20/6/12

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων και Σχεδιασμού της ΕΕ 20/06/2012


O Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης συναντήθηκε σήμερα με τον Επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων και Σχεδιασμού της ΕΕ κ. Walter Stevens. Τα κύρια θέματα που συζήτησαν ήταν, μεταξύ άλλων, η επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, η συμμετοχή της Κύπρου στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ (ΚΠΑΑ) καθώς και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.


Αναφορικά με την Κυπριακή Προεδρία, ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε τον κ. Walter Stevens για τα θέματα που θα αναδείξει το Υπουργείο της Άμυνας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και ανέφερε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει και θα ασκήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στον καλύτερο δυνατό βαθμό, τα καθήκοντα της Προεδρίας σε πλήρη συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης καθώς και με όλους τους εταίρους. Με το ίδιο θετικό πνεύμα, τόνισε, θα συνεργαστούμε και με τα υπό ένταξη κράτη, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και δεν συνεργαστεί δεν θα είναι πρόβλημα για την Κύπρο, αλλά πρόβλημα της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την ίδια την ΕΕ, πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Κύπρου στην ΚΠΑΑ καθώς και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε τον ρόλο που πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Από πλευράς του, ο κ. Stevens επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ προς το Υπουργείο της Άμυνας κατά την άσκηση της Προεδρίας και υπογράμμισε τη βεβαιότητά του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ανταποκριθεί στις καλύτερες προσδοκίες και θα υπηρετήσει επιτυχώς τις μεγάλες πολιτικές και τα συμφέροντα της ΕΕ.