25/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη σε εκδήλωση δενδροφύτευσης στο νέο Πάρκο Ανακύκλωσης, στα Λατσιά

25/03/2012





Να μην μεταδοθεί πριν τις 4 μ.μ.
Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω αυτή την ωραία εκδήλωση προς τιμήν των δέντρων και της ανακύκλωσης. Η απόφαση σας για τη δημιουργία αυτού του Πάρκου Ανακύκλωσης, ενός ακόμη πράσινου πνεύμονα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λατσιών, αποτελεί έκφραση αγάπης και ενδιαφέροντος προς το φυσικό μας περιβάλλον. Συγχαίρω θερμά τους εμπνευστές, τους διοργανωτές αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στην προσπάθεια αυτή. Ιδιαίτερα επιτρέψετε μου να συγχαρώ την Green Dot που μέσα από την ανακύκλωση χιλιάδων τόνων απορριμμάτων συμβάλλει τόσο στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, όσο και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Με μεγάλη ευχαρίστηση βλέπουμε κατοίκους, Τοπικές Αρχές και οργανωμένα σύνολα να παίρνουν την πρωτοβουλία να εντοπίζουν κατάλληλους χώρους και να προβαίνουν στη δημιουργία πάρκων. Η δημιουργία πάρκων αποτελεί και στόχο της Κυβέρνησης η οποία ενθαρρύνει με διάφορους τρόπους τέτοιες πρωτοβουλίες γιατί εντάσσονται στις αρχές της ευρύτερης πολιτικής μας για αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τα πάρκα στη σημερινή εποχή, και κυρίως αυτά που βρίσκονται σε δομημένα περιβάλλοντα, έχουν σκοπό τη σταδιακή δημιουργία ενός δικτύου χώρων πρασίνου και άλλων διευκολύνσεων που θα προσφέρουν ποικιλία ευκαιριών για αναψυχή, άθληση και ενίσχυση της κοινωνικής επαφής μεταξύ των πολιτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Πάρκο Ανακύκλωσης θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Η προστασία και ανάπτυξη των χώρων πρασίνου αποτελούν αντίποδα στις όποιες αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της κλιματικής αλλαγής. Μπορεί ο φετινός χειμώνας να ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικός από πλευράς βροχόπτωσης πλην όμως η Κύπρος έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί πολύ για τις εξελίξεις όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

Ολοκληρώνοντας εκφράζω και πάλι την ευαρέσκεια μου αλλά και τα θερμά μου συγχαρητήρια στους εμπνευστές και διοργανωτές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα την Green Dot και εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειες σας. Να είστε σίγουροι ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα υποστηρίζει πάντοτε ένθερμα αλλά και έμπρακτα κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία που στοχεύει στην επέκταση του πρασίνου μέσα και γύρω από τις πόλεις και κοινότητες, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχουν οι χώροι αυτοί για την ευημερία του σύγχρονου πολίτη.