4/5/12


Συνάντηση της Υπουργού Εσωτερικών με τον Αντιπρόσωπο στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
04/05/2012


Η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου είχε χθες συνάντηση με τον Αντιπρόσωπο στην Κύπρο της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κ. Nasr Ishak.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τους αιτητές ασύλου και τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και οι δυσκολίες και οι πιέσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω του πολιτικού της προβλήματος, του μικρού μεγέθους της, αλλά και της γεωγραφικής της θέσης. Στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις και για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί στενά, όπως τόνισε η κα Υπουργός.

Η κα Μαύρου ενημέρωσε επίσης τον κ. Ishak για την πορεία της συζήτησης για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, η υιοθέτηση του οποίου αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφού εξήρε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα θέματα ασύλου και διεθνούς προστασίας τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, ο κ. Ishak διαβεβαίωσε την κα Μαύρου ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο ίδιος προσωπικά είναι έτοιμοι και να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία και να συμβάλουν για την επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν καθώς και να παράσχουν όποια βοήθεια ζητηθεί κατά την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.