22/5/12

Καταγγελία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ για παραβιάσεις του εναερίου εθνικού χώρου της Κύπρου από την Τουρκία
 
22/05/2012


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου κατήγγειλε με επιστολή του ημερομηνίας 3.5.12 προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, νέες τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου και των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας που σημειώθηκαν από 1 έως 31 Μαρτίου 2012.
Στην επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχείς παραβιάσεις από την Τουρκία και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους. Τέτοιες συστηματικές παραβιάσεις σε βάρος της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την διεθνή αεροπλοΐα στην περιοχή, υπογράμμισε.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι οι τουρκικές ενέργειες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία υπό το φως των πρόσφατων στρατιωτικών απειλών της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου που σχετίζονται με δραστηριότητες χαμηλής πτητικότητας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και υπό το φως των απειλών υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων για προσάρτηση του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου στην Τουρκία.

Η Κύπρος, σημείωσε επίσης, καλεί για ακόμα μια φορά την Τουρκική Κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το Χάρτη των ΗΕ και με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ.

Αντί να ακολουθεί επίμονα την οδό της πρόκλησης, είπε, η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας και να επιδείξει εποικοδομητικό πνεύμα ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στην βάση που έχει συμφωνηθεί και έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σωρεία ψηφισμάτων του.

Η επιστολή κυκλοφόρησε επίσημα ως έγγραφο των ΗΕ.