1/3/12

* Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συμμετείχε στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net

01/03/2012
«Η οικονομική εξυγίανση και η ευημερία των πολιτών πρέπει να τεθούν στην ίδια γραμμή προτεραιότητας και ένα μέσο για να πετύχουμε τον στόχο αυτό είναι ο ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος σε όλους τους τομείς πολιτικής και ιδιαίτερα σε αποφάσεις που επηρεάζουν τη δημοσιονομική πολιτική, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πολιτική».



Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, στην οποία εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τη Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απασχόλησε η σημασία του κοινωνικού διαλόγου ως κύριου μέσου / εργαλείου για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τη κα Χαραλάμπους, η συμβολή των κοινωνικών εταίρων στην προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης είναι καθοριστική. Μέσα από τον ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, είπε, μπορούμε να βρούμε ισορροπημένες λύσεις που να στοχεύουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου ανάπτυξης των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη διαφύλαξη των εργασιακών θεσμών και των επιπέδων κοινωνικής προστασίας και προστασίας της εργασίας.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε η κα Υπουργός, χρειαζόμαστε ένα νέο πλέγμα πολιτικών που θα συνδυάζουν ενεργητικές πολιτικές ενσωμάτωσης των ευάλωτων ομάδων με ένα δίκτυο αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών, τονίζοντας ότι και σε αυτό το επίπεδο ο κοινωνικός διάλογος έχει πολλά να προσφέρει στην κατεύθυνση υιοθέτησης πολιτικών που θα οδηγούν σε δικαιότερες αναδιανεμητικές και φορολογικές πολιτικές. Ακολούθως, η Υπουργός Εργασίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εμπειρία της Κύπρου, όπου τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης έχουν υιοθετηθεί με την ενεργό εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η διαδικασία μόνο όφελος μπορεί να αποφέρει.

Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές διαμόρφωσης των μισθών, η κα Χαραλάμπους τόνισε την ανάγκη σεβασμού των συστημάτων εργασιακών σχέσεων και των ιδιαιτεροτήτων κάθε χώρας κάνοντας ειδική μνεία στην πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη, μετά την παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μεταξύ συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων η οποία θέτει ένα πλαίσιο διαμόρφωσης μισθολογικών και άλλων ζητημάτων, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τον θεσμό της ΑΤΑ.

Αναγνωρίζοντας ότι απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» είναι η λειτουργία δομών κοινωνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό, η κα Χαραλάμπους ολοκλήρωσε την παρέμβαση της αναφέροντας ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας θα είναι η ενίσχυση της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», και ειδικότερα στην υλοποίηση των στόχων της απασχόλησης και της καταπολέμησης της φτώχειας.

Η Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος συνέρχεται δύο φορές τον χρόνο, εν όψει του εαρινού και του φθινοπωρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με στόχο τη συνεχή συνεννόηση και ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των αρχηγών κυβερνήσεων και των υπουργών απασχόλησης της εκάστοτε Προεδρίας του Συμβουλίου και των δύο επόμενων Προεδριών. Η επόμενη Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.