22/6/12

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Εμπορίου κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ 22/06/2012

Από την 1η Ιουλίου και για έξι μήνες ως κράτος και ως κοινωνία ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο για ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και παγκόσμια, έχουμε θέσει έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, να εργαστούμε για μια «Καλύτερη Ευρώπη», πρώτα και κύρια για τους ίδιους τους πολίτες της.
Κάτι τέτοιο απαιτεί τη στροφή των πολιτικών της ΕΕ σε μέτρα που θα στηρίζουν την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και θα ενισχύουν την απασχόληση, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια, βέβαια, στιγμή θα πρέπει να διασφαλίζεται η διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και, φυσικά, η κοινωνική συνοχή. Η Κύπρος μπορεί και πρέπει μέσα από την Προεδρία της ΕΕ να αναδειχθεί σε έναν αξιόπιστο διαμεσολαβητή στους φακέλους που θα διαχειριστούμε παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Δανική Προεδρία.

Μέσα σε όλα αυτά, ο ρόλος του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι φυσιολογικά σημαντικός και πολυεπίπεδος. Λόγω της ευρύτητας των θεμάτων που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο Υπουργός προεδρεύει τριών συνθέσεων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ:
1. Του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας – Transport, Telecommunications and Energy Council (TTE),
2. Του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας – Competitiveness (internal market, industry, research and space) και,
3. Του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σε σχηματισμό Υπουργών Εμπορίου – Foreign Affairs (International Trade).
Παράλληλα, το Υπουργείο συνεργάζεται με έξι διαφορετικούς Ευρωπαίους Επιτρόπους:
1. Ενέργειας, κ. Γκίντερ Ότινγκερ
2. Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, κ. Αντόνιο Ταγιάνι
3. Εσωτερικής Aγοράς και Υπηρεσιών, κ. Μισέλ Μπαρνιέ
4. Ανταγωνισμού, κ. Χοακίν Αλμούνια
5. Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, κ. Τζον Ντάλι
6. Εμπορίου, κ. Κάρελ Ντε Χουχτ
Επίσης, με πέντε Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
1. Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE)
2. Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN)
3. Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (INTA)
4. Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO)
5. Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI)
Για τη σωστή διαχείριση όλων των φακέλων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες μας, το Υπουργείο έχει την ευθύνη μεγάλου αριθμού Ομάδων Εργασίας, οι Πρόεδροι των οποίων στην πλειοψηφία τους είναι λειτουργοί μας αποσπασμένοι στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες.
Ανέφερα συνοπτικά όλα τα πιο πάνω ως ενδεικτικά του όγκου της εργασίας που έχουμε να διεκπεραιώσουμε στο Υπουργείο, σε συνεργασία βέβαια και με άλλα Τμήματα, Υπηρεσίες και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως το Γραφείο Προγραμματισμού, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η Νομική Υπηρεσία, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.
Σκοπός αυτής της εργασίας η προώθηση και ολοκλήρωση των σημαντικών φακέλων που καλούμαστε να διαχειριστούμε τους επόμενους έξι μήνες. Η χώρα μας, ως μέρος του Τρίο, μαζί με Πολωνία και Δανία, έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες.
Η σημερινή παρουσίαση αφορά, ακριβώς, τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στα τρία Συμβούλια που θα προεδρεύσει ο Υπουργός.
Προτεραιότητες του Υπουργείου στα θέματα Ενέργειας
Αυτοί οι φάκελοι αφορούν τόσο νομοθετικά όσο και μη νομοθετικά μέτρα και στοχεύουν στην περαιτέρω υλοποίηση των τριών πυλώνων της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, δηλαδή, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την ανταγωνιστικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη.
Όπως θα δούμε και παρακάτω, οι πυλώνες αυτοί έχουν άμεση σχέση με τους στόχους που έχουμε θέσει για τη μετατροπή της Κύπρου σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματός της χώρας μας, έτσι που σταδιακά να καταστούμε ενεργειακά αυτάρκης μέσα από την αυξημένη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που πρόσφατα έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Διευρωπαϊκές Υποδομές Ενέργειας
• Πρόταση Κανονισμού για τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές υποδομές.
• Καθορίζονται δώδεκα διαδρομές προτεραιότητας και θεματικών πεδίων, που αφορούν τις ενεργειακές υποδομές στον τομέα του ηλεκτρισμού, του αερίου, του πετρελαίου και του διοξειδίου του άνθρακα.
• Επιλογή Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος στους πιο πάνω τομείς, τα οποία θα χαίρουν μιας επιταχυνόμενης διαδικασίας αδειοδότησης και ενισχυμένης συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
• Καθορίζονται τα κριτήρια για χρηματοδοτική στήριξη των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος μέσω της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη»,ένα πρόγραμμα που εμπίπτει στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.
• Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας η επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις εντός του Συμβουλίου, αλλά και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η κατά το δυνατόν επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2012.
Ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων
• Πρόταση Κανονισμού που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ετοιμότητας και ανταπόκρισης της ΕΕ σε σχέση με ατυχήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον, καθώς επίσης και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε σχέση με τις υπεράκτιες δραστηριότητες.
• Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας η επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις εντός του Συμβουλίου, αλλά και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την κατά το δυνατόν επίτευξη συμφωνίας.
• Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί Υπουργική Διάσκεψη στη Λευκωσία, στις 9 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ και χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Energy Star
• Η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί στην προώθηση των διαπραγματεύσεων σε σχέση με την Πρόταση Κανονισμού για το κοινοτικό πρόγραμμα επισήμανσης της ενεργειακής απόδοσης του εξοπλισμού γραφείου «Energy Star».

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
• Εκδόθηκε στις 6 Ιουνίου 2012 ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία διερευνώνται οι πιθανές πολιτικές επιλογές που θα διευκολύνουν την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον χρονικό ορίζοντα πέραν του έτους 2020.
• Στόχος η μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων και διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το έτος 2050, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα.
• Η Κυπριακή Προεδρία θα διασφαλίσει την εξέταση της Ανακοίνωσης στα πλαίσια του Συμβουλίου της ΕΕ, με σκοπό την υιοθέτηση Συμπερασμάτων από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 3 Δεκεμβρίου.
• Ο φάκελος αυτός, όπως και η πρόταση κανονισμού για τις διευρωπαϊκές υποδομές, είναι τα δύο θέματα που θα μας απασχολήσουν στο Άτυπο Συμβούλιο Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 17 Σεπτεμβρίου.
Εσωτερική Αγορά Ενέργειας
• Ολοκλήρωση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς μέχρι το 2014.
• Αναμένεται Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αξιολόγηση της προόδου ανά κράτος μέλος και συνολικά και εντοπισμό εμποδίων που παραμένουν.
• Η Κυπριακή Προεδρία θα παρέχει το απαραίτητο πλαίσιο στο Συμβούλιο για συζήτηση προσανατολισμού, με στόχο την αξιολόγηση της προόδου και την αναφορά προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Προτεραιότητες του Υπουργείου στα θέματα Ανταγωνιστικότητας
Όπως ανέφερα και κατά την εισαγωγή μου, για να επιτύχουμε μια «Καλύτερη Ευρώπη» χρειάζονται μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, τα οποία θα ενισχύουν την απασχόληση, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και θα διασφαλίζουν τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και της κοινωνικής συνοχής. Ως εκ τούτου, προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας, αποτελούν δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση, στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς και της προστασίας των καταναλωτών, στη διευκόλυνση των εργαζομένων για πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας κ.α..
Βιομηχανική Πολιτική
Πρωτοβουλία για τη βιομηχανική πολιτική στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης
• Η υφιστάμενη πολιτική για τη βιομηχανία, που καθορίζεται στα πλαίσια της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, θα αναθεωρηθεί.
• Η πολιτική θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την παροχή θέσεων εργασίας και, παράλληλα, θα επιτρέψει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αποτελεσματικής χρήσης των πόρων.
• Η Κυπριακή Προεδρία θα υποστηρίξει την ανασκόπηση της προόδου και τον εμπλουτισμό της βιομηχανικής πολιτικής με νέες δράσεις.
Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα και την Επιχειρηματικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (COSME)
• Νέο χρηματοδοτικό μέσο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και σημαντική προτεραιότητα για την Προεδρία στο πλαίσιο του Νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
• Η Προεδρία θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας με το Κοινοβούλιο, εξαρτώμενη πάντα από τις διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
• Η Κύπρος θα εξετάσει και θα εγκρίνει στο Συμβούλιο τη νέα στρατηγική της ΕΕ για προώθηση της επιχειρηματικότητας.
• Το θέμα της επιχειρηματικότητας θα απασχολήσει και το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 18 και 19 Ιουλίου.
• Επειδή είναι αδύνατο να ακολουθήσω τον εκτενή κατάλογο των φακέλων που θα διαχειριστούμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας θα αναφέρω μόνο τις σημαντικές θεματικές και εσείς έχετε τη δυνατότητα να ανατρέξετε για περισσότερες λεπτομέρειες στο υλικό που σας έχουμε δώσει. Στο Συμβούλιο αυτό, λοιπόν, θα διαχειριστούμε επίσης αριθμό φακέλων που αφορούν στην Τεχνική Εναρμόνιση, στις Δημόσιες Συμβάσεις, τα Επαγγελματικά Προσόντα, τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το Εταιρικό Δίκαιο, την Ενιαία Αγορά και την Πολιτική των Καταναλωτών. Σε αυτά τα δύο τελευταία θα ήθελα όμως να σταθώ λίγο.
Ενιαία Αγορά
Πράξη για την Εσωτερική Αγορά
• Η Προεδρία μας θα προωθήσει την περαιτέρω υιοθέτηση των υφιστάμενων προτάσεων της Πράξης για την Ενιαία Αγορά I, καθώς και πιθανές νέες δράσεις.
• Θα εξετάσει, επίσης, την ετοιμασία νέων δράσεων για την Πράξη Ενιαίας Αγοράς ΙΙ.
• Θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες της Ενιαίας Αγοράς για τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και μέτρα με τα μεγαλύτερα οφέλη για τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Θέματα Πολιτικής Καταναλωτών
Εναλλακτική και Ηλεκτρονική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών
• Πρόταση Οδηγίας για την Εναλλακτική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών (ADR- Alternative Dispute Resolution).
• Πρόταση Κανονισμού για την Ηλεκτρονική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών (ODR- Online Dispute Resolution).
• Λαμβανομένου υπόψη της σημαντικής δουλειάς που επιτελέστηκε μέχρι τώρα στον τομέα αυτό, στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η επίτευξη συμφωνίας με το Κοινοβούλιο.
Πρόγραμμα Καταναλωτών 2014-2020
• Αφορά το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την προώθηση των στόχων της ΕΕ στον τομέα των καταναλωτών.
• Η Κύπρος θα επιδιώξει επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2012.
Προτεραιότητες του Υπουργείου στα θέματα Εξωτερικής Εμπορικής Πολιτικής
Το εξωτερικό εμπόριο αποτέλεσε από την αρχή της σύστασης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος την αιχμή του δόρατος για την παρουσία της ΕΕ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή ως μια από τις κυρίαρχες δυνάμεις, ενός όμως μεταμοντέρνου σχηματισμού εναλλακτικής προβολής ισχύος.
Βασικές παράμετροι αυτής της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι η προώθηση ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου εντός ενός πολυμερούς πλαισίου κανόνων και αρχών διεθνούς εμπορίου, όπως αυτό καθορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η ΕΕ συμμετέχει τόσο σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ όσο και σε διμερείς διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες με κύριους εμπορικούς της εταίρους.
Oι Συμφωνίες αυτές ενισχύουν και θέτουν σε μια πιο δομημένη και ολοκληρωμένη βάση τις εμπορικές συναλλαγές όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά υπηρεσιών, τις επενδύσεις, τις δημόσιες συμβάσεις, την άρση κανονιστικών εμποδίων, την προώθηση διεθνών προτύπων και τη διαπραγμάτευση θεμάτων εξειδικευμένων τομέων, όπως τις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ανάπτυξη.
Κατά την Κυπριακή Προεδρία, λοιπόν, θα προωθηθεί η επίτευξη περαιτέρω προόδου στις πιο πάνω διαπραγματεύσεις, καθώς και η έναρξη νέων διαπραγματεύσεων.
Ευρωμεσογειακή Εταιρική Σχέση
• Η ανάδειξη της μεσογειακής διάστασης της Κύπρου αποτελεί μια από τις οριζόντιες προτεραιότητες της Προεδρίας μας, γι’ αυτό και ο φάκελος αυτός βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας στο πλαίσιο αυτού του Συμβουλίου Υπουργών.
• Όσον αφορά το εμπόριο, βασική επιδίωξη της εταιρικής σχέσης είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου.
• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε πρόσφατα εξουσιοδότηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για Περιεκτικές Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Τυνησία. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς οι Διαπραγματευτικές Μελέτες.
• Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας είναι πιθανή η έναρξη διαπραγματεύσεων με έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω μεσογειακούς εταίρους.
• Κάποιες άλλες προτεραιότητες μας στις οποίες μπορώ να αναφερθώ ενδεικτικά είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για σύναψη Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για σύναψη μιας επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, η έναρξη διαπραγματεύσεων για σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ, η έκδοση εντολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας για σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Σιγκαπούρης.
Διμερείς Ρήτρες Διασφάλισης στις Συμφωνίες με Κεντρική Αμερική και Κολομβίας-Περού
• Πρόκειται για δύο Προτάσεις Κανονισμού, οι οποίες ετοιμάστηκαν βάσει των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) που έχει συνάψει η ΕΕ με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και με την Κολομβία/Περού.
• Οι Προτάσεις Κανονισμού προνοούν την εισαγωγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ρήτρας διασφάλισης, με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όταν αυξηθούν οι εισαγωγές προϊόντων σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζουν αρνητικά κοινοτικά ομοειδή προϊόντα.
• Στόχος είναι η ψήφιση των Κανονισμών κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.
Εισαγωγή αυτόνομων εμπορικών προτιμήσεων έκτακτης ανάγκης για το Πακιστάν
• Μετά από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της επικράτειας του Πακιστάν το 2010, η Επιτροπή υιοθέτησε πρόταση Κανονισμού για εισαγωγή αυτόνομων εμπορικών προτιμήσεων έκτακτης ανάγκης για το Πακιστάν.
• Επιδίωξη της Κυπριακής Προεδρίας θα είναι η σύντομη έγκριση του Κανονισμού.
Omnibus Ι και II
• Η διαδικασία λήψεως αποφάσεων που προβλέπεται σε υφιστάμενους Κανονισμούς, θα πρέπει να προσαρμοστεί βάσει των νέων προνοιών που τίθενται με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
• Οι προτάσεις Κανονισμών «Omnibus I» και «Omnibus IΙ» επιδιώκουν να προσαρμόσουν τις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων στον τομέα του εμπορίου, τόσο στα νέα πρότυπα επιτροπολογίας (Omnibus I), όσο και στο πλαίσιο των εκτελεστικών ή κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων (Omnibus II).
• Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας θα είναι η προώθηση των φακέλων και η έγκριση των Κανονισμών.
Market Access Regulation
• Η Εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού (ΑΚΕ) και της ΕΕ, η οποία υπογράφηκε το 2000, προέβλεπε ότι Συμφωνίες Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (EPAs) επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ το αργότερο μέχρι το 2008. Μέχρι σήμερα όμως αριθμός χωρών δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για επικύρωση των συμφωνιών.
• Η Επιτροπή υιοθέτησε τον Σεπτέμβριο 2011 Πρόταση Κανονισμού (τροποποιητικός) για αφαίρεση των προτιμησιακών εμπορικών ρυθμίσεων από τις χώρες ΑΚΕ οι οποίες δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στα αναγκαία διαβήματα για επικύρωση των συμφωνιών EPAs.
• Επιδίωξη της Κυπριακής Προεδρίας θα είναι η σύντομη έγκριση του Κανονισμού.
Στο υλικό που σας δόθηκε μπορείτε να δείτε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις κυριότερες δραστηριότητες του Υπουργού στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας. Το βέβαιο είναι πως το επόμενο εξάμηνο θα δοκιμαστούν οι αντοχές μας. Όπως, όμως, είναι επίσης βέβαιο ότι είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση και να ολοκληρώσουμε την εξάμηνη θητεία μας στο τιμόνι της ΕΕ με επιτυχία. Αυτή είναι μια επιτυχία που μας αφορά όλους, όχι μόνο την Κύπρο του σήμερα, αλλά και για τις δεκαετίες που έρχονται, γι’ αυτό και συλλογική θα πρέπει να είναι η προσπάθεια.
Ο τελευταίος μου λόγος δεν μπορεί να είναι άλλος παρά οι ευχαριστίες μου στους συνεργάτες μου στο Υπουργείο που εργάζονται ακούραστα σε αυτή την υπόθεση, όπως και σε όλους τους λειτουργούς μας που είναι αποσπασμένοι στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες και οι οποίοι για τους επόμενους έξι μήνες θα είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές της Κυπριακής Προεδρίας. Ευχαριστώ, επίσης, τους συντονιστές των τριών Συμβουλίων Υπουργών, οι οποίοι έχουν αναλάβει έναν κομβικό ρόλο για τη σωστή προετοιμασία και παρουσίαση μας στα Συμβούλια κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.