26/3/12

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας


26/03/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση με την Πρέσβειρα της Δανίας κα Kirsten Rosenvold Geelan.



Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με την Πρέσβειρα της Δανίας συζητήσαμε για θέματα Προεδρίας και ειδικότερα για θέματα γεωργίας και περιβάλλοντος στα οποία θα έχουμε τη βοήθεια της Δανίας εφόσον θα αναλάβει και την Προεδρία κάποιων επιτροπών για θέματα περιβάλλοντος και γεωργίας. Συμφωνήσαμε ότι περί τα τέλη Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας και των αρχηγών των αντιπροσωπειών των κρατών μελών στην Κύπρο σε ένα κοινό γεύμα εργασίας μετά από πρωτοβουλία της Δανής Πρέσβειρας. Εκεί θα εξηγήσουμε ακριβώς τις προτεραιότητες της Κύπρου όσον αφορά στα θέματα γεωργίας, αλιείας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.

Αναφερθήκαμε στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου και των αντίστοιχων τριών Υπουργών της Δανίας – Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – στο πλαίσιο του Τρίο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

Κληθείς να αναφέρει πώς προχωρούν οι προετοιμασίες εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έχουν στελεχωθεί οι Ομάδες Εργασίας και το Υπουργείο έχει λάβει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από εξωτερικούς Συμβούλους. Εξέφρασε δε την πλήρη αισιοδοξία του όσον αφορά στις προετοιμασίες του Υπουργείου Γεωργίας και συγκεκριμένα εν όψει των δύο Άτυπων Συμβουλίων Υπουργών που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο – του Άτυπου Συμβουλίου για το Περιβάλλον στις 7 και 8 Ιουλίου και του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 9 με 11 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ικανοποιημένος αναφορικά με την ενίσχυση και στελέχωση της Ομάδας του Υπουργείου Γεωργίας, ο κ. Αλετράρης είπε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί, όπως ανέφερε, έχουν ενισχυθεί όλοι οι τομείς – τόσο της γεωργίας όσο και της αλιείας και του περιβάλλοντος – με αποσπάσεις λειτουργών από το Υπουργείο Γεωργίας, με αποσπάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουμε πάρει και αρκετή βοήθεια από το αντίστοιχο Υπουργείο της Ελλάδας. Είμαστε πανέτοιμοι και έχουμε έμπειρα άτομα καθώς και νέα παιδιά στην Ομάδα που διαθέτουν όρεξη και ενθουσιασμό, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους των τυροκόμων ο κ. Υπουργός είπε: «Το απόγευμα θα έχουμε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με θέμα συζήτησης τον Φάκελο για το Χαλούμι για να εξετάσουμε τις επόμενες μας κινήσεις. Επιθυμία μας είναι να λήξει επιτέλους η ’υπόθεση χαλούμι’ και να κατακυρωθεί το όνομα ’χαλούμι’ στην Κύπρο».

Τέλος, κληθείς να αναφερθεί στη διένεξη που υπάρχει με τους αγελαδοτρόφους, ο κ. Υπουργός σημείωσε: «Το έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι υπάρχει περιθώριο για συνύπαρξη όλων. Δεν χρειάζεται ένας να έχει την αποκλειστικότητα και ο άλλος να βρεθεί στον δρόμο. Υπάρχει περιθώριο και για το αιγοπρόβειο και για το αγελαδινό γάλα στην παραγωγή και του χαλουμιού και τυριών και φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Χρειάζεται συνδιαλλαγή, σύνεση και όχι ακρότητες».