6/4/12


Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την Ολυμπιακή Hμέρα 2012 (6 Απριλίου)
 
06/04/2012




Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί
Η 6η Απριλίου καθορίστηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως Ολυμπιακή Ημέρα για να τιμάται από όλο τον κόσμο το αθλητικό ιδεώδες και το μεγαλείο του Ολυμπισμού. Αν στα τέλη του 19ου αιώνα, για να βρουν λύσεις στα αδιέξοδα της εκπαίδευσης, οι παιδαγωγοί Πιερ Ντε Κουμπερτέν και Δημήτριος Βικέλας πέτυχαν την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων, σήμερα στον 21ο αιώνα η επιδίωξη αγωγής που στηρίζεται στην αθλητική παιδεία καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Το Ολυμπιακό Πνεύμα και η Αθλητική Ιδέα μπορούν να αποτελέσουν τη σταθερότερη τροφό της παιδικής αλλά και νεανικής ηλικίας.
Ο Ολυμπισμός δεν απευθύνεται μόνο σε αθλητές με κορυφαίες επιδόσεις, στον μοναδικό υπεράνθρωπο αθλητή. Αντίθετα, το ολυμπιακό αξίωμα CITIUS – ALTIUS - FORTIUS, (γρηγορότερα, ψηλότερα και δυνατότερα) εκφράζει την πεποίθηση ότι υπάρχει πάντα περιθώριο για προσωπική βελτίωση δίνοντας σφαιρική έννοια στην αθλητική συμμετοχή και στην εκπαιδευτική της αξία.
Σε μια παγκόσμια κοινωνία που βιώνει ραγδαίες αλλαγές, μια πανανθρώπινη, αναλλοίωτη, διαχρονική ηθική αξία μπορεί να αποτελέσει το σωσίβιο της παιδείας: Το αθλητικό ιδεώδες του Ολυμπισμού, που αναλύεται σε οικουμενικές ηθικές αρχές όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η κατάργηση των διακρίσεων, η ευγενική άμιλλα, η αμοιβαία κατανόηση και η ειρήνη.
Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί
Οι ιδέες του Ολυμπισμού αποτελούν αναλλοίωτο φάρο που όλο και περισσότεροι παιδαγωγοί αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για τη δημιουργία μιας ανθρωπιστικής παιδείας που να χαρακτηρίζεται από σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία. Μέσα από τον αθλητισμό η νεολαία μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα της αυριανής ανθρωπιστικής κοινωνίας. Γιατί ο αθλητισμός καλλιεργεί όλες τις αρετές που πρέπει να διακατέχουν τον κάθε νέο στον στίβο της ζωής-τη βούληση, την αντοχή, την υπομονή, την επιμονή, την πειθαρχία, τη συνεχή βελτίωση, την αυτοπεποίθηση, την αυτογνωσία. Γενικά, όσα η ακατάλυτη και καθοδηγητική φλόγα της Ολυμπίας κληροδότησε.
Φέτος διανύουμε μια ολυμπιακή χρονιά και σε μερικές μόνο εβδομάδες τα βλέμματα όλου του κόσμου θα στραφούν στην Ελλάδα, στην Αρχαία Ολυμπία, στο λίκνο του πολιτισμού της αρχαιότητας. Ελπίζουμε ότι η γνήσια φλόγα της Ολυμπίας που μεταλαμπαδεύεται στο Λονδίνο θα γίνει πραγματική φλόγα συναδέλφωσης των ανθρώπων και των λαών, φλόγα φιλίας, φλόγα ειρήνης.