28/3/12

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας

28/03/2012
Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο της, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Gennadiy M. Gatilov.



Μετά το πέρας της συνάντησης η δρ Μαρκουλλή δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε μια πολύ χρήσιμη και σημαντική συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Gatilov, ο οποίος χειρίζεται κυρίως πολιτικά θέματα και θέματα που αφορούν διεθνείς οργανισμούς. Όπως είπε η κα Υπουργός, σε αυτή την πρώτη συνάντηση έγινε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, με επίκεντρο κυρίως την κατάσταση στη γύρω περιοχή, ιδιαίτερα όσον αφορά στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, και με ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις της γειτονικής μας χώρας, Συρίας.

«Ανταλλάξαμε απόψεις, ενημερωθήκαμε για τις θέσεις τις Ρωσικής Ομοσπονδίας και την αξιολόγηση της κατάστασης μετά από την περιοδεία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν στη Ρωσία, αλλά και σε άλλες χώρες, για την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου εκ μέρους του κ. Ανάν από τη Συριακή Κυβέρνηση», δήλωσε η δρ Μαρκουλλή.

Στη συνάντηση, είπε, ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και μου δόθηκε η ευκαιρία, για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη διαχρονική υποστήριξη της, την υποστήριξη θέσεων αρχών, αλλά και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με το Κυπριακό.

«Εξέφρασα αυτή την ευγνωμοσύνη στη Ρωσική Ομοσπονδία και είπα ότι κατά την άποψή μας η Ρωσική Ομοσπονδία, ιδιαίτερα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί την ασπίδα προάσπισης όχι μόνο των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ιδιαίτερα της προάσπισης των ίδιων των αρχών του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε η Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών και της Κυπριακής Κυβέρνησης στην περιοχή, η δρ Μαρκουλλή είπε: «Ο ρόλος μας είναι πολύ σημαντικός και μπορώ να τον χαρακτηρίσω και δραστήριο. Όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους μήνες έχουμε επισκεφθεί σχεδόν όλες τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης. Στις 22 Μαΐου θα επισκεφθώ την Τυνησία και επίσης προγραμματίζονται επισκέψεις μου και στο Μαρόκο και στην Αλγερία. Άρα, θα καλύψουμε όλο τα φάσμα των σχέσεων της Κύπρου με τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης. Αλλά ιδιαίτερα για το θέμα της Συρίας εμείς έχουμε κάνει τη θέση μας ξεκάθαρη στο Συμβούλιο των Εξωτερικών Υποθέσεων επανειλημμένα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ενάντια στην οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, γιατί αυτό, κατά τη δική μας εκτίμηση, θα ήταν η απαρχή μιας ευρύτερης κρίσης και ανάφλεξης όχι μόνο στην εγγύτερη περιοχή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με αποτελέσματα τις καταστροφικές συνέπειες σε όλες τις χώρες, αλλά και στη δική μας χώρα. Ας μην ξεχνούμε ότι το 2006, όταν υπήρχε μια σύγκρουση στον γειτονικό Λίβανο, η Κυπριακή Δημοκρατία για αρκετούς μήνες είχε υποδεχθεί περίπου 60.000 άτομα, πολίτες της ΕΕ, αλλά και από τρίτες χώρες, οι οποίοι διέφυγαν από την περιοχή αυτή της κρίσης μέσω της Κύπρου σε διάφορους άλλους προορισμούς. Άρα, μια ευρύτερη ανάφλεξη στη γύρω περιοχή σίγουρα θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για όλη την περιοχή, αλλά και για την ίδια μας τη χώρα».

Σε σχετικό σχόλιο ότι αναβαθμίζεται διπλωματικά η σημασία της Κύπρου και γίνεται ένα κέντρο διεργασιών, στο οποίο λαμβάνει μέρος ενεργά και η Κύπρος, έστω και αν κρατά χαμηλό προφίλ, η Υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Πιστεύω ναι, η γνώμη μας και οι απόψεις μας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, μετά από την επίσκεψη μου στον Λίβανο, όπου είχα συναντήσεις με όλους τους ανώτατους εκπροσώπους της πολιτικής, αλλά και της θρησκευτικής ηγεσίας, εκφράστηκε μια πολύ έντονη ανησυχία αναφορικά με το μέλλον των χριστιανικών, κυρίως, κοινοτήτων που ζουν σε χώρες της Αραβικής Άνοιξης. Είναι κάτι το οποίο μετέδωσα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και είναι κάτι το οποίο έχει ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από σχεδόν όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μάς προβληματίσει ιδιαίτερα, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του Λιβάνου, ο οποίος είναι μια χώρα της οποίας η Κυβέρνηση αποτελεί ένα πολύ εύθραυστο συνασπισμό δεκαοχτώ διαφορετικών κοινοτήτων, θρησκευτικών κυρίως κοινοτήτων. Άρα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία όλων αυτών των κοινοτήτων σε οποιαδήποτε μετεξέλιξη των καθεστώτων της γύρω περιοχής».