22/2/12

Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε γεύμα εργασίας του Κολεγίου των Επιτρόπων και της κυπριακής αντιπροσωπείας, στις Βρυξέλλες
22/02/2012





Ψηλά στις προτεραιότητες μας είναι η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ) εντός του χρονοδιαγράμματος που τίθεται τόσο στο Πρόγραμμα της Στοκχόλμης όσο και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2012, είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλκιώτης

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας του Κολεγίου των Επιτρόπων και της κυπριακής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις Βρυξέλλες, ο κ. Συλικιώτης είπε: «Ψηλά στις προτεραιότητες μας είναι η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ) εντός του χρονοδιαγράμματος που τίθεται τόσο στο Πρόγραμμα της Στοκχόλμης όσο και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2012. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Δανική Προεδρία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για όσο το δυνατόν περισσότερες νομοθετικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί στα πλαίσια της Β’ φάσης του ΚΕΣΑ.

Ήδη είχα έναν πρώτο κύκλο επαφών με τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους οποίους συζητήσαμε την πρόοδο εργασιών του ΚΕΣΑ και ανταλλάξαμε απόψεις για το τι πρέπει να γίνει για να πετύχουμε τον στόχο της ολοκλήρωσής του. Από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις είναι, κατά την άποψή μας, σαφής η ανάγκη συνύπαρξης δύο βασικών αρχών που αποτελούν κλειδί για την ολοκλήρωση του ΚΕΣΑ, η κοινοτική αλληλεγγύη και η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι δύο αυτές αρχές θα πρέπει να βρίσκουν εφαρμογή μέσα από το ΚΕΣΑ κατά ισόρροπο τρόπο, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται με επάρκεια οι ευαισθησίες, αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε κράτους μέλους.

Γενική εκτίμηση της Κυπριακής Προεδρίας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά τις διάφορες πράξεις του ΚΕΣΑ προχωρούν με εποικοδομητικό τρόπο, ιδιαίτερα η πρόταση οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής. Προσβλέπουμε στη συνέχιση των σχετικών εργασιών με εντατικό ρυθμό κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας για τελική υιοθέτηση της Οδηγίας για τις Διαδικασίες καθώς και των Κανονισμών EURODAC και Δουβλίνο ΙΙ μέχρι το τέλος του 2012. Το θέμα θα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη τόσο της Άτυπης SCIFA όσο και του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο στην Κύπρο. Στις συναντήσεις αυτές προσβλέπουμε στην ανασκόπηση της μέχρι εκείνη τη στιγμή προόδου και προπάντων στην λήψη στρατηγικών και πολιτικών αποφάσεων έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα πιο βασικά προβληματικά σημεία που θα υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή.

Η εφαρμογή του πενταετούς Προγράμματος της Στοκχόλμης αποτελεί άλλη μια βασική μας προτεραιότητα. Η επικείμενη ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης της προόδου εφαρμογής του Προγράμματος, που αναμένεται να εκδοθεί από την Επιτροπή τον Ιούνιο, αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση στην εφαρμογή του Προγράμματος. Για τον σκοπό αυτό επεξεργαζόμαστε τρόπους αξιοποίησης της Έκθεσης της Επιτροπής και ενδεχομένως να προχωρήσουμε στην έκδοση σχετικών Συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά τα εργαλεία νόμιμης μετανάστευσης, η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί με στόχο την ολοκλήρωση των υπό διαπραγμάτευση προτάσεων Οδηγιών για εποχικά εργαζόμενους και ενδο-υπηρεσιακά μετατιθέμενους. Ψηλά στις προτεραιότητες μας είναι και το θέμα της ένταξης των μεταναστών. Συμμεριζόμαστε ανεπιφύλακτα τη θέση ότι η επιτυχημένη ένταξη των νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών είναι θεμελιώδης για τη μεγιστοποίηση των οφελών της μετανάστευσης, καθώς θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή στις κοινωνίες υποδοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η ενίσχυση της συνεργασίας στην ΕΕ γιατί μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων πολιτικών ένταξης στα κράτη μέλη, παρέχοντας κίνητρα και στήριξη στη δράση τους και ενδυναμώνοντας τις δομές τους και τα εργαλεία συντονισμού και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ τους. Γι’ αυτό το λόγο, το θέμα της ένταξης των μεταναστών θα αποτελέσει τον Νοέμβριο στην Κύπρο αντικείμενο Υπουργικής Συνόδου κατά την οποία αναμένεται να υιοθετηθεί σχετική Διακήρυξη.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης θεωρούμε ότι το ζήτημα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποτελεί σημαντικό παράγοντα και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για προώθηση των νομοθετικών προτάσεων που αφορούν στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Παρακολούθησης Συνόρων (EUROSUR) που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο και του Πακέτου Έξυπνων Συνόρων που αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή τον Ιούνιο. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Επιτροπή, θα παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση του οδικού χάρτη που ετοιμάζει η Δανική Προεδρία για ανταπόκριση της ΕΕ στις μεταναστευτικές πιέσεις.

Η Κυπριακή Προεδρία θα δώσει την απαραίτητη έμφαση και στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Προσέγγισης της Μετανάστευσης και της Κινητικότητας, ενώ βέβαια στην ατζέντα μας συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της εμπορίας προσώπων. Θέλοντας να ενισχύσουμε τις προσπάθειες της Επιτροπής για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, επεξεργαζόμαστε τρόπους αξιοποίησης της Στρατηγικής που θα εκδώσετε περί τα τέλη αυτού του εξαμήνου, ενδεχομένως μέσω της προώθησης Συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Πέραν αυτού, η Κυπριακή Προεδρία θα διοργανώσει στις 18 Οκτωβρίου 2012 Συνέδριο στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της 6ης Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Προσώπων.

Ψηλά στις προτεραιότητες μας είναι επίσης η συνέχιση των διαπραγματεύσεων που αφορούν τα σχετικά Ταμεία στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014 - 2020 με στόχο την ολοκλήρωση τους, όπως και η ενίσχυση των δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Σε στενή συνεργασία και με την κ. Γκεορκίεβα, θα εργαστούμε για την ολοκλήρωση της εξέτασης του σχετικού νομοθετήματος για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης. Στον τομέα αυτό προγραμματίζουμε και κάποιες άλλες δράσεις, όπως είναι η διοργάνωση Εργαστηρίου με επίκεντρο τον εθελοντισμό καθώς και η διεξαγωγή άσκησης με σενάριο την εκκένωση πληθυσμού από τρίτες χώρες μέσω Κύπρου.
Όσον αφορά τα θέματα δικαιοσύνης, ασφάλειας και αστυνομικής συνεργασίας, η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί για την προώθηση όσων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, όπως για παράδειγμα τα θέματα διασφάλισης της εφαρμογής των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση, οι δύο νομοθετικές Προτάσεις που αφορούν τη διακυβέρνηση του χώρου Σένγκεν και η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα θέματα αυτά θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο αρμόδιος Υπουργός σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις Επιτρόπους Reding και Malmstrom».