10/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην Τελετή Απονομής των Βραβείων του 5ου Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού Οδικής Ασφάλειας, στη 
Δημοσιογραφική Εστία
 
10/05/2012


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή απονομής των βραβείων για τη συμβολή των ΜΜΕ στην προαγωγή οδικής συνείδησης.

Η οδική ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί μείζον εθνικό και κοινωνικό ζήτημα, αφού οι οδικές συγκρούσεις αποτελούν μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου. Παρά τη συνεχή μείωση που επιτυγχάνεται στα τροχαία ατυχήματα, οι 71 θάνατοι και 561 σοβαροί τραυματισμοί που προκλήθηκαν κατά το 2011 δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, η Αστυνομία και ειδικά το Τμήμα Τροχαίας αποδίδουν ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά είναι με την καθολική εμπλοκή της κοινωνίας σ’ αυτό τον αγώνα που θα έρθουν καλύτερες και πιο ασφαλείς μέρες για τον τόπο μας. Γιατί ακόμα και αν οι θεσμοί και οι δρόμοι διαμορφώνουν ένα ασφαλές οδικό περιβάλλον, η πραγματική βελτίωση έρχεται μόνο όταν όλοι αντιμετωπίσουμε την οδική ασφάλεια με αίσθημα συλλογικής ευθύνης.

Η θετική συμβολή της «τέταρτης εξουσίας», των ΜΜΕ, στην ενημέρωση και διαφώτιση των πολιτών είναι εκ των ων ουκ άνευ αν θέλουμε μια κοινωνία συνειδητοποιημένη ως προς τη σοβαρότητα του προβλήματος και το δικό της ρόλο στην αντιμετώπισή του.

Θα ήθελα, λοιπόν, να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για τη συνέχιση του θεσμού του Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού για την Οδική Ασφάλεια και να απευθύνω τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσοι εργάζονται για τη διοργάνωσή του.

Τα Δημοσιογραφικά Βραβεία για την Οδική Ασφάλεια αποτελούν ένα σημαντικό θεσμό και ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής αφύπνισης και της δημιουργίας ενεργών και υπεύθυνων πολιτών που να συμβάλλουν στην αποτροπή των οδικών συγκρούσεων.

Θέλω, βεβαίως, να συγχαρώ και τους νικητές του διαγωνισμού, αλλά και όλους τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν και εργάστηκαν για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την εμπέδωση σωστής οδικής συνείδησης απ’ όλους μας. Και μόνο η προσπάθεια τους τιμά αφάνταστα, γιατί αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο δημοσιογράφοι, αλλά και κατ’ επιλογήν κοινωνικοί λειτουργοί με υψηλό αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης.

Τέλος, θα ήθελα από αυτό το βήμα να προτρέψω και άλλους λειτουργούς των ΜΜΕ να λάβουν μέρος σ’ αυτό το διαγωνισμό. Να συνειδητοποιήσουν πόσο επείγον είναι να σταματήσει επιτέλους ο κόσμος να πεθαίνει στους δρόμους με ρυθμούς μάστιγας. Να ενώσουν τις δικές τους δυνάμεις με τις δικές μας σ’ ένα κοινό αγώνα για το καλό του τόπου, για την ασφάλεια των παιδιών μας και για τις επόμενες γενιές που θα έρθουν.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του κ. Υπουργού ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου δρ Στέλιος Χειμώνας.