28/4/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην τελετή βράβευσης του 7ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου στο «Le Meridien Limassol Spa & Resort», στη Λεμεσό
 
28/04/2012


Να μη μεταδοθεί πριν από τις 8.30 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας όπως απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή την όμορφη εκδήλωση. Ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου αποτελεί πλέον θεσμό και τη σημαντικότερη εκδήλωση προβολής του κυπριακού οίνου. Να είστε σίγουροι ότι τόσο η Κυβέρνηση, όσο και εγώ προσωπικά, πάντοτε στηρίζουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οι οποίες στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου μας, αλλά ειδικότερα στηρίζουν και αναδεικνύουν τον οινικό πλούτο της χώρας μας.
Αποδεδειγμένα ο Διαγωνισμός αποτελεί το εφαλτήριο για τη δημιουργία ευγενούς άμιλλας μεταξύ των οινοποιών, επιτυγχάνοντας έτσι τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της κυπριακής οινοπαραγωγής. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα κρασιά μας έχουν πετύχει άλματα ποιοτικής προόδου και τοποθετούνται πλέον ισότιμα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων για την όλη προσπάθεια που καταβάλλει με στόχο την πρόοδο και ευημερία του αμπελοοινικού τομέα. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω, με την ευκαιρία, την επιτυχή εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού τομέα, το οποίο αποτελείται από μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αρχίζοντας από την αναδιάρθρωση του κυπριακού αμπελώνα και την ασφάλιση της παραγωγής, προχωρώντας στον εκσυγχρονισμό των οινοποιείων και καταλήγοντας στην προβολή και προώθηση των κρασιών μας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η χρηματοδότηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, η άντληση των οποίων και η διοχέτευσή τους στον τομέα αγγίζει σε ποσοστό σχεδόν το 100% και σε απόλυτους αριθμούς ανέρχονται μέχρι σήμερα σχεδόν στα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Συγχαίρω επίσης το Συμβούλιο για την πρωτοβουλία που επιτυχώς ανέλαβε με στόχο την καλλιέργεια οινικής παιδείας και κουλτούρας στον τόπο μας, η οποία περιλαμβάνει υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων που αποσκοπούν στην ενημέρωση του Κύπριου καταναλωτή για θέματα που άπτονται του κρασιού, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τα οφέλη επί της ανθρώπινης υγείας, όταν βέβαια αυτό καταναλώνεται με μέτρο.

Η Κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως το όραμα και τις προσδοκίες του Συμβουλίου και σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην πολιτική στήριξης του αμπελοοινικού τομέα και του Οργανισμού σας, ο οποίος αποτελεί τον κεντρικό φορέα σχεδιασμού και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στους βραβευθέντες αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες οινοποιούς, οι οποίοι με τον επαγγελματισμό, τις γνώσεις, το ζήλο και την εφευρετικότητά τους, έχουν καταφέρει να δώσουν μια νέα ελπιδοφόρα πνοή στην κυπριακή οινοποιία, η οποία μπορεί να ατενίζει πλέον με αισιοδοξία το μέλλον.

Τέλος, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στον Πρόεδρο και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, κατά πρώτον για την άρτια διοργάνωση του Διαγωνισμού – ο οποίος να σημειωθεί ότι τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου – καταδεικνύοντας το κύρος και την αξιοπιστία του, και κατά δεύτερον, γιατί έχουν καταφέρει να επικεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας κατά την περίοδο αυτή πάνω στην κυπριακή οινοπαραγωγή, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή προβολή.

Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή διασκέδαση σε όλους σας.