31/5/12

Συναντήσεις του Υπουργού Γεωργίας


 
Συναντήσεις του Υπουργού Γεωργίας
 
31/05/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τη διευθυντική ομάδα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος, στη Λευκωσία, με τη διευθυντική ομάδα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, στα Γραφεία των Υπηρεσιών, με τη διευθυντική ομάδα του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, στα Γραφεία του Τμήματος και με τη διευθυντική ομάδα της Υπηρεσίας Μεταλλείων, στα Γραφεία της Υπηρεσίας, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.
Κατά τη συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα του ΤΑΥ, συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που αφορούν την υλοποίηση των αποχετευτικών έργων για τις κοινότητες που έχουν ενταχθεί στα Αποχετευτικά Συμβούλια. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι έχει γίνει επαναπρογραμματισμός των έργων ενώ το έργο για την κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων των Κοκκινοχωριών θα προκηρυχθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε η ολοκλήρωσή του να επιτευχθεί περί τα τέλη του 2015.

Στη συνέχεια
, έγινε αναφορά στο γεγονός ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ελβετική Κυβέρνηση για την υλοποίηση του Σταθμού Επεξεργασίας Βοθρολυμάτων και Βιομηχανικών Αποβλήτων στη Λεμεσό, με τον όρο να αποκατασταθεί ο σκυβαλότοπος στο Βατί. Αναμένεται έγκριση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για προκήρυξη διαγωνισμού ώστε να διεξαχθεί τεχνοοικονομική και περιβαλλοντική μελέτη για το έργο.
Η διευθυντική ομάδα του ΤΑΥ ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Υπουργό αναφορικά με τη λειτουργία των Μονάδων Αφαλάτωσης, για το πώς προχωρά το θέμα των ταχυδιυλιστηρίων και για το Διυλιστήριο Κανναβιούς, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και δύναται να εξυπηρετεί 30 κοινότητες της ημιορεινής περιοχής της επαρχίας Πάφου.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός συναντήθηκε με τη διευθυντική ομάδα
των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, από την οποία ενημερώθηκε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο θέμα της διαδικασίας αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων και στο ζήτημα των διενεργειών ελέγχου στο νωπό γάλα. Ο κ. Υπουργός είπε ότι για το θέμα των δειγματοληψιών και αναλύσεων νωπού γάλακτος στα πλαίσια των επίσημων ελέγχων που απαιτούνται με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αναμένεται αποδέσμευση σχετικών κονδυλίων ώστε οι έλεγχοι να διεξάγονται όπως πρέπει.

Στη συνέχεια, έγινε ενημέρωση για τη δράση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών όσον αφορά την τρομώδη νόσο των αιγοπροβάτων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι από τις αρχές Μαΐου 2012 οι Υπηρεσίες άρχισαν την εφαρμογή της σφαγής των μολυσμένων με τρομώδη νόσο ζώων και στους κτηνοτρόφους δίδεται αποζημίωση της τάξεως των €3,51 ανά κιλό σφάγιου. Επισημάνθηκε δε ότι στα πλαίσια των πειραματισμών που διενεργούνται για την επιβεβαίωση του ανθεκτικού γονότυπου των αιγών, υποβλήθηκε χθες έκθεση για την πρόοδο των ερευνών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, ενώ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα των συγκεκριμένων γονότυπων.
Η διευθυντική ομάδα των Υπηρεσιών έκανε αναφορά στο θέμα της λοιμώδους αγαλαξίας των αιγοπροβάτων και εισηγήθηκε όπως ενθαρρυνθούν οι κτηνοτρόφοι στο να χρησιμοποιούν το ειδικό προληπτικό εμβόλιο κατά της ασθένειας
, το οποίο είναι εγγεγραμμένο και κυκλοφορεί στην Κύπρο από τον περασμένο Ιούνιο. Επίσης, έγινε αναφορά στο πως προχωρά η διαδικασία αντικατάστασης μη εμπλουτισμένων κλωβοστοιχιών στις αυγοπαραγωγές όρνιθες και σημειώθηκε ότι έχει γίνει συμμόρφωση στις πλείστες εκμεταλλεύσεις, αλλά υπάρχει και μια μεταβατική περίοδος μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2012 για πλήρη συμμόρφωση. Για το θέμα του ομαδικού ενσταυλισμού χοιρομητέρων, τονίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 και η Κύπρος θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως.
Τέλος, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα της έλλειψης χώρων κράτησης κατασχεθέντων ζώων ή ζώων σε καραντίνα στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
, καθώς και το πρόβλημα της εισαγωγής μη γηγενών ή / και επικίνδυνων ειδών ζώων στην Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Υπουργού με τη διευθυντική ομάδα του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης συζητήθηκε το πώς προχωρά η ετοιμασία του προσχεδίου νομοσχεδίου ώστε να θεσπιστεί νόμος με βάση τον οποίο να ρυθμίζονται οι αρμοδιότητες του Τμήματος. Η ομάδα ενημέρωσε τον κ. Υπουργό ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα η άτυπη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα προωθηθεί για τον νενομισμένο νομοτεχνικό έλεγχο.

Στη συνέχεια συζητήθηκε η διαδικασία για προμήθεια νέου μεγάλου γεωτρύπανου με συμπληρωματικό και διατρητικό εξοπλισμό, με στόχο την υλοποίηση του διατρητικού προγράμματος του Τμήματος με σκοπό την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των κοινοτήτων που δεν καλύπτονται από τα κυβερνητικά υδατικά έργα, καθώς και την υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων του Τμήματος.

Επίσης, έγινε αναφορά στην διαδικασία αναβάθμισης του Κυπριακού Σεισμολογικού Δικτύου, μέσα από την οποία θα λειτουργούν οκτώ νέοι σεισμολογικοί σταθμοί, οι οποίοι θα μεταδίδουν τα σεισμολογικά δεδομένα στο Κέντρο του Τμήματος σε πραγματικό χρόνο, μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Τέλος, τέθηκε το θέμα για την ανάγκη αναπροσαρμογής της πολιτικής και επανακαθορισμού των κριτηρίων για την διασφάλιση της επάρκειας των ορυκτών πόρων.

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τη διευθυντική ομάδα της Υπηρεσίας Μεταλλείων, ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε για τη μελέτη που εκπονείται όσον αφορά την ανάγκη για δημιουργία νέας λατομικής ζώνης για τις ανάγκες σε αδρανή υλικά στην επαρχία Πάφου. Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη τροποποίησης των περί Μεταλλείων και Λατομείων Κανονισμών σε σχέση με το θέμα της απόδοσης δικαιωμάτων στις κοινότητες που επηρεάζονται από τα μεταλλεία. Τέλος, έγινε αναφορά στο θέμα της αναδιατύπωσης των Οδηγιών της ΕΕ που αφορούν τις εκρηκτικές ύλες εμπορικής χρήσης και τα είδη πυροτεχνίας.