23/5/12

 
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
 
23/05/2012


Η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό οφείλεται στην αρνητική και κωλυσιεργό στάση της τουρκικής πλευράς, της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας που δημοσιεύονται σήμερα στον τουρκοκυπριακό Τύπο αποκαλύπτουν τις προθέσεις και την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής εναλλακτικών καταστάσεων στο Κυπριακό είναι πολύ αποκαλυπτικές για τις προθέσεις και την πολιτική της Τουρκίας στο πρόβλημα.
Η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό οφείλεται στην αρνητική και κωλυσιεργό στάση της τουρκικής πλευράς, της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Η τουρκική πλευρά, με την όλη στάση της, είναι ο υπαίτιος του αδιεξόδου. Με την πολιτική που ακολουθεί στις συνομιλίες επιχειρεί να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για να προωθήσει το Σχέδιο Βʼ που πολυδιαφημίζει η Τουρκία και που στόχο έχει την παγίωση της ντε φάκτο διαίρεσης και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Στα πλαίσια αυτής της αρνητικής πολιτικής, η τουρκική πλευρά έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και προσπαθεί να ακυρώσει ό,τι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη διαδικασία του διαλόγου. Η τουρκική πλευρά προσπαθεί, επίσης, να ακυρώσει τη βάση λύσης του Κυπριακού η οποία συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές πριν από την έναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων και η οποία προβλέπεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά, η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάστηκε και θα συνεχίσει να εργάζεται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό με συνέπεια στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πάντοτε στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται από το διεθνή οργανισμό, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Η πολιτική της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους κάθετα συγκρούεται με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη διεθνή νομιμότητα. Τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζει, επίσης, η Τουρκία με την πρόκληση έντασης στην περιοχή με αφορμή το νόμιμο και αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τον φυσικό πλούτο που βρίσκεται μέσα στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής της ζώνης.

Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική της Τουρκίας και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση άσκησης επιρροής και πίεσης πάνω στην Τουρκία για να σεβαστεί και να εφαρμόσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, για να καταστεί εφικτή η επίλυση ενός προβλήματος που για δεκαετίες βασανίζει τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και αποτελεί εστία κινδύνων για την περιοχή».