2/7/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας 02/07/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Μετά το πέρας της συνάντησης οι κ.κ. Ομήρου και Αβραμόπουλος έκαναν δηλώσεις στον Τύπο.
 


Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Με πολλή χαρά και αδελφική αγάπη καλωσορίσαμε σήμερα εδώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης, τον φίλτατο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Κύπρο με διάφορες πολιτικές και πολιτειακές ιδιότητες. Είναι, ως γνωστόν, θερμός φίλος της Κύπρου, θερμός συμπαραστάτης του αγώνα του κυπριακού λαού για τον τερματισμό της κατοχής, για την αποκατάσταση των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας.
Η επίσκεψη του κ. Υπουργού πραγματοποιείται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία από χθες έχει αναλάβει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι μια σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία για να αναδειχθεί ένα ισότιμο και συνάμα υπεύθυνο κράτος μέλος της ΕΕ, να διαχειριστεί τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην οικονομία, για να υιοθετηθούν πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη Ευρώπη για να αποφευχθούν αντιευρωπαϊκά αισθήματα ανάμεσα στους πολίτες της Ευρώπης και για να αποδειχθεί ότι η Ευρώπη, δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση των προβλημάτων.
Βεβαίως με τον κ. Υπουργό συζητήσαμε, όπως ήταν φυσικό, και τις προοπτικές του μεγάλου εθνικού μας θέματος. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης, του ελληνικού λαού και των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων στον συνεχιζόμενο αγώνα του λαού μας για την επίτευξη μιας δημοκρατικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Είναι γνωστή η κορύφωση της τουρκικής κακοπιστίας, αδιαλλαξίας και στρεψοδικίας που οδήγησε ουσιαστικά τις συνομιλίες σε τέλμα και αδιέξοδο. Εμείς όμως δεν θα σταματήσουμε, προσπαθούμε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη λύση, όμως δίνουμε και το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γονατίσουμε μπροστά στην αδιαλλαξία και στις δυσκολίες. Ευελπιστούμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα δώσουν, ακόμη πιο έντονα, τα μηνύματα προς την Τουρκία ότι αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τις αρχές και τις αξίες που εκπροσωπεί η ΕΕ και όχι όπως τώρα που θρασύτατα αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα, το έχουμε πει πολλές φορές, και σε αυτή τη δύσκολη πράγματι συγκυρία και στην Κύπρο και στην Ελλάδα θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, θα σφυρηλατήσουμε το κοινό μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δύο χωρών».
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Πρώτα απ’ όλα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου για τη συνάντηση, που, για μία ακόμη φορά στην αλυσίδα των τακτικών επικοινωνιών και επαφών, είχα με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου και κυρίως για το ουσιαστικό περιεχόμενο των όσων που πριν λίγο συζητήσαμε. Πάντοτε μέσα σε κλίμα εγκαρδιότητας και αδελφοσύνης.
Συμφωνήσαμε, πρώτα από όλα, ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις επαφές και τον συντονισμό μας ώστε να φτάσουμε πιο κοντά στον κοινό μας στόχο που είναι η επίλυση του Κυπριακού. Θα συμφωνήσω μαζί του ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα, δεν μας πτοούν οι δυσκολίες που κατά καιρούς παρουσιάζονται και διατρανώνουμε με κάθε ευκαιρία τη δική μας απόφαση να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά. Αυτές τις ώρες, που είναι πράγματι δύσκολες ώρες, πρέπει να κρατήσουμε τη νηφαλιότητα, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά μας. Οφείλουμε να μην παρασυρθούμε από την όξυνση που επιδιώκει η τουρκική πλευρά για να μπορέσει να επιβάλει νέα τετελεσμένα και να προωθήσει τη δική της στρατηγική στο Κυπριακό, ακριβώς επειδή δεν έχει ουσιαστικά, αξιόπιστα και πειστικά επιχειρήματα.
Με τον Πρόεδρο της Βουλής δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι οι ημέρες αυτές έχουν μεγάλη σημασία, σημειολογική, συμβολική και ουσιαστική, καθώς συμπίπτουν με την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Είναι μία ιστορική στιγμή για την Κύπρο, γιατί είμαι βέβαιος ότι, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της, θα αποδείξει ότι είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, στο όνομα του κοινού σκοπού όλων των ευρωπαϊκών λαών, τόσο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, των ευρωπαϊκών δομών όσο και για την εμπέδωση στην ευρύτερη περιοχή μας των συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας.
Είμαι βέβαιος ότι η Κυπριακή Προεδρία θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχής και βέβαια είναι αυτονόητη η πλήρης στήριξη από την ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και συνολικά από τον ελληνικό λαό και τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας, όποτε χρειαστεί κάτι, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο.
Η Προεδρία αποτελεί, λοιπόν, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει η Κύπρος σε όλη την Ευρώπη πώς και πού μπορεί να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια, σε μία συγκυρία ιδιαίτερη δύσκολη, με την οικονομική κρίση να παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους και την κοινωνική συνοχή και την προοπτική ανάπτυξης.
Συζητήσαμε, λοιπόν, για την οικονομική κρίση με τον κ. Ομήρου και θα ήθελα στο σημείο αυτό να πω ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλέον μία καινούργια Κυβέρνηση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με τη βούληση να αντιμετωπίσει όλα τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει, μέσα σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σύντομα θα δημιουργηθούν και πάλι οι όροι και οι προϋποθέσεις για να μπει η χώρα μας στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Πιστεύω πραγματικά ότι θα ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, και ίσως πολύ νωρίτερα απ' ό,τι πολλοί πιστεύουν.
Στον δρόμο αυτό, στην πορεία αυτή, η Ελλάδα και η Κύπρος θα πορευθούν ενωμένες. Η δική μου παρουσία σήμερα εδώ δεν έχει μονάχα τον συμβολικό χαρακτήρα που πάντα έχει η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών έξω από τα σύνορα της χώρας, στην Κύπρο, αλλά είναι ουσιαστική γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα, και θα συνεχίσει αυτή η ενημέρωση και με τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων, να μοιραστώ σκέψεις και απόψεις που έχουν να κάνουν με το κοινό μας πεπρωμένο, την κοινή μας πορεία και το κοινό μας μέλλον.
Εύχομαι με όλη μου την καρδιά στην Κύπρο να πετύχει τους στόχους της και να γνωρίζει ότι, παρά τις αντιξοότητες που μας επιφύλαξε η εποχή, η Ελλάδα θα παραμείνει ο σημαντικότερος αρωγός και συμπαραστάτης της μπροστά στην κοινή μας προοπτική. Στο τέλος αυτής της πρώτης φάσης της διαδρομής, χρειάζεται, για να τα καταφέρουμε να φθάσουμε εκεί, μία Κύπρο ενιαία, ενωμένη, αδιαίρετη με πλήρες το δικαίωμα σε όλους τους κατοίκους της να ασκούν το δικαίωμα στη ζωή, στην πρόοδο και στην αξιοπρέπεια. Το εύχομαι αυτό με όλη μου την καρδιά, αγαπητέ μου Πρόεδρε, και σύντομα σας περιμένουμε στην Ελλάδα γιατί, πέραν όλων αυτών, εκεί θα έχετε την ευκαιρία να το συζητήσετε και με τον συνάδελφό σας, τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής. Θα πρέπει και πάλι να επικαιροποιήσουμε, να ανανεώσουμε και να σφυρηλατήσουμε τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια, ανάμεσα στους δυο λαούς μας».