10/5/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας ΄Ελσης Χριστόφια στην εκδήλωση «Αρετήν επαίνει» της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
 
10/05/2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση. Συγχαίρω θερμά την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας για την πρωτοβουλία της να καθιερώσει αυτή την εκδήλωση εδώ και δέκα χρόνια. Μια εκδήλωση που απευθύνεται στα νιάτα του τόπου μας, που αποτελούν την ελπίδα για το παρόν και το μέλλον. Νέοι που με την εργατικότητα, την επιμέλεια και τις υψηλές επιδόσεις τους, θέτουν θεμέλια προκοπής και προόδου τόσο για τους ίδιους όσο και για τον τόπο γενικότερα.

Είναι γενικά αποδεκτό πως η δραστηριοποίηση στη νεαρή σχολική ηλικία αποτελεί φυσική πηγή για απόκτηση υγιών στάσεων και συμπεριφορών όπως η αυτοσυγκράτηση, η αυτοπεποίθηση, ο αυτοσεβασμός, ο έλεγχος της επιθετικότητας, της κατάθλιψης, του άγχους, η ισχυρή θέληση και αντοχή. Στοιχεία που συνθέτουν την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση ενός νέου.

Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς γνώσεων σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, σε αθλητικές διοργανώσεις ή διοργανώσεις με θέματα τεχνών όπως είναι η μουσική, η ζωγραφική και το θέατρο, ενισχύει την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού που με τη σειρά του καλλιεργεί αισθήματα αλληλοαναγνώρισης, συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των ατόμων. Ταυτόχρονα, προάγει ηθικές αξίες και δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις για καλυτέρευση κάθε κοινωνίας. Η διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας βασίζεται σε άτομα με αυτογνωσία, σεβασμό προς τους άλλους, πίστη στα ιδανικά, ανεξαρτησία γνώσης και δράσης και σωστή κοινωνική συμπεριφορά.


Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Η μικρή μας πολύπαθη πατρίδα Κύπρος βασίζεται στους νέους της για να ατενίζει το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Στη διαμόρφωση αυτού του μέλλοντος εσείς θα είστε οι πρωτεργάτες και οι βασικοί συντελεστές. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι η Πολιτεία σας εμπιστεύεται και σας επιβραβεύει, με τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσετε να εργάζεστε και να αγωνίζεστε ώστε να φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών της.

Σας συγχαίρω για τις διακρίσεις σας στα γράμματα, τις τέχνες και τον αθλητισμό. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι με τις εξαίρετες επιδόσεις σας τιμάτε τους εαυτούς σας, τις οικογένειές σας και πάνω από όλα την Κύπρο μας. Συνεχίστε τον όμορφο αυτό αγώνα σας για να πετύχετε τους στόχους και τις επιδιώξεις σας. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τη νέα γενιά να αγωνίζεται, να διεκδικεί και να διακρίνεται. Μπράβο σας. Σας εύχομαι μόνο επιτυχίες στη μελλοντική σας σταδιοδρομία.