22/5/12

Ο Υπουργός Άμυνας είχε συνομιλίες με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας
 
22/05/2012


Η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και θέματα που αφορούν τη συνεργασία του Υπουργείου με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ) ήταν, μεταξύ άλλων, τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί μεταξύ του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη και της Εκτελεστικής Διευθύντριας του ΕΟΑ κας Claude-France Arnould.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους
, ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Εκτελεστική Διευθύντρια του ΕΟΑ κα Claude-France Arnould που αποδέχθηκε την πρόσκληση του. «Επισκέπτεται την Κύπρο και έχουμε ενδιαφέρουσες συνομιλίες, η δε συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας με τον ΕΟΑ είναι εξαίρετη, αποδοτική και παραγωγική προς όφελος των κοινών μας στόχων που είναι η ασφάλεια και η άμυνα των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Υπουργός.


«Συζητήσαμε τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των εξαιρετικών σχέσεων και διαμόρφωσης ενός πλαισίου ώστε μέσα από τη συνεργασία να υπηρετούμε τους κοινούς μας στόχους. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν την ΚΠΑΑ, ένα μεγάλο κεφάλαιο, που αποβλέπει στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ομαλότητας, όχι μόνο εντός της ΕΕ, όχι μόνο με τους γείτονες της ΕΕ αλλά και τη συμβολή της Ένωσης στην παγκόσμια ειρήνη μέσα από τις δραστηριότητες και τις πολιτικές που αναπτύσσει», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι
«η Κύπρος, ως νέο κράτος μέλος, δεν έχει προηγούμενες εμπειρίες και η συνεργασία, η στήριξη και οι εισηγήσεις από τους εταίρους μας και αξιωματούχους της ΕΕ, όπως η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΕΟΑ, στον τομέα της αρμοδιότητάς μας, είναι χρήσιμες και η βοήθεια τους πολύ ευπρόσδεκτη για να επιτύχουμε μια Κυπριακή Προεδρία η οποία να υπηρετήσει αποτελεσματικά και δημιουργικά τους κοινούς στόχους της ασφάλειας και της άμυνας».
Από πλευράς της, η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΕΟΑ κα
Arnould είπε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή, ευχαρίστηση και χαρά που βρίσκεται στην Κύπρο, αναφέροντας ότι είναι η πρώτη της επίσκεψη στο νησί. «Είναι τιμή και χαρά μου διότι δια μέσου αυτής της συνεργασίας που υπάρχει και θα υπάρχει μεταξύ του ΕΟΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχω την ευκαιρία να γνωρίσω την Κύπρο καλύτερα», δήλωσε.
Αναφερόμενη στον ΕΟΑ
είπε ότι ιδρύθηκε πριν έξι χρόνια με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη μέλη στη διαχείριση των δυνατοτήτων τους και σίγουρα θα το πράξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ούτως ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ειρήνη των κρατών μελών. Επίσης ιδρύθηκε για να βοηθήσει στις στρατιωτικές δυνατότητες αλλά και στον τομέα της βιομηχανίας, της έρευνας και της τεχνολογίας. Και πρόσθεσε: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη γιατί η συνεισφορά της Κύπρου είναι πάρα πολύ σημαντική και σίγουρα θα συνεχίσει να είναι σε αυτούς τους τομείς. Και σαν ΕΟΑ είμαστε σίγουροι ότι θα βοηθήσουμε».
Σε σχέση με την Κυπριακή Προεδρία τόνισε:
«Είμαστε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αυτούς τους έξι μήνες που θα είναι δύσκολοι αλλά και πολύ σημαντικοί» και απευθυνόμενη προς τον κ. Υπουργό τον διαβεβαίωσε ότι «θα έχει την υποστήριξη του ΕΟΑ κατά την Κυπριακή Προεδρία».
Ο Υπουργός Άμυνας στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση της κας
Arnould με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και την ερευνητική του ομάδα, ενημερώνοντας για τα τρία ερευνητικά προγράμματα του ΕΟΑ που το Πανεπιστήμιο έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει, ύψους 350.000 ευρώ, ενώ η συνολική συνεισφορά της Κύπρου φτάνει στις 180.000 ευρώ. «Χαίρομαι γιατί από τις συζητήσεις μας διαπίστωσα ότι η κα Arnould έχει εκτιμήσει την επιστημονικότατα και τις ικανότητες των Κυπρίων ακαδημαϊκών και δήλωσε ικανοποιημένη από τις δραστηριότητες και τις συνεργασίες που αναπτύσσονται μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΕΟΑ», συμπλήρωσε ο κ. Υπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απειλές της Τουρκίας, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Εκείνο που ήθελα να πω ως θέμα αρχής για τις απειλές που διατυπώνονται είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επηρεάζεται από απειλές
. Θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα ασκήσουμε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, και θα ασκήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο σε συνεργασία με τους εταίρους μας για να υπηρετήσουμε υπεύθυνα τις πολιτικές της ΕΕ στους διάφορους τομείς».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της η κα
Arnould είχε επίσης συναντήσεις με τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη καθώς και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Πέτρο Ευτυχίου. Η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΕΟΑ αναχωρεί αύριο πρωί για τις Βρυξέλλες.