25/3/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας


25/03/2012

Θερμό μήνυμα συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό και στις πολιτικές ηγεσίες απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς την Ελλάδα, η οποία παρά τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζει βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ερωτηθείς για το μήνυμα της ημέρας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι πέραν από τα θερμά συγχαρητήρια προς τον ελληνικό λαό γι’ αυτή τη μεγάλη επέτειο της επανάστασης του 1821 και της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό πρέπει να εκφράσουμε αυτή τη στιγμή και την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό και την ευχή να ξεπεράσει τη νέα δοκιμασία στην οποία υπόκειται ένεκα της κρίσης και ένεκα των επιπτώσεων αυτής της κρίσης.

«Θέλω να απευθύνω θερμό μήνυμα συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό και στις πολιτικές ηγεσίες και να ευχαριστήσω την ίδια ώρα διότι παρά τις δοκιμασίες η Ελλάδα βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου και στον αγώνα της για να αντιμετωπίσουμε την κατοχή, για να απαλλαγούμε από την κατοχή και να επανενώσουμε το κράτος και το λαό μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού δεν βαίνουν καλώς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Συμφωνώ πλήρως με το περιεχόμενο της ομιλίας που έχει εκφωνήσει ο Τάσος Μητσόπουλος σήμερα στην πανηγυρική δοξολογία. Είπε πολύ μεγάλες αλήθειες. Επρεπε να αποφύγουμε τα δεινά, δεν διδαχθήκαμε από την ιστορία.

Έχουμε μερικές φορές προβεί σε, ας μου επιτραπεί να πω, ‘απόπειρες αυτοκτονίας’ ως λαός, και εύχομαι και ελπίζω από εδώ και πέρα τουλάχιστον, να διδαχθούμε, να λειτουργήσουμε ενωμένοι στη βάση μιας κοινής γραμμής την οποία έχει καθορίσει η πολιτική ηγεσία εδώ και πολλά χρόνια, διότι ο αγώνας αυτή τη στιγμή είναι αγώνας με ειρηνικά μέσα και θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα, ώστε την Τουρκία με τον αναβαθμισμένο ρόλο, να την αντιμετωπίσει ως κατοχική δύναμη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός ολόκληρου λαού και να ασκήσει την πίεση και την επιρροή της και σε αυτό τον διεθνή παράγοντα περιλαμβάνω και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική σύγχρονη η οποία θα επιτρέψει να έχουμε μια συμβιβαστική μεν αλλά βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εν πάση περιπτώσει και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη σε συνέντευξη του ο οποίος χαρακτήρισε ‘θλιβερό κατάντημα’ τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα στις συνομιλίες και ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει σχέδιο λύσης αυτό θα οδηγηθεί σε δεύτερη απόρριψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εν πάση περιπτώσει και εγώ συμφωνώ μαζί του ότι η κατάσταση, όπως παρουσιάζεται, και οι μεταμορφώσεις, όπως παρουσιάζονται, είναι ‘θλιβερό κατάντημα’».

Ερωτηθείς αν τον ικανοποιεί η θέση του ΑΚΕΛ ότι αν ο ίδιος ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα για τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές, τότε έχει προβάδισμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτά είναι τα αυτονόητα στο ΑΚΕΛ, αλλά ούτε εγώ είπα την τελευταία μου λέξη ούτε το ΑΚΕΛ ακόμη έχει πει την τελευταία του λέξη πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Σε ερώτηση πότε να αναμένεται η απόφαση του σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «λυπούμαι που σας αφήνω να αγωνιάτε. Ήδη, ερμηνεύσατε, και δικαίωμα σας βέβαια, την τοποθέτηση μου στη συνέντευξη Τύπου, ότι τάχα ήταν εξαγγελία υποψηφιότητας. Σας διαψεύδω και πάλι, λυπούμαι γι’ αυτό, μακάρι να μπορούσα να σας ικανοποιήσω και να σας πω, ‘ναι, είναι έτσι τα πράγματα’».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν λέει και το αντίθετο, όμως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «σίγουρα ούτε και το αντίθετο. Έχουμε δημοκρατικές, εσωκομματικές διαδικασίες και πρέπει να λάβουμε υπόψη τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος».

Ερωτηθείς τι θα λάβει υπόψη όταν θα ‘ζυγίσει’ τα δεδομένα για να λάβει την απόφαση του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «πάρα πολλά πράγματα, πάρα πολλές παραμέτρους τις οποίες δεν θα αναλύσω. Θα αναλύσω εάν θα δείξω ενδιαφέρον, εάν τελικά θα αποφασίσουμε μαζί με το κόμμα ότι δεν θα υποβάλω υποψηφιότητα, όλα αυτά θα τα αναλύσω στην ώρα τους».

Σε ερώτηση πότε να αναμένουμε αυτή την ανάλυση από πλευράς του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «το συντομότερο δυνατόν».