17/4/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Λαογραφικός Όμιλος «Αβκορίτισσα Φωνή», χθες στην πλατεία Αυγόρου
 
17/04/2012


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση σας για να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση, στην κεντρική πλατεία του Αυγόρου, που διοργανώνεται από τον Λαογραφικό Όμιλο «Αβκορίτισσα Φωνή». Τέτοιες αξιόλογες εκδηλώσεις εμπλουτίζουν με τον καλύτερο τρόπο το τουριστικό προϊόν της κοινότητας, αλλά και του νησιού μας γενικότερα, και προσφέρουν στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες την ευκαιρία να αναβιώσουν τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα του τόπου και του λαού μας.
Ο Λαογραφικός Όμιλος «Αβκορίτισσα Φωνή» αξίζει θερμών συγχαρητηρίων καθότι αποτελεί τον κινητήριο μοχλό στη διαδικασία διατήρησης και ανάδειξης των πολιτισμικών στοιχείων του τόπου αυτού. Δείχνει τον δρόμο σε όλους εμάς για να επιμένουμε κυπριακά, να επιμένουμε παραδοσιακά και να παραμείνουμε πραγματικά πιστοί στις ρίζες και τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας. Μια παράδοση που στη δική μας περίπτωση εμπεριέχει έντονα το θρησκευτικό στοιχείο, ιδιαίτερα των ηθών και των εθίμων της μεγάλης και λαμπρότατης εορτής του Πάσχα.
Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι η δημιουργία του Λαογραφικού Ομίλου «Αβκορίτισσα Φωνή» ξεκίνησε ως ιδέα το 2010, και ολοκληρώθηκε το 2011, από μια ομάδα Αυγοριτών, νοσταλγών των ηθών και εθίμων του τόπου μας, με κύριο στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διάδοσή της στις νεότερες γενεές. Θέλω να τονίσω ότι είναι καθήκον μας να βιώνουμε και να αναδεικνύουμε αυτά που κληροδοτήσαμε από τους παππούδες και τους γονείς μας. Είναι καθήκον μας να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας, για να επιβιώσουμε σε μια κατεχόμενη πατρίδα χωρίς να χάσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα. Αυτό έγινε τρόπος ζωής για τον Λαογραφικό Όμιλο «Αβκορίτισσα Φωνή», που προωθεί ενέργειες με μεθοδικότητα και μεράκι με στόχο να τις διαιωνίσει, παραδίνοντας τις αυθεντικά στις επόμενες γενιές. Άλλωστε, τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Ο Λαογραφικός Όμιλος «Αβκορίτισσα Φωνή» από την ίδρυση του, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει επιδείξει μια αξιόλογη δράση στην πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της κοινότητας. Έχει δημιουργήσει θεατρική ομάδα και χορευτικό συγκρότημα που αριθμεί 120 χορευτές διατηρώντας έτσι, τους γνήσιους παραδοσιακούς χορούς. Συμμετείχε σε τοπικά και παγκύπρια φεστιβάλ, σε φεστιβάλ χορού στο εξωτερικό αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Με τη σημερινή εκδήλωση, προωθεί την αναβίωση των πασχαλινών εθίμων του τόπου μας με παραδοσιακά παιχνίδια, μουσική και χορό. Θα ήθελα, επίσης, να χαιρετήσω τη φιλοξενία συγκροτημάτων από άλλα κράτη. Αυτή η προσπάθεια συνένωσης πολιτισμών, αποτελεί το λιθαράκι για τη διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς της κάθε χώρας ξεχωριστά, που πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού. Άλλωστε, ο πολιτισμός είναι η ψυχή του κάθε λαού και του κάθε έθνους.
Την ίδια στιγμή χαίρομαι που το Αυγόρου έχει ενεργό συμμετοχή στη γεωργική δραστηριότητα και ανάπτυξη του τόπου μας. Η Περιφερειακή Τεχνική και Γεωργική Σχολή Αμμοχώστου/Αυγόρου είναι η μοναδική σχολή στην Κύπρο που προσφέρει λυκειακό πρόγραμμα γεωργικής εκπαίδευσης, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, διαδραματίζοντας τον δικό της ρόλο στην επιμόρφωση των νέων της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου, μιας περιοχής που εκτός από την έντονη τουριστική ανάπτυξη χαρακτηρίζεται και από μια εντατική γεωργική παραγωγή.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος πράττει και θα πράττει κάθε τι το δυνατόν για αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου.
Με βάση το εφαρμοζόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, πάγιος στόχος και αμετάθετη επιδίωξη μας, είναι να δοθούν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στον αγροτικό μας κόσμο για να επαυξήσει τα εισοδήματα του και να βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική του θέση.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στον Λαογραφικό Όμιλο «Αβκορίτισσα Φωνή» να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, να συνεχίσει να προβάλλει την πολιτιστική ταυτότητα του Αυγόρου και με τον τρόπο αυτό να συνεχίσει να προσφέρει στην κοινότητα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Σας εύχομαι όλους υγεία, χαρά και καλή διασκέδαση.