10/4/12


Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τα πεπραγμένα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2011
 
10/04/2012




Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω για την πρόσκληση να χαιρετίσω τη δημοσιογραφική διάσκεψη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, στην οποία θα παρουσιαστούν τα πεπραγμένα της Αρχής για το 2011.


Όπως γνωρίζουμε, η ευρωπαϊκή και διεθνής οικονομική πραγματικότητα διέρχεται μια δύσκολη φάση με επιπτώσεις που, λόγω της παγκοσμιοποίησης, διαχέονται παντού και δεν αφήνουν αλώβητη και τη δική μας οικονομία. Τα δεδομένα αυτά θέτουν νέες απαιτήσεις για το ανθρώπινο δυναμικό μιας χώρας και ιδιαίτερα μιας μικρής χώρας όπως η Κύπρος. Απαιτούν συνεχή ανάπτυξη, εμπλουτισμό και αναπροσανατολισμό των προσόντων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου. Απαιτούν από τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, αλλά και τους θεσμούς, συνεχή εγρήγορση ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν επιτυχώς στις νέες συνθήκες.


Η αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώθηκε απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Παρ’ όλες τις σημερινές αντιξοότητες, το μέλλον της οικονομίας μας διαγράφεται ευοίωνο με την εξεύρεση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Παράλληλα με την προοπτική για αξιοποίηση των φυσικών πόρων, που δίνει ελπίδα στην οικονομία μας, η Κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων τα οποία υιοθετήθηκαν πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο και στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η συμβολή μας περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης.


Θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για το γεγονός ότι η Αρχή, ήδη από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπήρξε ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων των καιρών. Στη συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησης, αλλά και των κοινωνικών εταίρων για αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, η Αρχή διαδραμάτισε μέσα από τις πολλαπλές δράσεις της,ζ ενεργό ρόλο. Μετέχοντας στην καθολική προσπάθεια για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση και στην ανεργία, η Αρχή έθεσε σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του 2009, Ειδικό Σχέδιο Πρόληψης - Σχέδιο Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει ποικίλες αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις που στοχεύουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή της ανεργίας. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε άνεργους, οικονομικά αδρανείς και εργοδοτούμενους επιχειρήσεων.


Για να διαφανεί το εύρος και η συμβολή του Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης - Σχεδίου Δράσης, επισημαίνω ότι από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή, μέχρι το τέλος του 2011, συμμετείχαν στις δράσεις που περιλαμβάνει, περίπου 27 χιλιάδες άτομα με υπολογιζόμενη δαπάνη περίπου €40,6 εκατομμύρια ευρώ.


Έγκαιρη και σημαντική ήταν επίσης η ανταπόκριση της Αρχής στην ανάγκη για στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη, σε προσαρμογή με τις ευρωπαϊκές στοχεύσεις, τόσο με εξειδικευμένη μελέτη που πραγματοποίησε αναφορικά με τις πράσινες δεξιότητες, όσο και με την υιοθέτηση ειδικού σχεδίου για προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού για τα πράσινα επαγγέλματα. Συνεχίζοντας να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, και σε προσαρμογή με τις εκάστοτε απαιτήσεις της οικονομίας, η Αρχή άρχισε ήδη την εκπόνηση ειδικής μελέτης αναφορικά με τις ανάγκες απασχόλησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού που συνδέονται με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.


Με τις δράσεις που ενδεικτικά έχω αναφέρει αλλά και με άλλες δράσεις οι οποίες αποτελούν πάντοτε προϊόν παραγωγικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, η Αρχή ευθυγραμμίζεται με αποφάσεις πολιτικής της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας και καταθέτει μια πολύτιμη συμβολή στην επίτευξη των στρατηγικών στοχεύσεων του κράτους.


Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι της Κύπρου περιμένουν από την Αρχή ότι η βοήθεια και η στήριξη της στον τομέα της κατάρτισης θα συνεχιστεί, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της σημερινής εποχής. Είμαι σίγουρη πως η Αρχή θα συνεχίσει την προσφορά της, στηριζόμενη πάντα στη στέρεη βάση της τριμερούς συνεργασίας και στη συσσωρευμένη εμπειρία. Το πολύμορφο έργο που επιτελέστηκε μέχρι τώρα, και ειδικά κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους, αποτελεί το θεμέλιο και το εφαλτήριο για να ανταποκριθεί η Αρχή στις ανάγκες του σήμερα και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο.


Θα ήθελα, κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό, να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην Πρόεδρο και στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στη Γενική Διεύθυνση, στα στελέχη και στο προσωπικό της Αρχής, και να διαβεβαιώσω ότι εγώ προσωπικά αλλά και το Υπουργείο μου θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σταθερά το έργο της Αρχής που είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους της οικονομικής ανάπτυξης, της εξασφάλισης συνθηκών πλήρους απασχόλησης και επίτευξης κοινωνικής συνοχής.