24/2/12

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Επίτροπο της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική

24/02/2012





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τον Επίτροπο της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Johannes Hahn, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στα θέματα της αρμοδιότητας του. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ανδρέας Ασσιώτης, άλλοι ανώτεροι Λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γραφείου Προγραμματισμού, η επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Ανδρούλα Καμιναρά, καθώς και η αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Ευρωπαίο Επίτροπο στην Κύπρο.

Κύρια θέματα συζήτησης ήταν το προτεινόμενο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, αλλά και η πορεία υλοποίησης μιας σειράς συγχρηματοδοτούμενων έργων που εμπίπτουν στην κυβερνητική στρατηγική για ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών οικιακών αποβλήτων.

Όπως ανάφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, μια από τις κύριες προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας είναι η ολοκλήρωση του υπό συζήτηση νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 της ΕΕ, γι’ αυτό και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως επισήμανε ο κ. Συλικιώτης, είναι ένα κρίσιμης σημασίας θέμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των πολιτών της, γι’ αυτό και θα πρέπει να ειδωθεί μέσα από την ανάγκη να διατηρηθεί και να προστατευθεί μια από τις πλέον θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης, όπως είναι αυτή της αλληλεγγύης. Μια αρχή, όπως είπε, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει και των δυσμενών επιπτώσεων που είχε στις χώρες μας και στους πολίτες μας η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αναφερόμενος σε επιμέρους πρόνοιες του υπό συζήτηση νέου Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο κ. Συλικιώτης χαιρέτισε την απλοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων και την ενοποίηση των Ταμείων Αλληλεγγύης, την επέκταση της υλοποίησης των δράσεων από ετήσια σε πολυετή βάση και τον καθορισμό των κριτηρίων επιλεξιμότητας σε εθνική βάση, πρόνοιες οι οποίες είναι σύμφωνες και με πάγιες κυπριακές θέσεις. Παράλληλα, ο κ. Υπουργός έθεσε την ανάγκη για δικαιότερη κατανομή μεταξύ των κρατών μελών των κονδυλίων της ΕΕ που εμπίπτουν στα διάφορα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής. Θα πρέπει, όπως είπε, να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως όταν ένα νησιωτικό κράτος είναι γεωγραφικά απομακρυσμένο από τον υπόλοιπο κορμό των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και οι ανάγκες του κράτους μέλους σε σημαντικά έργα υποδομής σε ζωτικής σημασίας τομείς, όπως είναι για παράδειγμα ο τομέας του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της αστικής και αγροτικής ανάπτυξης.

Στη συνέχεια ο κ. Συλικιώτης ενημέρωσε τον κ. Hahn για την πορεία υλοποίησης των έργων που αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, από την τελευταία επίσκεψη του κ. Hahn στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2011 οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει αρκετά, γι’ αυτό και μέχρι το τέλος του 2012 αρχές του 2013 προγραμματίζεται η έναρξη των κατασκευαστικών έργων των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, η αποκατάσταση των σκυβαλότοπων στις Επαρχίες Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου, καθώς και του παγκύπριου δικτύου των πράσινων σημείων.

Στόχος, εξήγησε ο κ. Συλικιώτης, είναι μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 να υπάρξει 100% απορρόφηση των διαθέσιμων προς την Κύπρο κονδυλίων όπως είχε επιτευχθεί και για την προγραμματική περίοδο 2004-2006.