24/2/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου αναφορικά με την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

24/02/2012





Στη μεγάλη αύξηση της τιμής των καυσίμων στη διεθνή αγορά οφείλεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση εργάζεται πολύ εντατικά για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για την, ομολογουμένως, μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνουμε ότι αυτή οφείλεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, όπως η ίδια η ΑΗΚ έχει ανακοινώσει, στη μεγάλη αύξηση της τιμής των καυσίμων στη διεθνή αγορά.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι αυτή η αύξηση από το 2010 έως το 2011 είναι περίπου στο ύψος του 49% και η τιμή σήμερα του πετρελαίου κυμαίνεται στη διεθνή αγορά περίπου στα 120 δολάρια το βαρέλι.

Το κόστος αγοράς καυσίμων μεγαλώνει ακόμη περισσότερο λόγω της μείωσης της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο Όπως είναι γνωστό, το πετρέλαιο στη διεθνή αγορά πωλείται σε δολάρια και εμείς αγοράζουμε σε ευρώ. Και από τη στιγμή που λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, αυτό αυξάνει το κόστος. Επίσης, η καταστροφή των ηλεκτροπαραγωγών μονάδων στο Βασιλικό επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος περίπου κατά 6,5%.

Κάποιοι, βέβαια, αναφέρουν το Μαρί και αφήνουν πίσω την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά - το ένα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση στην τιμή της τάξης 6,5% και η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά έχει ως αποτέλεσμα αύξηση της τάξης του 49% - και νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τη σκοπιμότητα πίσω από τις σχετικές δηλώσεις που γίνονται.

Η Κυβέρνηση συνέβαλε στη μείωση του κόστους που θα υπήρχε από την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό - που κάποιοι υπολόγιζαν ότι θα υπήρχε αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30%-40% - διότι η Κυβέρνηση με απόφαση της επωμίστηκε και επωμίζεται το κόστος της ενοικίασης των προσωρινών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι, λοιπόν, πολύ κατανοητό ότι οι ψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα οφείλονται κατά πρώτο και κύριο λόγο στην πλήρη εξάρτηση της Κύπρου σε υγρά καύσιμα.

Αν το 2000 λαμβάνονταν οι ορθές πολιτικές αποφάσεις για έλευση τότε του φυσικού αερίου στην Κύπρο, τώρα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Δεν θα χρησιμοποιούσαμε υγρά καύσιμα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και δεν θα πληρώναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πρόστιμα) για τη μόλυνση στο περιβάλλον που προκαλείται από τα υγρά καύσιμα.

Η Κυβέρνηση εργάζεται πολύ εντατικά για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος».

Αναφερόμενος στην πρόταση από πλευράς του Βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Λευτέρη Χριστοφόρου για μείωση του ΦΠΑ από 15% - ή και από 17% τον Μάρτιο - σε 5% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται ένα τέτοιο θέμα και είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση το επιτρέπει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένους λόγους. Όταν τέθηκε ξανά το θέμα είχε γίνει υπολογισμός από μέρους του Υπουργείου Οικονομικών ότι εάν εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο θα υπάρξει δραματική μείωση των εσόδων από το ΦΠΑ.

Τότε είχε υπολογιστεί ότι από τα 65 εκ. ευρώ που προϋπολογίζονταν ως έσοδα, το κράτος θα έπαιρνε πέντε εκ. ευρώ. Θα είχε, δηλαδή, μια απώλεια 60 εκ. ευρώ. Άρα, φυσιολογικά τίθεται ένα ερώτημα για το πού θα βρεθούν και ποια θα είναι η πηγή συμπλήρωσης του ποσού που θα έχει απολέσει το κράτος. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που ήδη οι πολίτες έχουν κληθεί να συνδράμουν με διάφορους τρόπους για να γίνει κατορθωτή η προσπάθεια να κρατηθούμε για φέτος κάτω από το 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως είναι η δέσμευσή μας στην ΕΕ, και, ασφαλώς, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε το 2013 να έχουμε μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι απλό, έχει διάφορες προεκτάσεις τις οποίες κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.