13/7/12

Παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Νέας Υόρκης 13/07/2012

 

 

Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νικόλαος Αιμιλίου παρουσίασε προχθές στα μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Νέας Υόρκης τις γενικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα τις προτεραιότητες στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Αιμιλίου στην ομιλία του τόνισε ότι η ανάληψη της πρώτης Προεδρίας από την Κύπρο είναι μια ιστορική στιγμή και σημείωσε ότι η Κύπρος στο σύνολο της, Κυβέρνηση και λαός, έχουν κάνει πολύ σκληρή προπαρασκευαστική δουλειά και τώρα είναι όλοι έτοιμοι να αποδείξουν ότι δεν είναι το μέγεθος που κάνει τη διαφορά. Οι μικρές χώρες, όπως η εμπειρία απέδειξε, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές, ιδίως όταν υπάρχει καλή προετοιμασία, σαφείς και κατανοητοί στόχοι και αφοσιωμένο προσωπικό που να χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό, εργατικότητα και αποτελεσματικότητα. Η πρώτη Προεδρία, υπογράμμισε ο κ. Πρέσβης, είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο να συμβάλει προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ταυτόχρονα να προωθήσει την εικόνα της ως υπεύθυνου μέλους της ΕΕ που αναλαμβάνει πλήρως τις υποχρεώσεις του.
Ο κ. Αιμιλίου αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Προεδρίας ανέφερε ότι σύνθημα της Προεδρίας είναι να εργαστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη. Αυτό, είπε, θα είναι η κινητήρια δύναμη για την εφαρμογή του εξάμηνου προγράμματος μας. Η έννοια για μια καλύτερη Ευρώπη, συνέχισε ο κ. Πρέσβης, προέκυψε και ως αναγκαιότητα εν όψει της τρέχουσας κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης σε όλη την Ευρώπη και των δυσκολιών που οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν σήμερα λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ως εκ τούτου, τόνισε, η Προεδρία θα εργαστεί για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Ακολούθως, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος παρουσίασε τα βασικά ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας με τα οποία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, η Κύπρος καλείται να ασχοληθεί και να επιτύχει πρόοδο, όπως το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020. Αναφέρθηκε, επίσης, και σε σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν πολιτικές όλων των Υπουργείων όπως την ενεργειακή πολιτική, την κλιματική αλλαγή, τον πολιτισμό, την παιδεία, θέματα μετανάστευσης και απασχόλησης και θέματα συγκοινωνιών και τεχνολογίας.
Από τη σκοπιά των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ο κ. Πρέσβης, η Προεδρία προσφέρει μια ευκαιρία ώστε η Κύπρος να αναδειχθεί ως ένα δραστήριο μέλος της διεθνούς κοινότητας σε μια σειρά από διεθνή ζητήματα, αποβάλλοντας έτσι τη «μονοδιάστατη» εικόνα και ότι στην ουσία την απασχολεί μόνο το κυπριακό πρόβλημα. Η Κυπριακή Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, είπε, θα είναι ενεργός σε όλη αυτή την περίοδο, σε πολύ περισσότερους τομείς από ό, τι συνήθως και θα εργαστεί μαζί με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη και τους εταίρους στην ΕΕ για μια σειρά θεμάτων, στο πλαίσιο της υιοθέτησης σχετικών ψηφισμάτων, όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής, το ψήφισμα για το Δίκαιο της Θάλασσας ή για την επιτυχία σημαντικών γεγονότων, όπως η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για το Κράτος Δικαίου που θα πραγματοποιηθεί κατά την υπουργική εβδομάδα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και άλλα θέματα.
Η Κύπρος ως Προεδρία της ΕΕ, συνέχισε, θα δώσει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας με την προώθηση του σεβασμού του κράτους δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου και του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δέσμευση στην αποτελεσματική πολυμερή διπλωματία, με τον ΟΗΕ στον κέντρο, αποτελεί κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο κ. Αιμιλίου, γιατί πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται ένα αποτελεσματικό πολυμερές σύστημα, βασισμένο σε οικουμενικούς κανόνες και αξίες για να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες κρίσεις, προκλήσεις και απειλές.
Σε ό,τι αφορά στην αναπτυξιακή πολιτική σε διεθνές επίπεδο, η Κύπρος, είπε, ως Προεδρία θα δώσει έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη και στη συνέχεια της διάσκεψης κορυφής του Ρίο + 20. Η Κύπρος, σε στενή συνεργασία με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Νέα Υόρκη και τους Ευρωπαίους εταίρους της, θα εργαστεί σκληρά για την προώθηση της ενοποίησης των τριών διαστάσεων της αειφόρου ανάπτυξης, δηλαδή την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση και θα δραστηριοποιηθεί εποικοδομητικά στις διακυβερνητικές διαδικασίες που το Ρίο αποφάσισε να ξεκινήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ένας άλλος σημαντικός στόχος της Προεδρίας της Κύπρου, υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, είναι οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη μετά το 2015 αναπτυξιακή ατζέντα, σχετικά με το νέο πλαίσιο των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας και που θα αποτελέσει πρωταρχική ομπρέλα τόσο για τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης όσο και για τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας. Ανέφερε επίσης ότι άλλος στόχος στο πλαίσιο του ΟΗΕ θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής για ανθρωπιστική βοήθεια. Η καταπολέμηση της πείνας, η ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής είναι ζητήματα υψηλά στην ατζέντα μας, τόνισε.
Ο κ. Αιμιλίου είπε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο θέμα της Τουρκίας η οποία με προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες προσπαθεί να υποσκάψει την Κυπριακή Προεδρία και δείχνει πλήρη ασέβεια προς τον θεσμό της Προεδρίας της ΕΕ στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι από την αρχή έχουμε κάνει πολύ σαφές ότι η Προεδρία μας στην ΕΕ δεν θα επηρεαστεί ούτε θα καθοδηγηθεί από τη στάση της Άγκυρας ή οποιοδήποτε άλλο στενό εθνικό συμφέρον.
Όσον αφορά την Τουρκία και την ενταξιακή της πορεία, είπε, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Κυπριακή Προεδρία θα εκπληρώσει τον ρόλο της με τον πιο αντικειμενικό και διαφανή τρόπο και θα μεταχειριστεί την Τουρκία ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη υποψήφια χώρα επί ίσοις όροις με σεβασμό στην αιρεσιμότητα σύμφωνα με τα κατά καιρούς συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε, έχουμε πει κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχθούμε τις απειλές της Τουρκίας να αγνοήσει την Προεδρία μας, παρακάμπτοντας την Κύπρο ή επιχειρώντας να παραβιάσει τα δικαιώματα μας ως κυρίαρχου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος απάντησε, τέλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη μεταναστευτική μας πολιτική, το καθεστώς της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη, για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και για την εθνική θέση της Κύπρου σε διάφορα θέματα στη Γενική Συνέλευση.

Αρχή