12/2/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή για την εορτή του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χάριτων
12/02/2012





Οι εορτασμοί στη μνήμη του προστάτη και ιδρυτή της Μαρωνίτικης Εκκλησίας, Αγίου Μάρωνα, μας βρίσκουν και πάλι μαζί. Η πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ. Ιωσήφ Σουέηφ να παραστώ στην τελετή με τιμά ιδιαίτερα, με γεμίζει χαρά και μου προσφέρει την ευκαιρία να απευθύνω λόγια αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού προς όλους εσάς, στον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου κ. Ιωσήφ Σουέηφ και στη Μαρωνίτικη κοινότητα στο σύνολο της.

Φέτος η χαρά καθίσταται μεγαλύτερη λόγω της Ποιμαντικής Επίσκεψης στην Κύπρο του Μακαριοτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Mar Bechara Boutros Rai. Καλωσορίζω τον Μακαριότατο στην πατρίδα μας, του εύχομαι καλή, καρποφόρα και δημιουργική διαμονή και τον διαβεβαιώνω ακόμα μια φορά για τα πιο αγνά αισθήματα μας απέναντι στους Μαρωνίτες συμπατριώτες μας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του Αγίου Μάρωνα. Στο όνομα του τιμούμε όλους τους Μαρωνίτες της Κύπρου και όχι μόνο. Από τον 8ο αιώνα άρχισε η μετανάστευση των Μαρωνιτών στο νησί μας από τη Συρία, τους Αγίους Τόπους και το Λίβανο. Τον 13ο αιώνα συμπληρώθηκε η μετανάστευσή τους και έκτοτε οι Μαρωνίτες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κυπριακού λαού. Ζούμε μαζί όλα τα γεγονότα-σταθμούς της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Υπομένουμε μαζί όλες τις κακουχίες και απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της προόδου και της ευημερίας του τόπου. Προσβλέπουμε με την ίδια αισιοδοξία σε ένα καλύτερο μέλλον σε μια ενωμένη πατρίδα, ζεστή αγκάλη για όλους τους κατοίκους της.

Με την ανεξαρτησία της Κύπρου οι Μαρωνίτες επέλεξαν να ενταχθούν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, διατηρώντας πάντοτε την ταυτότητα τους, τον ξεχωριστό πολιτισμικό χαρακτήρα τους, τη θρησκεία και τη γλώσσα τους. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, οι προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διατήρηση της ταυτότητάς τους είναι και αξιόλογες και αξιοθαύμαστες και απολαμβάνουν της πλήρους στήριξης μας. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι συνεχείς προσπάθειες τους για την ανάπτυξη και την ευημερία τους, όπως επίσης και η συμβολή τους στον αγώνα του λαού μας για την πρόοδο του τόπου στο σύνολο του.

Οι Μαρωνίτες αγωνίζονται και για την επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων που παρουσιάζονται κάθε φορά και τους αφορούν. Στο πλευρό τους ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τα προβλήματα αυτά. Η παροχή κάθε βοήθειας στους Μαρωνίτες αδελφούς μας ώστε να διατηρηθεί η ταυτότητα και η ευημερία τους βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητες μας. Ανταποκρινόμαστε θετικά στα αιτήματά τους προωθώντας μέτρα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για στήριξη και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Με ιδιαίτερη, επίσης, φροντίδα αντικρίζουμε τα θέματα που αφορούν την επιβίωση των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών όπως και των υπόλοιπων εγκλωβισμένων καθώς επίσης και τα θέματα σχετικά με τη συντήρηση των εκκλησιών και των μνημείων των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα. Στα πλαίσια του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού έχουμε επιχορηγήσει τις εργασίες μετατροπής του νηπιαγωγείου στον Κορμακίτη σε Πολιτιστικό Κέντρο και κάθε χρόνο επιχορηγούμε την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων όπως η βελτίωση και η συντήρηση των αγροτικών δρόμων και δημόσιων κτιρίων και η συντήρηση του δικτύου υδροδότησης σε κατεχόμενες κοινότητες των Μαρωνιτών.

Όσον αφορά το πρόβλημα που εξακολουθούμε να ζούμε εδώ και σχεδόν τριανταοκτώ τόσα χρόνια ως συνέπεια του δίδυμου εγκλήματος του προδοτικού πραξικοπήματος και της συνακόλουθης τουρκικής εισβολής του 1974, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τη δικαίωση. Η διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος και το ενδεχόμενο διχοτόμησης της πατρίδας μας σημαίνει και την καταστροφή μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να μετακινηθώ από τις θέσεις αρχής, που είναι ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, για απαλλαγή από τον εποικισμό και για την ενότητα του κράτους. Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι για μας στόχος ζωής. Επιδιώκουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μια λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας. Μια λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τέλος, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η συνέχιση του απαράδεκτου status quo θα οφείλεται αποκλειστικά στην αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Σεβόμαστε απόλυτα και μοιραζόμαστε την αγωνία σας για τη διατήρηση της ταυτότητας των Μαρωνιτών και μεριμνούμε για την καλλιέργεια του σεβασμού της διαφορετικότητας και της διαπολιτισμικότητας που ανέκαθεν χαρακτηρίζει το λαό και τον πολιτισμό μας. Στην πορεία των χρόνων έχουν αναπτυχθεί σχέσεις αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού με τις θρησκευτικές αρχές και τους εκπροσώπους των Μαρωνιτών. Δεν μπορώ να μην αναφέρω εδώ ότι το καλύτερο παράδειγμα αυτών των σχέσεων είναι η άριστη συνεργασία που έχουμε με τον Ιωσήφ Σουέηφ, Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών.

Καλωσορίζω εγκάρδια τον Μακαριότατο Πατριάρχη και εύχομαι κάθε επιτυχία στην ποιμαντική του αποστολή.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά.