1/3/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

01/03/2012

Εμείς απευθυνόμαστε στο Δικαστήριο της ΕΕ για τις αρχές του και θέλουμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες μας για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της πρώτης επίσκεψής του στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η επίσκεψη του στο Δικαστήριο έχει πολλούς συμβολισμούς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «Ασφαλώς. Εν όψει και της προεδρίας μας θέλουμε να συσφίγξουμε τις σχέσεις μας ως Κύπρος με τα διάφορα Οργανα της ΕΕ, και ένα σημαντικότατο ΄Οργανο για το οποίο ενδιαφέρεται και πάνω στο οποίο ακουμπάει η Κύπρος είναι το Δικαστήριο της ΕΕ σε όλες του τις εκφάνσεις.

Το Δικαστήριο αυτό είναι ο θεματοφύλακας των αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται και λειτουργεί η ΕΕ. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι και ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου και τα μέλη του Δικαστηρίου αντιμετωπίζουν την Κύπρο στη βάση αυτών των αρχών, δηλαδή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, του σεβασμού της Συνθήκης της ΕΕ.

Εμείς απευθυνόμαστε σε αυτό το Δικαστήριο για τις αρχές του. Θέλουμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες μας και στις συνομιλίες για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10 παρά για τη δημιουργία προϋποθέσεων, όπως λέει η τουρκοκυπριακή πλευρά για πρωτογενές δίκαιο.

Πιστεύω ειλικρινά ότι το Δικαστήριο είναι ταυτισμένο με την Επιτροπή με βάση τις αρχές του. Δεν είναι υπέρ μονίμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σίγουρα υποστηρίζει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10 για την υλοποίηση του κεκτημένου για τις κατεχόμενες περιοχές.

Υποστηρίζουμε, ακόμη, και τη διασύνδεση αυτού του Δικαστηρίου με το ΕΔΑΔ.

Χαίρομαι διότι μας έχουν υποδεχθεί με θέρμη και στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση τονίσαμε τον σεβασμό μας προς το Δικαστήριο και τα αρχές του και έχω εκφράσει τη χαρά μου διότι θα δω τα μέλη του Δικαστηρίου στο πλαίσιο της Προεδρίας κατά την επίσκεψη τους στην Κύπρο, τον Σεπτέμβριο.

Θα τους συναντήσω και θα συνομιλήσουμε για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Υπάρχει και το θέμα διεύρυνσης του Δικαστηρίου που εμείς υποστηρίζουμε. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε μια δίκαιη βάση και στη βάση της ισότητας των μελών της ΕΕ».