28/2/12

Απαντήσεις του Υπουργού ΄Αμυνας Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net

28/02/2012

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, περί «μυστικών συνομιλιών» για στρατιωτική βάση του Ισραήλ στην Κύπρο, καθώς και τις απειλές της Τουρκίας για την Κυπριακή ΑΟΖ εν όψει του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για φυσικό αέριο, ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ως ακολούθως:


Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Ντερβίς Έρογλου περί διεξαγωγής «μυστικών συνομιλιών» όπως τις χαρακτήρισε για στρατιωτική βάση του Ισραήλ στην Κύπρο;

Απάντηση: Έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν ετέθη τέτοιο θέμα από την κυβέρνηση του Ισραήλ, ούτε και συζητήθηκε κατά την επίσκεψη μου στο Τελ Αβίβ ή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται σε ρευστότητα, όπου αναδύονται νέα ενεργειακά και οικονομικά δεδομένα, είναι φυσικό να συνεργάζονται τα γειτονικά κράτη που έχουν κοινά συμφέροντα.

Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Πρόκειται για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου για να διαμορφώσουμε όρους προστασίας και ασφάλειας, ειρήνης και ανάπτυξης για την περιοχή. Σε αυτή τη συνεργασία είναι ευπρόσδεκτες και άλλες χώρες της περιοχής περιλαμβανομένης και της Τουρκίας εάν συμβάλει στη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και συμμορφωθεί προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ερώτηση: Να υποθέσουμε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας το Ισραήλ έχει το ελεύθερο να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Κύπρου;

Απάντηση: Η Κύπρος με βάση το διεθνές δίκαιο παραχωρεί εκ των προτέρων έγκριση σε όσους αιτούνται τη χρήση τόσο του χώρου του FIR Λευκωσίας όσο και των διεθνών υδάτων στη δεσμευμένη περιοχή της ΑΟΖ, αυτό συμβαίνει με όλους πλην της Τουρκίας, η οποία αυθαιρετεί και παρανομεί.

Ερώτηση: Ποια η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία σε σχέση με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ;

Απάντηση: Η Τουρκία δεν εννοεί να δεχθεί στην περιοχή ένα σημαντικό κέντρο ενέργειας που δεν θα το ελέγχει. Έτσι, λοιπόν, στην έλλειψη επιχειρημάτων και νομιμοποίησης καταφεύγει στις γνωστές απειλές και τις προκλήσεις. Δεν θα την ακολουθήσουμε και δεν θα συνεργήσουμε στην πρόκληση κλίματος έντασης και οξύτητας στην περιοχή. Η Τουρκία παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη.

Αναμένουμε ότι η γενική διεθνής αναγνώριση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα λειτουργήσει ανασχετικά, ως δίκτυ προστασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, αναπτύσσουμε σχέσεις και διασυνδέσεις με σοβαρές δυνάμεις στη βάση του διεθνούς δικαίου για να διαμορφώσουμε όρους ειρήνης και ασφάλειας, συνεργασίας και ανάπτυξης για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.