12/7/12

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου 12/07/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση στους δημοσιογράφους:


«Το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε σήμερα δύο αποφάσεις που αφορούν την προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος με τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Η πρώτη απόφαση αφορά νομοσχέδιο με τίτλο ʽΝόμος που τροποποιεί τον περί Περίθαλψης και Μεταχείρισης Τοξικομανών Νόμων του 1992ʼ. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προνοείται ο εκσυγχρονισμός του βασικού Νόμου τόσο σε σχέση με τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται όσο και σε σχέση με την ακολουθητέα διαδικασία σε περιπτώσεις ουσιοεξαρτώμενων ατόμων ή καταδικασθέντων χρηστών, έτσι ώστε αυτοί να εντάσσονται σε θεραπευτικά προγράμματα κατόπιν διατάγματος δικαστηρίου, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, αντί να καταδικάζονται σε φυλάκιση.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του Νόμου αυτού κρίθηκαν αναγκαίες από τη διορισμένη από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, ad hoc Επιτροπή Ειδικών που μελέτησε την υφιστάμενη νομοθεσία και εντόπισε τις αδυναμίες που οδηγούσαν στις δυσκολίες για την εφαρμογή της.

Η δεύτερη απόφαση αφορά διάταγμα που ονομάζεται ʽΤο περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Ελεγχόμενα Φάρμακα), διάταγμα του 2012ʼ. Με αυτό το διάταγμα εισάγεται διαφοροποιημένο λεκτικό από το προηγούμενο διάταγμα που να περιγράφει τις διάφορες παραλλαγές που δυνατό να εντοπιστούν στη μοριακή δομή των ουσιών που θεωρείται ότι έχουν ψυχοδραστική δράση, ώστε να είναι δυνατόν εκ των προτέρων να δύναται να θεωρηθούν ως ελεγχόμενα φάρμακα, χωρίς να είναι απαραίτητο να εισαχθούν ονομαστικά στον πίνακα που καταγράφει τα ελεγχόμενα φάρμακα και που ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται ως ψυχοτρόπα ή ναρκωτικά φάρμακα.
Η διαφοροποίηση κρίθηκε αναγκαία με σκοπό να καλύπτεται όσον το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός ουσιών. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η διαρκής και μεγάλη σε αριθμό εμφάνιση νέων ουσιών που μέχρι να εντοπιστούν από τις Αρχές των κρατών, να αξιολογηθούν και να τεθούν υπό έλεγχο, δεν είναι παράνομη η κυκλοφορία τους θέτοντας έτσι σε δυνητικό κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Το γεγονός αυτό επιτείνεται λόγω της ελάχιστης εμπειρίας που υπάρχει διεθνώς για τις φαρμακολογικές δράσεις αυτών των ουσιών, σε αντίθεση με τις πιο γνωστές ουσίες, για τις οποίες υπάρχει πληθώρα δημοσιεύσεων.

Η εισαγωγή του λεκτικού, γνωστό ως Generic System, το οποίο χρησιμοποιείται και στις νομοθεσίες άλλων χωρών, σκοπεί στην εκ των προτέρων κάλυψη πολλών εκατοντάδων ουσιών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εκ των υστέρων απαγόρευσή τους. Είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα, αναφορικά με την πλειάδα των χημικών και άλλων ουσιών που χρησιμοποιούνται ως εξαρτησιογόνες ουσίες. Με αυτό το διάταγμα διευρύνεται η δυνατότητα για να θεωρούνται απαγορευμένες νέες πιθανές ουσίες που εμφανίζονται και διακινούνται έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τις ναρκωτικές ουσίες».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε, επίσης, ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου του οποίου η θητεία, με βάση το Νόμο, είναι τριετής.

Η σύνθεσή του έχει ως ακολούθως:

Πρόεδρος ο κ. Ανδρέας Βύρας, Αντιπρόεδρος ο κ. Μέμος Κουτσοκούμνης και μέλη οι κ.κ. Κωνσταντίνος Στυλιανού, Αντης Κωνσταντίνου, Χαράλαμπος Σταυρίδης, Γιάννης Παναγιώτου και Χρίστος Ευγενίου. Το νέο όνομα στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι ο κ. Χρίστος Ευγενίου.

Ο Νόμος του Οργανισμού Νεολαίας καθορίζει πώς διαμορφώνεται η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου που ουσιαστικά είναι από τις Οργανώσεις Νεολαίας των κομμάτων που διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα».