4/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στον εορτασμό για την Αγία Ειρήνη, Προστάτιδα της Αστυνομίας, στη Λευκωσία
 
04/05/2012



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι και φέτος μαζί σας στους εορτασμούς για την Aγία Ειρήνη, την Προστάτιδα του Αστυνομικού Σώματος. Σήμερα γιορτάζει η Αστυνομία μας, ρόλος της οποίας είναι η προστασία της κοινωνικής ειρήνης, της ευνομίας, της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, και της δημοκρατίας.
Η σημερινή ημέρα είναι γιορτή χαράς για όλα τα εν υπηρεσία και αφυπηρετήσαντα μέλη της Αστυνομίας αλλά και ημέρα ευθύνης, αφού συναισθανόμαστε τις συνεχώς αυξανόμενες προσδοκίες και απαιτήσεις της κοινωνίας.

Σήμερα, επίσης, αποτίνουμε φόρο τιμής στους πεσόντες αστυνομικούς, οι οποίοι, πιστοί στον όρκο τους για προάσπιση της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών
, της δημοκρατίας και της νομιμότητας, έδωσαν σε καιρούς τραγικούς για τον τόπο το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τη ζωή τους.
Είναι γεγονός ότι οι τεράστιες και ραγδαίες πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές αλλαγές τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο, έχουν φέρει την Αστυνομία αντιμέτωπη με πολλά νέα δεδομένα και προκλήσεις και έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της. Η προσφορά και η συμβολή της Αστυνομίας στην κοινωνική ευημερία εξακολουθεί να παραμένει ανεκτίμητη και πολύπλευρη.

Επιπρόσθετα
προς την αναδιαμόρφωση του ρόλου της τα τελευταία χρόνια, με την αντιμετώπιση νέων μορφών εγκλήματος και αυξανόμενης νεανικής και όχι μόνο παραβατικότητας, η Αστυνομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και να χειρίζεται πλήθος προβλημάτων πάνω σε ζητήματα ασφάλειας, τα οποία πηγάζουν από την έκρυθμη κατάσταση που, δυστυχώς, υφίσταται για 38 τώρα χρόνια λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974. Οι ανάγκες και τα θέματα ασφάλειας πρόκειται να αυξηθούν κατακόρυφα εν όψει της ανάληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εξάμηνο της Προεδρίας, που ξεκινά –και επισήμως- σε δύο μήνες, θα επιφορτίσει την Αστυνομία με σοβαρά καθήκοντα που αφορούν στην ασφάλεια της Προεδρίας και την αντιμετώπιση των αναγκών που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας. Πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση ασφάλειας, την οποία είμαι βέβαιος ότι η Αστυνομία, αλλά και το Κράτος γενικότερα, θα φέρει εις πέρας επιτυχώς.
Θεωρώ αξιέπαινη τη συμβολή της Αστυνομίας, μέσα από μια σειρά οργανωμένων δράσεων, στο πλαίσιο πάντοτε του δικού της ρόλου και αποστολής, στην αντιμετώπιση των προαναφερθέντων εντεινόμενων κοινωνικών προβλημάτων. Η ουσιαστική αυτή προσφορά οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Αστυνομικού Σώματος που καθημερινά βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή των μαχών» που διεξάγονται, στην προσπάθεια της κοινωνίας να αντιπαλέψει με τις σύγχρονες αυτές μάστιγες.

Ο κάθε ευσυνείδητος αστυνομικός πρέπει να αισθάνεται τιμή και υπερηφάνεια για τη σημαντική αποστολή που του εμπιστεύεται η Πολιτεία, αλλά και να καταβάλλει αδιάκοπες προσπάθειες για να αποτελεί πάντοτε πρότυπο ήθους και επαγγελματισμού. Οφείλει, επίσης, να ανταποκρίνεται με αντικειμενικότητα, ζήλο και αυταπάρνηση στις απαιτήσεις του καθήκοντος και της υψηλής αποστολής του. Οφείλει να ασκεί τη μεγάλη εξουσία του με αυτοσυγκράτηση και με γνώμονα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον και το αμόλυντο και αδιάφθορο του χαρακτήρα της Αγίας Ειρήνης, της προστάτιδας του Σώματος.

Τον ρόλο, όμως, της Αστυνομίας για ασφάλεια, ευημερία και πρόοδο πρέπει να αναγνωρίσει και να σέβεται ο κάθε πολίτης, ο κάθε ένας από εμάς. Επιβάλλεται να αντιληφθούμε τη σημασία και την αξία της αποστολής της. Πρέπει να εδραιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις καλές σχέσεις και τη στενή συνεργασία μεταξύ Αστυνομικού Σώματος και πολιτών.

Η Πολιτεία αναγνωρίζει πλήρως το δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει η Αστυνομική Δύναμη, γι’ αυτό και θα συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξη και την υποστήριξη της στην πραγμάτωση της αποστολής της.

Τελειώνοντας, διαβεβαιώνω το Αστυνομικό Σώμα ότι η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα είναι δίπλα σας για ό,τι χρειαστείτε, θα είναι πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες για την επίτευξη των κοινών μας στόχων,
που αποβλέπουν τελικά στην παροχή της οφειλόμενης προστασίας, ασφάλειας και κράτους δικαίου προς όλους τους πολίτες αυτού του τόπου.