29/2/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΕΤΕΚ

29/02/2012





Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο κ. Στέλιο Αχνιώτη και εκπροσώπους του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) κατά την οποία συζητήθηκαν επιστημονικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως:

«Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΕΤΕΚ, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για την πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας αναφορικά με το υδατικό ισοζύγιο, το πρόγραμμα κατασκευής των μονάδων αφαλάτωσης, το πρόγραμμα διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, καθώς και τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων. Τους ενημερώσαμε, επίσης, για την εμπλοκή του Υπουργείου σε σχέση με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων .

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του, καθώς και για τους ορυκτούς πόρους της Κύπρου. Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε όπως υπάρξει συνέχεια των συναντήσεων αυτών. Από πλευράς του ΕΤΕΚ υπάρχουν πολύ καλές ιδέες και φαίνεται ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλά επίπεδα. Συμφωνήσαμε, επίσης, να συνδιοργανώσουμε ένα εργαστήρι που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις για έργα και υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει τόσο το Υπουργείο Γεωργίας και τις τεχνικές υπηρεσίες του όσο και το ΕΤΕΚ».

Κληθείς να αναφέρει συγκεκριμένα έργα στα οποία έγινε αναφορά, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε ενημέρωση για τα έργα που υπάρχουν στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου και ενδιαφέρουν τις διάφορες τάξεις των μηχανικών του ΕΤΕΚ, για τα έργα υπό εξέλιξη καθώς και για την προκήρυξη των νέων έργων.

Ερωτηθείς για το θέμα των αποθεμάτων νερού και για τη διαχείρισή τους, ο κ. Αλετράρης επισήμανε ότι έχουμε μεν κάποια αποθέματα νερού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε προσεκτικοί στη διαχείρισή τους. Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση επεξηγήθηκε στους εκπροσώπους του ΕΤΕΚ ποια είναι η σχέση των αποθηκευμένων ποσοτήτων νερού στα φράγματα και της παραγωγής αφαλατωμένου νερού. Υπάρχει μεν ο προγραμματισμός για την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης για την πλήρη απεξάρτηση της υδατοπρομήθειας από τη βροχόπτωση αλλά, από την άλλη, ανάλογη με την ποσότητα του νερού στα φράγματα είναι και η παραγωγή του αφαλατωμένου νερού, είπε. Συμπλήρωσε δε ότι αυτή τη στιγμή που έχουμε επαρκείς ποσότητες αποθηκευμένου νερού, λειτουργεί μόνο μια μονάδα αφαλάτωσης και αυτή με μισή παραγωγή ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε εφεδρεία και συνεπώς έχουμε εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και χρημάτων.

Σε ερώτηση κατά πόσον έχει εξετασθεί το θέμα των υδροηλεκτρικών πάρκων, ο κ. Αλετράρης είπε: «Έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα μια μελέτη που στόχο είχε να γίνει μια καταγραφή του υδροηλεκτρικού δυναμικού της Κύπρου και καταδεικνύει ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις σε συγκεκριμένα φράγματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για υδροηλεκτρική ενέργεια. Εξετάζουμε το θέμα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για να δούμε εάν υπάρχει η δυνατότητα τεχνοοικονομικά να αξιοποιηθεί αυτή η ενέργεια στην Κύπρο».

Τέλος, κληθείς να αναφέρει ποια είναι η εμπλοκή του Υπουργείου Γεωργίας στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Υπουργός είπε ότι από πλευράς του Υπουργείου Γεωργίας ο πολιτικός προϊστάμενος συμμετέχει στην υπουργική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Υπουργούς Εμπορίου, Οικονομικών, Εσωτερικών και Γεωργίας. Επίσης, ανέφερε, υπάρχει εκπροσώπηση του Υπουργείου Γεωργίας στην τεχνική επιτροπή από λειτουργούς του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.