3/7/12

Παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, χθες 03/07/2012

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ παρουσίασε χθες στην Αθήνα τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Κύπρου, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.





Ο κ. Πρέσβης τόνισε, αρχικά, στην ομιλία του ότι αυτή είναι μια ημέρα που όλοι περιμέναμε, είναι μια μεγάλη στιγμή και πρόκληση για την Κύπρο αλλά και μια ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στο πλαίσιο της ΕΕ.


Η Κυπριακή Προεδρία, είπε, μέσα από τα θέματα που θα την απασχολήσουν, θα εργαστεί για μια Καλύτερη Ευρώπη, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης, προωθώντας την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη, μέσω πιο αποτελεσματικών πολιτικών.


Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας που είναι:
· Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη,
· Ευρώπη, με μια πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη
· Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή
· Η Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονές της
Ο κ. Ιωσήφ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 της ΕΕ ως το πλέον σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει την Κυπριακή Προεδρία, μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ο κ. Πρέσβης τόνισε ότι η επανεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και για την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα.
Ο κ. Ιωσήφ αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες για την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, οι οποίες θα αποτελέσουν κύρια θέματα στην ατζέντα της Προεδρίας.
Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο κ. Πρέσβης τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την προϋπόθεση, ότι θα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια όπως και κάθε άλλη υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι οποίες περιστρέφονταν γύρω από διάφορα θέματα που θα απασχολήσουν την Κυπριακή Προεδρία.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Πρέσβης της Δανίας κ. Tom NØRRING και ο Πρέσβης της Πολωνίας κ. Maciej KRYCH, των οποίων οι χώρες άσκησαν την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ως μέλη του τρίο της Προεδρίας.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Παναγιώτης Καρβούνης.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του πεντάλεπτου DVD “Welcome to Cyprus”.