24/2/12

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Α. Αδάμου στη Χειμερινή Συνάντηση της ΚΣ ΟΑΣΕ

24/02/2012





Συνεχίζονται στη Βιέννη οι εργασίες της 11ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ).

Ο βουλευτής κ. Αδάμος Αδάμου συμμετείχε σε συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Εξετάζοντας το πώς η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, ο κ. Αδάμου επισήμανε ως πρώτο βασικό στοιχείο τη συμμόρφωση των αντιτρομοκρατικών μέτρων με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι το στοιχείο αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της αντιτρομοκρατικής πολιτικής της Κύπρου. Χαρακτήρισε, επίσης, λυπηρό το ότι η αντιτρομοκρατική δράση, στο διεθνές επίπεδο, στερείται συχνά πολιτικής λογικής.

Καταδικάζοντας κατηγορηματικά κάθε μορφή τρομοκρατίας, ο κ. Αδάμου διερωτήθηκε, ωστόσο, κατά πόσον η αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται για την αντιμετώπιση των κύριων αιτίων που ενθαρρύνουν τρομοκρατικές ενέργειες είναι ανάλογη της αποφασιστικότητας που επιδεικνύεται για την καταπολέμησή τους. Μια απλή ματιά στα προβλήματα του σημερινού κόσμου είναι αρκετή και δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση, υπέδειξε ο κ. Αδάμου.

Ως πολύ καίριο σημείο ο κ. Αδάμου υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης του νομικού κενού στον ορισμό της τρομοκρατίας. Ειδικότερα η κρατική τρομοκρατία, ανέφερε, με την έννοια της συστηματικής άσκησης ή της απειλής άσκησης βίας εκ μέρους κυβερνήσεων για να δημιουργήσουν κλίμα φόβου προκειμένου να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό στόχο, εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα. Το ερώτημα αφορά στα κριτήρια βάσει των οποίων η διεθνής κοινότητα επιλέγει να παρέμβει προς υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου. Κυρίως δε σε περιπτώσεις όπου τέτοιες απειλές κατευθύνονται προς ένα κυρίαρχο κράτος και το λαό του, επισήμανε ο κ. Αδάμου.

Ο κ. Αδάμου τόνισε επίσης ότι ο ΟΑΣΕ, μέσα από το ουσιαστικό έργο που επιτελεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών του. Ο ρόλος της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ και των βουλευτών, οι οποίοι πρέπει να εντείνουν τη δράση τους και να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, είναι πολύ ουσιώδης για την επίτευξη αυτού του στόχου, κατέληξε ο κ. Αδάμου.