28/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη σε εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα

28/03/2012





Ως Υπουργός υπεύθυνος για το σύστημα Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σας καλωσορίζω στην έδρα του Κέντρου Συντονισμού και εκφράζω εκτίμηση για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο για να υπηρετήσετε ενταγμένοι στο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης της χώρας μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω του μικρού της μεγέθους, δεν έχει τη δυνατότητα για πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στον απαιτούμενο βαθμό ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας. Γι΄ αυτό και η σχετική νομοθεσία προβλέπει την αξιοποίηση όλων των μέσων και των ομάδων διάσωσης στην επικράτεια της Δημοκρατίας που ανήκουν σε κρατικούς, ημικρατικούς αλλά και σε εθελοντικούς οργανισμούς.

Το πρόγραμμα Έρευνας – Διάσωσης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως στο επιχειρησιακό επίπεδο από το 2013.

Αξιολογούμε το θέμα ως ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η συνολική προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο καθιέρωσης της Κύπρου ως κόμβου παροχής υπηρεσιών Έρευνας – Διάσωσης σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, αποτρέποντας τις όποιες παράνομες επιδιώξεις της Τουρκίας για αμφισβήτηση του FIR Λευκωσίας και των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον ζωτικό χώρο της AOZ και του FIR Λευκωσίας δεν έχουμε μόνο δικαιώματα, έχουμε και υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να αναλάβουμε υπεύθυνα και να εκπληρώσουμε αποτελεσματικά και αξιόπιστα. Είναι αυτονόητο ότι το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των δραστηριοτήτων που εξελίσσονται στην ΑΟΖ και της ανάγκης να είμαστε ικανοί να προσφέρουμε τις ανάλογες υπηρεσίες.

Στόχος μας είναι η επιτυχής αντιμετώπιση οποιουδήποτε αεροναυτικού ατυχήματος σε όλη την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. Αξίζει να αναφέρω ότι η περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τεράστια, σχεδόν 20 φορές όσο η έκταση της Κύπρου.

Η επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί ακόμη ένα σοβαρό λόγο για να ενεργήσουμε προληπτικά ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όποιο περιστατικό τυχόν παρουσιαστεί.

Στόχος είναι οι μηδενικές απώλειες. Για το σκοπό αυτό το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης «Νέαρχος» καλύπτει όλα τα πιθανά περιστατικά σε ξηρά και θάλασσα και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε εντός της επόμενης τριετίας να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εξοπλισμών με πλωτά και εναέρια μέσα για τις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Πρόσφατα, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κοινή αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης μεγάλης έκτασης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου μεταξύ του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας και των κυπριακών δυνάμεων. Θα ακολουθήσουν κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και με άλλες σημαντικές χώρες.

Βέλτιστος τρόπος για υλοποίηση των στόχων είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στην Εθνική Φρουρά, τις κρατικές υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εθελοντικές οργανώσεις των πολιτών και τους συνδέσμους των εφέδρων. Πολιτεία και κοινωνία ενώνουμε δυνάμεις για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό βαθμό ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας.

Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας και εκφράζω την πεποίθηση ότι η συνεργασία σας με το ΚΣΕΔ θα είναι συνεχής και αποδοτική για τα συμφέροντα της πατρίδας μας.
Το Υπουργείο ΄Αμυνας θα είναι πάντα μαζί σας, στη διάθεση σας.