11/7/12


 Αθήνα, 11 Ιουλίου 2012

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας

στις επιτροπές του ΕΚ

                                 

Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ θα παρουσιασθούν αναλυτικά στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους Κύπριους υπουργούς αυτήν την  εβδομάδα.

 


Επιτροπή Μεταφορών

Ο Κύπριος υπουργός Ευθύμιος Φλουρέντζου, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Προεδρία σκοπεύει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τα μελλοντικά διευρωπαϊκά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος-κανονισμού "Συνδέοντας την Ευρώπη", τα οποία "συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020".

Ο Mathieu Grosch (ΕΛΚ, Βέλγιο), εξέφρασε τη στήριξή του στην "Ημέρα Οδικής Ασφάλειας" (25 Ιουλίου), η οποία ενθαρρύνει τους νέους να συζητήσουν για το μέλλον των μέτρων οδικής ασφάλειας. Ο Michael Cramer (Πράσινοι, Γερμανία), ζήτησε την επιβολή ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα στις αστικές κατοικημένες περιοχές. Η Gesine Meissner (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), χαιρέτισε τα σχέδια της Προεδρίας για επανέναρξη της "ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής", στις 8 Οκτωβρίου, στα πλαίσια υπουργικής διάσκεψης.

Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας

Τα μέλη της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας συνεχάρησαν τον Κύπριο υπουργό Γιώργο Δημοσθένους για τις φιλόδοξες προτεραιότητες της Προεδρίας στον τομέα αυτό. Έκαναν έκκληση για τη διατήρηση επαρκούς χρηματοδότησης των μελλοντικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ειδικά αυτών που αφορούν σε δράσεις για την ιθαγένεια. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης στον υπουργό την ανάγκη επίσπευσης των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο ως προς την ανεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης για τη συνέχιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως τα MEDIA, Grundving κλπ. Στον τομέα του αθλητισμού, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να παρθούν πρωτοβουλίες τόσο για την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις ντόπινγκ και στημένων παιχνιδιών, όσο και για την υιοθέτηση μιας πιο συντονισμένης δράσης για την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού μητρώου για την απαγόρευση της πρόσβασης στα στάδια σε οπαδούς που επιδεικνύουν βίαιη και ρατσιστική συμπεριφορά.






Επιτροπή εσωτερικής αγοράς

"Οι μικρές χώρες όπως η δική μου χρειάζονται περισσότερη Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκριθούν τα εκκρεμή και νέα μέτρα για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς", δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Νεοκλής Συλικιώτης μιλώντας στην επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του ΕΚ, στις 10 Ιουλίου.

Οι ευρωβουλευτές στήριξαν τις προτάσεις του κ. Συλικιώτη για την ανάγκη εφαρμογής της ενιαίας αγοράς, ενώ πραγματοποίησαν έκκληση να υπάρξει πρόοδος σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων συμβάσεων. Όμως, δεδομένης της πολυπλοκότητας των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να μη θυσιασθεί η ποιότητα των συζητήσεων μόνο και μόνο για να υπάρξει ταχεία επίτευξη συμφωνίας.

Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων

Η κατάρτιση των δικαστικών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Προεδρία της Κύπρου, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά, στην επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ στις 9 Ιουλίου. Αυτό θα πρέπει να καλύπτει όλους τους νομικούς, προκειμένου να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την ΕΕ. Όπως η Δανική Προεδρία, έτσι και η Προεδρία της Κύπρου θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος της Στοκχόλμης.

Μεταξύ των άλλων βασικών στόχων, επεσήμανε ο κ. Λουκά, είναι και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον κανονισμό Βρυξέλλες I, καθώς και η πρόταση για την αμοιβαία αναγνώριση των μέτρων προστασίας σε αστικές υποθέσεις, η οποία αποσκοπεί στην διασυνοριακή προστασία των θυμάτων βίας.

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Το νομοθετικό πακέτο για το άσυλο και η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου αποτελούν βασικές προτεραιότητες, υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών κ. Ελένη Μαύρου μιλώντας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, στις 10 Ιουλίου. Επεσήμανε επίσης ότι η Κυπριακή Προεδρία θα συνεργαστεί στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επίτευξη συμφωνιών σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία για τους εποχιακούς εργαζομένους και τον κανονισμό για τις θεωρήσεις.

Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Λουκάς Λουκά, δήλωσε ότι η σύναψη συμφωνίας με τον Καναδά για τις καταστάσεις με τα ονόματα επιβατών αεροπορικών εταιριών (PNR) και η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού συστήματος PNR είναι ζωτικής σημασίας. Μια άλλη βασική προτεραιότητα αποτελεί η μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης της ζώνης Σένγκεν, για την οποία υπάρχουν ακόμη πολλές διαφωνίες μεταξύ ευρωβουλευτών και υπουργών της ΕΕ. "Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν", σχολίασε ο κ. Λουκά, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα εργαστεί επίσης για τη διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ο Simon Busuttil (ΕΛΚ, Μάλτα), στήριξε τα λεγόμενα των υπουργών σχετικά με την ανάγκη να αυξηθεί η αλληλεγγύη για τη μετανάστευση και το άσυλο, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι ένας "έντιμος μεσολαβητής" στις συνομιλίες για το Σένγκεν. Η Sylvie Guillaume (Σοσιαλιστές, Γαλλία), συμφώνησε ότι η προσέγγιση της Προεδρίας για το πακέτο για το άσυλο κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ο Timothy Kirkhope (ΕΣΜ, ΗΒ), τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, ενώ η Judith Sargentini (Πράσινοι, Ολλανδία), υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς βασίζεται μόνο στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών, κάτι που είναι "ξεπερασμένο"

Επιτροπή Περιβάλλοντος

Ο χειρισμός της πρόσφατης επιδημίας του ιού Η1Ν1 αποδεικνύει πως η ΕΕ χρειάζεται να αναπτύξει στενότερη συνεργασία για τη διαχείριση διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Σταύρος Μαλάς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ, στις 9 Ιουλίου. Αρκετοί ήταν οι ευρωβουλευτές που χαιρέτισαν το φιλόδοξο πρόγραμμα της Προεδρίας για την υγεία, το οποίο θέτει ως  προτεραιότητα την προώθηση της ενεργού γήρανσης και της καινοτομίας. Ο υπουργός και οι ευρωβουλευτές προσβλέπουν, επίσης, στην επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει τα τεχνολογικά προϊόντα για ιατρικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα τα εμφυτεύματα στήθους και οι τεχνητές αρθρώσεις ισχίου.

Ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Σοφοκλής Αλετράρης, υπογράμμισε τη δέσμευσή της Κύπρου για προώθηση της ατζέντας που αφορά στην αειφόρο ανάπτυξη, παρά τα μάλλον περιορισμένα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής Ριο+20. Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα όπως το νερό, η  κλιματική αλλαγή και η βιοποικιλότητα , ενόψει ιδίως των συνόδων κορυφής των Ηνωμένων Εθνών  στο Hyderabad και τη Ντόχα. Οι  ευρωβουλευτές έθεσαν επί τάπητος προτάσεις που ενδέχεται να υποβληθούν κατά την Κυπριακή προεδρία όπως , για παράδειγμα, η αναθεώρηση των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2020 ή η μεταρρύθμιση στον τομέα της εμπορίας τέτοιων εκπομπών.