27/6/12

Η Βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης 27/06/2012

Παρουσιάζοντας χθες το απόγευμα το σχέδιο ψηφίσματος της Έκθεσης για τις πολλαπλές διακρίσεις εις βάρους των μουσουλμάνων γυναικών στην Ευρώπη εκ μέρους της Επιτροπής Ισότητας και Μη-διάκρισης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η Εισηγήτρια του θέματος κα Αθηνά Κυριακίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


, είναι θέμα αλληλένδετο με αυτό της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε ίσες ευκαιρίες, ανεξαρτήτως φύλου ή θρησκείας και της καταπολέμησης της διάκρισης και μη-ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα, από όπου και αν αυτή προέρχεται.
Η έκθεση αυτή, τόνισε η κα Κυριακίδου, παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τις πολυποίκιλες διακρίσεις που υφίστανται οι μουσουλμάνες γυναίκες στην Ευρώπη, συνεπεία του φύλου, αλλά και της θρησκευτικής και μεταναστευτικής τους ταυτότητας. Συναφώς, συνέχισε, τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί εις βάρος τους πηγάζουν από το γεγονός ότι οι πλείστοι Ευρωπαίοι συμπολίτες τους, θεωρούν, δυστυχώς, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις ως κύριο αναγνωριστικό τους στοιχείο. Οι διακρίσεις αυτές, τόνισε, εξάλλου, η Κύπρια Βουλευτής, εμφανίζονται κυρίως, στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της εργασίας. Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας είναι επίσης συνυπεύθυνα, πρόσθεσε, για τη μονοδιάστατη απεικόνιση και αντιμετώπιση των μουσουλμάνων γυναικών στην Ευρώπη, καθώς οι γυναίκες αυτές παρουσιάζονται σχεδόν αποκλειστικά, ως θύματα βίας και «εγκλημάτων τιμής», και ως άτομα τα οποία φέρουν το ισλαμικό βέλος παρά τη θέληση τους. Στόχος αυτής της έκθεσης τόνισε η κα Κυριακίδου είναι ν’ αναδειχθούν τα θετικά πλεονεκτήματα των μουσουλμάνων γυναικών ως φορέων αλλαγής και ελπίδας για τις μέλλουσες γενεές. Η κα Κυριακίδου υπογράμμισε, επίσης, τον καθοριστικό ρόλο των μουσουλμάνων γυναικών όσον αφορά στη συμφιλίωση της μουσουλμανικής ταυτότητας με τις βασικές αρχές και αξίες των ευρωπαϊκών χωρών υποδοχής τους. Η ενδυνάμωση των μουσουλμάνων γυναικών δια της πρόσβασης τους σε ίσες ευκαιρίες και της πιο ενεργούς ανάμειξη τους στα κοινά καθώς επίσης η απάλειψη κάθε είδους διάκρισης που υφίστανται και η ανάδειξη θετικών προτύπων, αποτελούν τους βασικούς στόχους των συστάσεων που εμπεριέχονται στην Έκθεση, ανέφερε. Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της, η κα Κυριακίδου εισηγήθηκε όπως η Ολομέλεια του Σώματος εξετάσει επίσης το θέμα των διακρίσεων εις βάρος των μουσουλμάνων γυναικών σε χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου το Ισλάμ κυριαρχεί ως θρησκεία. Στην Τουρκία, κατέληξε, έχουν πρόσφατα ληφθεί αποφάσεις σχετικά με τις αμβλώσεις που πλήττουν την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ιδιωτική ζωή των γυναικών.
Το Ψήφισμα, που υιοθετήθηκε ομόφωνα προβλέπει, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή του κατάλληλου νομικού και θεσμικού πλαισίου για την καλύτερη ένταξη των μουσουλμάνων γυναικών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τη σύσταση ενός μηχανισμού εποπτείας και παρακολούθησης της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας αλλά και της παροχής βοήθειας και στήριξης σε θύματα. Συστήνεται επίσης η εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων για συμπεριφορές που προάγουν τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τον στιγματισμό οποιασδήποτε μειονότητας, εντός του ευρωπαϊκού κοινωνικού συνόλου. Η ουσιαστική επιρροή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και του πολιτικού λόγου όσον αφορά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης περιλαμβάνεται επίσης στο σχέδιο ψηφίσματος ως προτεραιότητα για την ομαλότερη ένταξη των γυναικών αυτών στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό. Επιπλέον, η απάλειψη όλων των μορφών βίας που ασκείται εις βάρος των γυναικών και η επικύρωση της σχετικής Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης επί του θέματος από όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού, καθίσταται, μέσα από το υιοθετηθέν ψήφισμα, απόλυτη ανάγκη.
Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των χθεσινών εργασιών της Συνέλευσης εξελέγη, με συντριπτική πλειοψηφία, στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ιταλίδα κα Gabriella Battaini-Dragoni έναντι του Ελβετού ανθυποψήφιου της κ. Gérard Stoudmann.