19/6/12

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας είχαν συνάντηση με αντιπροσωπία της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Διεθνές Εμπόριο

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Λευτέρης Χριστοφόρου και τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Ζαχαρίας Ζαχαρίου (Αναπληρωτής Πρόεδρος), Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γιαννάκης Γαβριήλ, Κώστας Κώστα και Άγγελος Βότσης είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Διεθνές Εμπόριο (ΙΝΤΑ). Την αντιπροσωπία αποτελούσαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Vital Moreira (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), το μέλος κ. Peter Štastný (Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και το αναπληρωματικό μέλος κ. Ιωάννης Κασουλίδης (Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος).

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, ο κ. Χριστοφόρου επισήμανε ότι η Κύπρος, ως διεθνές επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο, αλλά και ως χώρα εισαγωγών, επηρεάζεται από τις διεθνείς εμπορικές εξελίξεις. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η νευραλγική γεωγραφική θέση της Κύπρου πρέπει να αξιοποιηθεί για προώθηση της ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης. Ο κ. Χριστοφόρου, υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία των προσπαθειών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ έναντι των εξαγωγών τρίτων χωρών.

Από κυπριακής πλευράς δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως η Κύπρος, παρά το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, στοχεύει στην άσκηση μιας επιτυχημένης Προεδρίας.

Αναφερόμενος στη σημασία της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της ΙΝΤΑ επισήμανε ότι η εμπορική πολιτική αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ και είναι από τις πιο σημαντικές πολιτικές της Ένωσης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα των Ευρωπαίων καταναλωτών, των εργοδοτών, των εργαζομένων αλλά και των επενδυτών, γεγονός που την καθιστά βασικό εργαλείο στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της παρούσας οικονομικής κρίσης.

Από πλευράς της ΙΝΤΑ απευθύνθηκε έκκληση για περαιτέρω στήριξη, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας, των προσπαθειών των αραβικών κρατών προς τον εκδημοκρατισμό. Εκφράστηκε δε η ευχή όπως σύντομα η Κύπρος αποτελέσει χώρα εξαγωγής φυσικού αερίου, καθώς και η βεβαιότητα ότι, ως αξιόπιστος εταίρος στην ΕΕ, η Κύπρος θα ασκήσει μια επιτυχημένη Προεδρία.