20/3/12

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net

20/03/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την παλαιά του σύνθεση.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:



«Σήμερα συνήλθε σε συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την παλαιά του σύνθεση το οποίο, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για την άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας που έχει επιδεινωθεί λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και ειδικά με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων και των μακροχρόνια ανέργων στην εργασία, ενέκρινε έκτακτο σχέδιο παροχής κινήτρων για την εργοδότηση των μακροχρόνια ανέργων και των νέων.

Ο στόχος του σχεδίου είναι να συμβάλει στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών βελτίωσης της κοινωνικής συνοχής στη χώρα, ως επί το πλείστον μέσω ενεργού ένταξης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων στην απασχόληση. Το υπό αναφορά σχέδιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατόπιν διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, προνοεί την παροχή ενισχύσεων χορηγιών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για διευκόλυνση της πρόσληψης των μακροχρόνια ανέργων και των νέων.

Η ενίσχυση, βάσει του σχεδίου, περιλαμβάνει παροχή οικονομικής βοήθειας προς τον εργοδότη, ύψους από 50% έως 65% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτούμενου ατόμου που ανήκει στις προαναφερόμενες ομάδες.

Μακροχρόνια άνεργους εννοούμε αυτούς που βρίσκονται χωρίς εργασία για διάστημα πέραν των επτά μηνών και σε ό,τι αφορά τους νέους το σχέδιο προβλέπει την παροχή κινήτρων για εργοδότηση νέων μέχρι 29 ετών με περίοδο ανεργίας από τρεις μέχρι έξι μήνες.

Δικαιούχοι του σχεδίου είναι επιχειρήσεις με την ευρεία έννοια του ιδιωτικού τομέα που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο έδαφος που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται στα €8 εκ. και καλύπτει την περίοδο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.

Από το 2009 το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υλοποίησε τρία σχέδια παροχής κινήτρων για πρόσληψη ανέργων, για νέους μέχρι 25 ετών και για μακροχρόνια άνεργους, και τοποθετήθηκαν περίπου 3,5 χιλιάδες άνεργοι σε θέσεις εργασίας. Πρόσθετα μέτρα εφαρμόζει και η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού τα οποία βοήθησαν στην τοποθέτηση άλλων πέντε χιλιάδων άνεργων σε διάφορες θέσεις εργασίας.

Τονίζω ότι τα σχέδια είναι ενισχυτικά μέτρα για την απάμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας που δεν επιλύουν, όμως, το πρόβλημα.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για τη στήριξη της ανάπτυξης της οικονομίας που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ένα πολύ δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, όπου η ανεργία είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της πρώην Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κας Πραξούλας Αντωνιάδου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Σχετικά με δηλώσεις της απελθούσας πλέον Υπουργού, έχουμε εκφράσει τη δική μας τοποθέτηση χθες το απόγευμα και δεν πρόκειται να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα, κατά την τελετή διαβεβαίωσης των δύο εκ των τριών νέων Υπουργών – όπως είναι γνωστό ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα δώσει τη διαβεβαίωσή του την ερχόμενη Παρασκευή – έχει ευχαριστήσει τους Υπουργούς που έχουν απέλθει.

Από εδώ και πέρα, με το νέο σχήμα, η Κυβέρνηση συνεχίζει τη σκληρή δουλειά που κάνει για αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, αλλά και για αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν ενώπιον της χώρας μας και οι οποίες, όπως σημείωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος στην προσφώνησή του κατά την τελετή, είναι και μεγάλες και σημαντικές για τον παρόν και το μέλλον της χώρας μας».

Ερωτηθείς αν κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου η κα Αντωνιάδου αναφέρθηκε και στα όσα η ίδια δήλωσε στα ΜΜΕ, ο κ. Στεφάνου είπε «όχι, η τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ευκαιρία για τον Πρόεδρο να ευχαριστήσει ξανά τους Υπουργούς».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κατά την προσφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανάγκη για συλλογική δουλειά χωρίς να υπάρχει χώρος για προσωπικές πολιτικές και ότι αυτό ερμηνεύεται ως απάντηση σε αυτά που ακούγονται για τη στάση της κας Αντωνιάδου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν θα ερμηνεύσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θέσει μια πάγια προσέγγιση και μια πάγια θέση που ο ίδιος έχει αναφορικά με τη δουλειά που γίνεται στην Κυβέρνηση. Είναι δουλειά συνολική, συλλογική, στη βάση του εκλογικού προγράμματος του Προέδρου και, ασφαλώς, ο κάθε Υπουργός, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφήνει τη δική του σφραγίδα με τη δική του εργασία».

Κληθείς να αναφερθεί στους λόγους παραίτησης της κας Αντωνιάδου, ο κ. Στεφάνου απάντησε «δεν θα προβώ σε κανένα σχόλιο επ’ αυτού του ζητήματος. Άλλωστε, εμείς θεωρούμε το θέμα λήξαν».

Σε ερώτηση ποιο ήταν το θέμα, για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του προς την κα Αντωνιάδου ημερομηνίας 14 Μαρτίου της ζητούσε να απολογηθεί, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η επιστολή είναι σαφής. Δεν πρόκειται, όμως, να επανέλθω στο θέμα διότι θέλουμε το θέμα να λήξει μέχρι εδώ».

Ερωτηθείς για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης σε σχέση με το θέμα των ερευνών για το φυσικό αέριο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης προχωρά με βάση τους σχεδιασμούς και τις διαδικασίες που προβλέπονται στη νομοθεσία. Είμαστε στο τρίμηνο διάστημα όπου αναμένεται η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από πλευράς εταιρειών αναφορικά με τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί προτάσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά θα τα πούμε στο τέλος».