31/5/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρέσβη του Κουβέιτ

31/05/2012
Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή του προς το Κουβέιτ για τη σταθερή στήριξή του προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τη στάση αρχών που διατηρεί όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην έλλειψη προόδου στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, σημειώνοντας την πάγια αδιαλλαξία της Τουρκίας και την εμμονή της σε λύση δύο κρατών. Η λύση, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη και να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Από πλευράς του, ο Πρέσβης του Κουβέιτ αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ του Κουβέιτ και της Κύπρου και επαναβεβαίωσε την κοινή επιθυμία όπως οι σχέσεις αυτές καταστούν ακόμη στενότερες, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και των επενδύσεων. Έκανε παράλληλα αναφορά στις πολύ φιλικές σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις αυτές θα εμβαθυνθούν περαιτέρω.


Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Al-Wehaib μετέφερε τη στήριξη της Κυβέρνησής του στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στις αρχές του διεθνούς δικαίου γενικότερα. Τόνισε πως η συμμόρφωση όλων των χωρών με το διεθνές δίκαιο αποτελεί θέμα αρχής, χωρίς οποιαδήποτε εξαίρεση ή έκπτωση.


Ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρέσβης του Κουβέιτ αναφέρθηκαν επίσης στην επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και σημείωσαν από κοινού ότι, με την ευκαιρία αυτή, η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας και διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής. Αντάλλαξαν, τέλος, απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν στην ευρύτερη αυτή περιοχή

.