28/3/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην τελετή έναρξης του 2ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων, στη Λευκωσία

28/03/2012







Πριν δύο μήνες είχα τη χαρά να προκηρύξω τον 2ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων και να απευθύνω και πάλι πρόσκληση στους νέους μας, ηλικίας 17 μέχρι 25 χρόνων, να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό και να διεκδικήσουν, με τη σειρά τους, την πρωτιά στο επάγγελμά ή στην ειδικότητά τους. Να πάρουν μέρος σ’ αυτό το πανηγύρι επίδειξης των δεξιοτήτων, διεκδικώντας μια θέση στην εθνική μας ομάδα που θα διαγωνιστεί με νέους από όλη την Ευρώπη, στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Euroskills 2012, τον Οκτώβριο στο Βέλγιο.

Σήμερα είμαστε εδώ για την τελετή έναρξης του 2ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων τον οποίο διοργανώνει το Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ). Η διοργάνωση του διαγωνισμού δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη στενή συνεργασία με φορείς που αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα του θεσμού, αποδίδοντας σε αυτούς, όπως και εμείς, τη δυνατότητα προβολής των τεχνικών επαγγελμάτων, της ενημέρωσης και της προσέλκυσης των νέων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Σημαντικότατη η συμβολή των συνεργατών μας στην όλη διεργασία συντονισμού και διοργάνωσης του διαγωνισμού, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου, των Κοινωνικών Εταίρων και της ΠΟΒΕΚ. Ανάμεσα στους συνεργαζόμενους φορείς, ξεχωριστή είναι η συνδρομή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυκτικών, του Συνδέσμου Μηχανολόγων Μηχανικών, του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων Κύπρου, της Ένωσης Επιπλοποιών Ξυλουργών Κύπρου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Κομμωτών και Κουρέων Κύπρου.

Πέρα από αυτές τις συνεργασίες, η συνεισφορά και ανεκτίμητη στήριξη εταιρειών χορηγών επέτρεψε σε μάς να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στην επένδυση που έχουμε κάνει. Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους τους χορηγούς.

H πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας, η εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας αλλά και η ποιότητα των θέσεων εργασίας που προσφέρονται στους νέους ανθρώπους είναι ζητήματα τα οποία αναδεικνύονται με ιδιαίτερη οξύτητα σήμερα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στο κεφάλαιο της απασχόλησης των νέων επιδρούν και άλλοι παράγοντες πέραν της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Τέτοιοι παράγοντες είναι, η έλλειψη εργασιακής πείρας από τους νέους, η δυσαρμονία μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και των προσόντων που διαθέτουν οι νέοι, η συσσώρευση των νέων ανέργων σε συγκεκριμένους κλάδους σπουδών, ο περιορισμένος αριθμός νέων που ακολουθούν τεχνικούς κλάδους και επαγγέλματα κ.ά.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναγνωρίζοντας αυτές τις ιδιαιτερότητες εφαρμόζει μια σειρά από δράσεις που στόχο έχουν να υποβοηθήσουν την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας. Κάποιες από αυτές τις δράσεις είναι οι ακόλουθες:

· η παροχή εξατομικευμένης βοήθειας και καθοδήγησης στους νέους από τις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης για αναζήτηση θέσεων εργασίας,

· η εισαγωγή σχεδίου κινήτρων προς τους εργοδότες για πρόσληψη νέων μέχρι 29 ετών,

· πρόγραμμα κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας για άνεργους νέους, άνεργους απόφοιτους μέσης γενικής εκπαίδευσης.

Επίσης, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού εφαρμόζει ειδικό σχέδιο απόκτησης εργασιακής πείρας και τοποθέτησης σε εργασία αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

΄Ενας τομέας στον οποίο εντοπίζονται κενά είναι ο τομέας των τεχνικών επαγγελμάτων. Ενώ στον τομέα αυτό παρουσιάζονται ελλείψεις, ταυτόχρονα παρουσιάζεται και μειωμένο ενδιαφέρον από νέους για ένταξη και εξειδίκευση στα τεχνικά επαγγέλματα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η κάλυψη των αναγκών από εισροές εξειδικευμένου προσωπικού από άλλες χώρες.

Ο «εκτοπισμός» του Κύπριου νέου από τα τεχνικά επαγγέλματα και το υποτονικό ενδιαφέρον των νέων μας για τα τεχνικά επαγγέλματα στερούν πρώτα απ’ όλα τη βιομηχανία από αξιόπιστη προσφορά ανθρώπινου κεφαλαίου υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο τους νέους μας να διερευνήσουν τις ευκαιρίες και να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους για να ακολουθήσουν μια προσοδοφόρο σταδιοδρομία σε τομείς της οικονομίας που βασίζονται στα τεχνικά επαγγέλματα και σε τεχνικές δεξιότητες.

Μοναδική διέξοδος από την αρνητική κατάσταση που μόλις περιέγραψα αποτελεί η παροχή περισσότερων και καλύτερων προσόντων στους νέους μας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την κατάλληλη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Η οικονομία έχει ανάγκη από ντόπιο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό με δεξιότητες και προσόντα υψηλού επιπέδου. Οι απαιτήσεις της αγοράς είναι, συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, πολύ περισσότερες και σε ό,τι αφορά το επίπεδο του ανθρώπινου κεφαλαίου και σε ό,τι αφορά το επίπεδο των δεξιοτήτων. Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και το έργο που υλοποιούμε για το Νέο Σύγχρονο Σύστημα Μαθητείας στοχεύουν ακριβώς στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε τεχνικά επαγγέλματα.

Οι στόχοι της διοργάνωσης και υλοποίησης των διαγωνισμών δεξιοτήτων στον ευρωπαϊκό χώρο, δηλαδή η προώθηση της αριστείας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της επαγγελματικής αριστείας και η ενδυνάμωση της θέσης και της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους γιατί συμπίπτουν και με τις δικές μας προσπάθειες.

Ο 2ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων αναμένεται να προκαλέσει και να ενθαρρύνει τους νέους να επιδείξουν ενδιαφέρον για τα τεχνικά επαγγέλματα, αξιοποιώντας την πληθώρα ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης που παρέχονται από το κράτος και ιδιαίτερα από το Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου. Προσδοκούμε ότι ο θεσμός των διαγωνισμών θα προσδώσει μεγαλύτερο κύρος και θα επενεργήσει θετικά στην εκτίμηση της κοινωνίας για τα τεχνικά επαγγέλματα, και επίσης ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου στο ντόπιο εργατικό δυναμικό, στην αξιοποίηση ποιοτικού ανθρώπινου κεφαλαίου και εξειδικευμένου τεχνικού εργατικού δυναμικού, για το δικό τους συμφέρον και το συμφέρον της οικονομίας του τόπου μας.

Oι αυξημένοι αριθμοί των επαγγελμάτων στα οποία διεξάγονται διαγωνισμοί και οι αυξημένοι αριθμοί των διαγωνιζομένων σε σχέση με τον 1ο εθνικό διαγωνισμό δίνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και μας οδηγούν στο να θέσουμε ακόμη πιο ψηλούς στόχους για το μέλλον.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Κέντρο Παραγωγικότητας, που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και κάτω από πιεστικούς οικονομικούς περιορισμούς, με επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα ανέλαβε την ευθύνη και κατάφερε να οργανώσει φέτος και τον 2ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων.

Εγκαινιάζοντας τον διαγωνισμό εύχομαι στους διαγωνιζομένους κάθε επιτυχία. Τους προτείνω να απολαύσουν την εμπειρία αυτή και τους διαβεβαιώ ότι, ανεξάρτητα από το αν κερδίσουν μετάλλια ή όχι, από αυτή την εμπειρία μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν.