7/2/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην εκδήλωση προς τιμήν της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), στη Λεμεσό
07/02/2012





Να μην μεταδοθεί πριν τις 6.00 μ.μ.

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση και συγχαίρω θερμά τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Β.Ε. Λεμεσού για την πρωτοβουλία σας να τιμήσετε την Ελληνική Δύναμη Κύπρου.

Η ΕΛΔΥΚ εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το 1960 μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου για την Κυπριακή ανεξαρτησία, στα πλαίσια της ίδρυσης του τριμερούς στρατηγείου Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου. Έκτοτε τα χρόνια που μεσολάβησαν ήταν σκληρά και δύσκολα για τον λαό και τον τόπο μας. Το 1963-64 είχαμε τις διακοινοτικές ταραχές, την τουρκοανταρσία και την πρώτη προσπάθεια της Τουρκίας να προωθήσει επί του εδάφους τη χωριστική και διχοτομική της πολιτική στην Κύπρο. Ακολούθησαν τα ταραγμένα χρόνια που οδήγησαν στην προδοσία του πραξικοπήματος και την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Η συμβολή της ΕΛΔΥΚ στην άμυνα εναντίον της τουρκικής εισβολής υπήρξε καθοριστική. Κατά την πρώτη φάση της εισβολής ανέλαβε το κύριο βάρος της επίθεσης για κατάληψη του Κιόνελι, ενώ τον Αύγουστο με απαράμιλλο ηρωισμό κράτησε τη γραμμή άμυνας στα υψώματα δυτικά της Λευκωσίας στην περιοχή του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ υψώματος Κολοκασίδη, αποτρέποντας ουσιαστικά την κατάληψη μεγάλου μέρους της Λευκωσίας. Η ΕΛΔΥΚ μετρά σαράντα επτά πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες και πενήντα οκτώ αγνοούμενους. Με τον ηρωισμό, τη θυσία και το αίμα των ανδρών της η ΕΛΔΥΚ σφράγισε τους ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας το λιτό και επιβλητικό στρατιωτικό κοιμητήριο στο οποίο αναπαύονται τιμώμενοι άνδρες της ΕΛΔΥΚ και της Εθνοφρουράς καταδεικνύει τους κοινούς αγώνες και τις θυσίες για τα κοινά ιδανικά.

Σήμερα η παρουσία της ΕΛΔΥΚ αποτελεί παράγοντα ασφάλειας για τον δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό και η Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες παραμένει ο μόνιμος, σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνεργασία της Κυπριακής και της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι άψογη σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα . Ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας η συνεργασία και ο συντονισμός είναι καθημερινή και η στήριξη της Ελλάδας απολύτως αναγκαία και πολύτιμη. Η ΕΛΔΥΚ αποτελεί την έμπρακτη και την πιο προωθημένη έκφραση αυτής της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης. Στους άνδρες της ΕΛΔΥΚ εκφράζουμε εκτίμηση και ευγνωμοσύνη γιατί είναι μαζί μας έτοιμοι, αν παραστεί ανάγκη, να αγωνιστούν και να θυσιαστούν για την ελευθερία της Κύπρου, για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού.

Ως Υπουργός Άμυνας η πρώτη μονάδα που επισκέφθηκα ήταν η ΕΛΔΥΚ για να αποτίνω φόρο τιμής στον ηρωισμό και τη θυσία των ανδρών της και να εκφράσω την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Πολιτείας για την προσφορά τους στην άμυνα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή εκφράζουν τα πιο γνήσια αισθήματα του λαού μας και στέλνουν το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε στον τόπο μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα του λαού μας. Στέλνουν το μήνυμα ότι αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, για ένα νησί της ειρήνης, της συνεργασίας και της προόδου για όλους τους νόμιμους κατοίκους του. Σε αυτή την πορεία η Ελλάδα είναι μαζί μας και η ΕΛΔΥΚ εκφράζει αυθεντικά αυτή τη συμπόρευση.