28/2/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

 
28/02/2012

Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να λιγοστέψουν οι εικασίες, παρότρυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι "σήμερα, συνεχίσαμε τη συζήτηση για το περιουσιακό" ενώ, ερωτηθείς αν υπήρξαν αποτελέσματα, είπε πως "ακόμη δεν μπορώ να πω ότι έχει αποτελέσματα. Όχι. Θα συνεχίσουμε τη μεθεπόμενη Πέμπτη και πάλι για το περιουσιακό".

Σε ερώτηση αν έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία, έτσι ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε "και ναι και όχι. Χρειάζονται και άλλα στοιχεία", ενώ, ερωτηθείς αν είναι ελλιπή τα στοιχεία που έδωσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε "έτσι θεωρώ εγώ τουλάχιστον ή, δίνονται στοιχεία τα οποία θεωρούν ότι συμφέρουν στην πλευρά τους για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους. Κατά συνέπεια έχουμε δρόμο ακόμα".

Κληθείς να πει κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να κατατεθούν προτάσεις από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης" σήμερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι "δεν μάς έγινε καμιά νύξη περί τούτου. Δεν ξέρω τι επαφές έχει ο 'Πολίτης' και με ποιους. Ο 'Πολίτης', στο τέλος, είναι προπομπός για πολλά πράγματα. Εν πάση περιπτώσει εμείς δεν έχουμε ακόμα πληροφόρηση περί τούτου".

Ερωτηθείς αν η εφημερίδα είναι προπομπός για πράγματα που συμβαίνουν εκ των υστέρων ή όχι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε "και ναι και όχι".

Κληθείς να δώσει την εκτίμησή του για το ποια θα είναι η παραπέρα πορεία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: "Εκτιμώ ότι πρέπει να έχουμε υπομονή και να λιγοστέψουν οι εικασίες, διότι είμαστε μάρτυρες εικασιών από διάφορες πλευρές οι οποίες τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επαληθεύονται. Εγώ θεωρώ ότι θα είναι λίγο παράδοξο ο ΓΓ, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία πρόοδος και αν δεν επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές, να ρισκάρει να καλέσει την όποια διάσκεψη και να αποτύχει. Διότι εμείς, χωρίς να υλοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση δεν θα πάρουμε μέρος. Είναι ξεκάθαρο. Το ξεκαθάρισε και χθες, με τη δική μου καθοδήγηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι εντελώς ξεκάθαρα τα πράγματα και αυτή είναι η θέση μας».

Τέλος, σε ερώτηση αν έχει κάποια εικόνα για τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Ντάουνερ στην έκθεσή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν θέλω να κάνω εγώ εικασίες τώρα. Θέλω να πιστεύω και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε εκπλήξεις».