2/3/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας με θέμα τις έμφυλες διακρίσεις στην αγορά εργασίας, στη Λευκωσία
02/03/2012





Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε μια εκδήλωση που διοργανώνεται με αφορμή τη συνεργασία της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση στο πλαίσιο της διεξαγωγής έρευνας για τις διακρίσεις στην αγορά εργασίας με βάση το φύλο, την οποία προκήρυξε η Επιτροπή και ανέλαβε να υλοποιήσει η έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ.

Τον Οκτώβριο του 2010, στην τελετή εγκαθίδρυσης της Έδρας, είχα τονίσει την ανάγκη επιστημονικής μελέτης και έρευνας γύρω από το θέμα της ισότητας των φύλων στην κυπριακή κοινωνία. Σήμερα με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων συνεργάζεται με την Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ για τη διεξαγωγή της μελέτης, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις επιστημονικές γνώσεις της ακαδημαϊκής οικογένειας.

Βασικό εργαλείο για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, αλλά και ευρύτερα, είναι η συγκέντρωση των αναγκαίων στοιχείων που χαρτογραφούν την υφιστάμενη κατάσταση, ώστε αφού γίνει πρώτα η σωστή διάγνωση, ακολούθως, να τεθούν σε εφαρμογή πολιτικές, οι οποίες θα απαντούν στα ευρήματα των μελετών, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι η υιοθέτηση μέτρων πολιτικής για άρση των εμποδίων τα οποία δεν επιτρέπουν την επίτευξη της ισότητας στην εργασία για όλο το εργατικό δυναμικό.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει στις προτεραιότητες του την προώθηση μέτρων για εμπέδωση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η εφαρμογή της αρχής της ισότητας και της καταπολέμησης κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος της γυναίκας προϋποθέτει τη συνύπαρξη δύο βασικών στοιχείων: ισχυρό θεσμικό πλαίσιο κατοχύρωσης των αρχών της ίσης μεταχείρισης, και πολιτικές ενσωμάτωσης της αρχής της ισότητας σε όλες τις εκφάνσεις και συνιστώσες της κοινωνίας.

Η προώθηση της γυναικείας απασχόλησης με τη σωστή αξιοποίηση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των γυναικών αποτελεί ισχυρό εργαλείο για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας. Η αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού μπορεί να ενισχύει θετικά την αγορά εργασίας, να διασφαλίσει καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας. Για να είναι, ωστόσο, επιτυχής η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση τους στην εργασία και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ως γυναίκες και εργαζόμενες. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη για επιπρόσθετη στήριξη και αυστηρότερη προστασία των γυναικών, η οποία προκύπτει κυρίως από τον διπλό τους ρόλο ως εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες ή/και εργαζόμενες γυναίκες και φροντίστριες της οικογένειας και των εξαρτωμένων της ατόμων.

Έχοντας αυτά υπόψη, προωθούμε σειρά από μέτρα όπως την ενίσχυση των μηχανισμών επιθεώρησης, ειδικά σχέδια απόκτησης εργασιακής πείρας από το γυναικείο αδρανές εργατικό δυναμικό, σχέδιο επιδότησης του κόστους φροντίδας εξαρτωμένων γυναικών που εντάσσονται στην αγορά εργασίας κ.α. Παρά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης συνεχίζουμε σταθερά την προώθηση πολιτικής ισότητας, και στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που θα παρουσιαστούν σε λίγο θα είναι αντικείμενο μελέτης και προσανατολισμού για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κλείνοντας, χαιρετίζω και πάλι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τη συνεργασία της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων με την Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ του Πανεπιστημίου Κύπρου και την αξιοποίηση με αυτό τον τρόπο της επιστημονικής ακαδημαϊκής γνώσης στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της αγοράς εργασίας και εύχομαι να έχει συνέχεια και στο μέλλον.