25/6/12


Χωρίς αμφιβολία, το πρόβλημα των ναρκωτικών αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που ταλανίζουν τις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αφορά τη δημόσια υγεία, τις ηθικές αξίες, τη συνοχή των κοινωνικών δεσμών, τη δομή και την προοπτική της παγκόσμιας κοινωνίας και επιτάσσει τη συνεργασία όλων των χωρών του πλανήτη τόσο για τη μείωση της ζήτησης όσο και της προσφοράς των ναρκωτικών.


Από το 1987, η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης τους, με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια διεθνή προσπάθεια ευαισθητοποίησης, συστράτευσης και κινητοποίησης της ανθρωπότητας για την άμεση και συνεχή αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Μια μάστιγα που διογκώνεται και έχει επιπτώσεις σε ατομικό, συλλογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Οι δραματικές εξελίξεις που καταγράφονται παγκόσμια στην αύξηση του αριθμού των χρηστών, των θανάτων και ιδιαίτερα την εξάπλωση μεταξύ των νέων μαρτυρούν ότι κανένα άτομο, οικογένεια, κοινωνία, δεν είναι ασφαλή όπου οι παράνομες αυτές ουσίες διακινούνται και παίρνουν τον έλεγχο.
Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών λαμβάνει, τα τελευταία χρόνια, ανησυχητικές διαστάσεις και στην κυπριακή πραγματικότητα. Η κυπριακή πολιτεία ακολουθεί μια σφαιρική και σταθερή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού μέσω προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των χρηστών. Ιδιαίτερη αποφασιστικότητα επιδεικνύεται και στην καταπολέμηση της εγκληματικής δραστηριότητας σε σχέση με τα ναρκωτικά. Γι΄ αυτό λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για πάταξη της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών. Επιδίωξη μας είναι η συνεχής ενίσχυση και ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας τόσο σε εξειδικευμένο προσωπικό όσο και σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, καθιστώντας την ικανή να αντεπεξέρχεται στο δύσκολο έργο που καλείται να επιτελεί.
Η σημερινή ημέρα υπενθυμίζει ότι ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι κοινός και απαιτεί την ενεργό συμβολή της πολιτείας καθώς και όλων των πολιτών για να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο αυτό. Με την ευκαιρία αυτή ας συστρατευθούμε σε μια γενική προσπάθεια για ένα ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.