3/2/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην εκδήλωση του Λαογραφικού Ομίλου Πάφου, στην Πάφο
03/02/2012
Να μην μεταδοθεί πριν τις 7:30 μ.μ.



Είναι με ξεχωριστή χαρά που παρευρίσκομαι στη χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Ομίλου Πάφου. Ένα πρωτοπόρο Σωματείο στον χώρο του πολιτισμού και της λαϊκής μας παράδοσης.

Ο Λαογραφικός Όμιλος Πάφου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή της Πάφου, διαγράφοντας τη δική του πορεία και γράφοντας τη δική του μοναδική ιστορία. Ιδρύθηκε το 1969 από μια ομάδα συμπολιτών μας που στόχο είχαν τη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς. Πρωτεργάτες ήταν ο Γιάννος Αντωνιάδης, δάσκαλος από το Πολέμι, ο Νίκος Βασιλειάδης από την Πάφο και ο Νεόφυτος Κωνσταντίου, χοροδιδάσκαλος από τη Λετύμπου. Έχει, ήδη, συμπληρώσει 42 χρόνια ζωής και προσφοράς στα κοινά, από ανθρώπους που αγαπούν την παράδοση του τόπου μας και με στόχο να την διατηρήσουν και να την μεταδώσουν στις νεότερες γενιές.

Ο Όμιλος, που λειτουργεί αφιλοκερδώς, αριθμεί σήμερα 86 χορευτές και διατηρεί τους γνήσιους παραδοσιακούς χορούς, συμμετέχει σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και έχει εκπροσωπήσει επάξια την Κύπρο σε εκδηλώσεις στην Αγγλία, τη Γερμανία, τη Σκωτία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Τσεχία και την Ελλάδα.

Ο Λαογραφικός Όμιλος Πάφου είναι ευρύτερα γνωστός και στην Κύπρο και στο εξωτερικό για τη διοργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ «Παμπάφια».

Τα «Παμπάφια» διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1970 στον χώρο του Γ΄Δημοτικού Σχολείου Πάφου. Έμελλε να καταστούν θεσμός, αφού έγιναν το επίκεντρο ενδιαφέροντος των Παφιτών, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο αποτέλεσαν παγκύπριο γεγονός. Πέντε χρόνια μετά την καθιέρωσή τους, λεωφορεία κατέφθαναν από όλη την Κύπρο για να επισκεφθούν το Φεστιβάλ.

Το περιεχόμενο του Φεστιβάλ αποτελείτο από δύο μέρη:
· Το καλλιτεχνικό μέρος, το οποίο φιλοξενούσε χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

· Το άλλο μέρος του φεστιβάλ ήταν το εκθεσιακό. Στις αίθουσες του Δημοτικού γινόταν αναπαράσταση του αγροτικού σπιτιού με όλη την οικοσυσκευή της παράδοσης μας. Παρουσιάζονταν, επίσης, εκθέσεις λουλουδιών, φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων, χειροτεχνίας, καλαθοπλεκτικής, αγγειοπλαστικής και ζωγραφικής.

Ο Λαογραφικός Όμιλος Πάφου με τη συνεχή και καρποφόρα παρουσία του στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης της Πάφου λαμπρύνει την πόλη, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, έχοντας καταφέρει επάξια να κατέχει μια πολύ υψηλή και τιμητική θέση στη συνείδηση των συμπολιτών μας με τη σοβαρότητα και τη μεθοδικότητα που διακρίνει το έργο και την προσφορά του στα κοινά.

Αφοσιωμένος στη λαογραφία, δηλαδή στις παραδόσεις, στα ήθη, στα έθιμα και στην τέχνη, ο Λαογραφικός Όμιλος Πάφου παραμένει και σήμερα μια αυθεντική έπαλξη πολιτιστικής δημιουργίας.

Η ανάδειξη του πολιτισμού μας πρέπει να είναι κορυφαία μας προτεραιότητα, γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση ότι στις ρίζες και τη διαχρονική παρουσία του πολιτισμού μας οφείλουμε την επιβίωση μας για χιλιάδες χρόνια, παρά τις αντιξοότητες και τις ιστορικές ανατροπές. Έχουμε βαθιά συνείδηση ότι ο πολιτισμός είναι η ψυχή κάθε λαού και κάθε έθνους. Ο πολιτισμός αποτελεί δημόσιο αγαθό που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ποιότητα ζωής, την εκπαίδευση, την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες αποτελούν πηγή απελευθέρωσης, δημιουργίας, αναζήτησης, πηγή μάθησης και έμπνευσης για το παρόν και το μέλλον.

Ο πολιτισμός πρέπει να διαπερνά όλες τις πολιτικές, με στόχο τη διευκόλυνση της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης και την αναδιατύπωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας με όρους του 21ου αιώνα, για να διασφαλίζεται η δυναμική μας παρουσία στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκακιέρα του πολιτισμού. Πρέπει να επαναφέρουμε τον πολιτισμό στο προσκήνιο με την παραγωγική διασύνδεση του με την παιδεία, τις τεχνολογίες της πληροφορικής και του διαδικτύου, καθώς και με την τουριστική βιομηχανία. Χρειάζεται να συνδέσουμε αποφασιστικά τον πολιτισμό με την κοινωνία της πληροφορίας, για να πετύχουμε την πολιτιστική αποκέντρωση.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι εργάτες και σκαπανείς της σημαντικής αυτής προσφοράς προς τον τόπο και τον λαό αξίζουν κάθε τιμής και επαίνου. Γιατί ακριβώς με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται η σημασία της ατομικής, της ανθρώπινης συμμετοχής ως το βασικό κύτταρο της διατήρησης και διαιώνισης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και της δημιουργικής παραγωγής πολιτισμού.