1/2/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη συνέντευξη Τύπου για την προκήρυξη του 2ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων, στο Κέντρο Παραγωγικότητας
01/02/2012





Πριν από ενάμιση χρόνο, τον Ιούνιο του 2010, σε αυτήν ακριβώς την αίθουσα, είχα τη χαρά να προκηρύξω μια νέα παρέμβαση που ευελπιστούσε να καταστεί θεσμός: τον 1ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων. Προκηρύσσοντας τον διαγωνισμό, απηύθυνα πρόσκληση στους νέους μας, ηλικίας 17 μέχρι 25 ετών, να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό διεκδικώντας την πρωτιά στο επάγγελμά τους και μια θέση στην Εθνική μας Ομάδα που θα διαγωνιζόταν με νέους από όλη την Ευρώπη στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Euroskills 2010.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώνω ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα προς τα μπρος από τότε. Ξεκινώντας με την οργάνωση και την πραγματοποίηση του 1ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2010, καταλήξαμε στην τεράστια επιτυχία της Κύπρου κατά την πρώτη της εμφάνιση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Euroskills τον Δεκέμβριο του 2010, στη Λισαβόνα, με τη συγκομιδή ενός χρυσού και ενός χάλκινου μεταλλίου.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την υλοποίηση των στόχων του διαγωνισμού, συνεργάστηκε στενά με φορείς που αναγνώρισαν στους διαγωνισμούς τη δυνατότητα προβολής των τεχνικών επαγγελμάτων, της ενημέρωσης, και της προσέλκυσης των νέων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Σημαντικότατη ήταν η συμβολή σε όλη τη διεργασία συντονισμού και διοργάνωσης του διαγωνισμού, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου, των Κοινωνικών Εταίρων, της ΠΟΒΕΚ, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυκτικών, του Συνδέσμου Μηχανολόγων Μηχανικών, του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Βιομηχάνων Επίπλου και Ξύλου, της Ένωσης Επιπλοποιών Ξυλουργών Κύπρου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Κομμωτών και Κουρέων Κύπρου. Ανεκτίμητη υπήρξε, επίσης, η συνεισφορά και η στήριξη των χορηγών μας, ιδιαίτερα των μεγάλων χορηγών A.A. General Construction και Anco Catering Equipment. Συγχαρητήρια αξίζουν, εξίσου, στο Κέντρο Παραγωγικότητας, που μέσα σε στενά και πιεστικά χρονικά πλαίσια ανέλαβε την ευθύνη και οργάνωσε με επιτυχία τον 1ο Εθνικό Διαγωνισμό, αλλά και τη συμμετοχή της Κύπρου στο Euroskills 2010.

Σήμερα, μπροστά στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον που η κρίση έχει επισωρεύσει στον τομέα της απασχόλησης, παρεμβάσεις όπως οι διαγωνισμοί δεξιοτήτων αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Το γεγονός ότι η ανεργία των νέων (17-25 ετών) υπερβαίνει το διπλάσιο της αντίστοιχης των άλλων ηλικιακών ομάδων, μας οδηγεί στη διαπίστωση ότι η ανεργία πλήττει, δυστυχώς, περισσότερο τους νέους ανθρώπους. Ένας από τους λόγους οφείλεται στο ότι οι νέοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι νέοι κάτω των 25 ετών, υστερούν σε προσόντα έναντι των άλλων ηλικιακών ομάδων. Επιπλέον, οι ανισοσκέλειες της αγοράς εργασίας, με τις ελλείψεις σε κάποια τεχνικά επαγγέλματα από τη μία και το μειωμένο ενδιαφέρον των νέων μας για τα τεχνικά επαγγέλματα, από την άλλη, συνεχίζουν να υφίστανται.

Μοναδική διέξοδος από την αρνητική κατάσταση που μόλις περιέγραψα αποτελεί η παροχή περισσότερων και καλύτερων προσόντων στους νέους μας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την κατάλληλη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Η οικονομία μας έχει ανάγκη από ντόπιο εργατικό δυναμικό με δεξιότητες και προσόντα υψηλού επιπέδου και οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε ό,τι αφορά στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού αυξάνονται συνεχώς. Για τον λόγο αυτό, οι στόχοι της διοργάνωσης και υλοποίησης των διαγωνισμών δεξιοτήτων στον ευρωπαϊκό χώρο, δηλαδή, η προώθηση της αριστείας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της επαγγελματικής αριστείας και η ενδυνάμωση της θέσης και της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Πιστεύουμε ότι η αύξηση της ροής των νέων μας στα τεχνικά επαγγέλματα και η καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτισή τους, θα συμβάλει στην άμβλυνση της ανεργίας των νέων, καλύπτοντας παράλληλα και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε κάποια τεχνικά επαγγέλματα.

Ο 2ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων, που με ιδιαίτερη χαρά προκηρύσσω σήμερα, αναμένεται να προκαλέσει και να ενθαρρύνει τους νέους να επιδείξουν ενδιαφέρον για τα τεχνικά επαγγέλματα, αξιοποιώντας την πληθώρα ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης που παρέχονται από το κράτος. Προσδοκούμε, επίσης, ότι ο θεσμός των διαγωνισμών θα επενεργήσει θετικά στην εκτίμηση της κοινωνίας για τα τεχνικά επαγγέλματα και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου στο ντόπιο εργατικό δυναμικό, στην αξιοποίηση ποιοτικού ανθρώπινου κεφαλαίου και εξειδικευμένου τεχνικού εργατικού δυναμικού, τόσο για το δικό τους συμφέρον και όσο και για το συμφέρον της οικονομίας μας.

Ο 2ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων διεξάγεται με το σύνθημα «Μήπως ήρθε η σειρά σου;» καλώντας έτσι τους νέους που διαθέτουν προσόντα, δεξιότητες, ταλέντο και γνώσεις σε κάποιο τεχνικό επάγγελμα να το κάνουν όσο καλύτερα μπορούν ώστε να διακριθούν.

Στην προσπάθεια για διοργάνωση των Διαγωνισμών Δεξιοτήτων το Κέντρο Παραγωγικότητας, το οποίο έχει τη γενική ευθύνη, έχει, όπως και την πρώτη φορά, συνοδοιπόρους τα Υπουργεία Άμυνας και Παιδείας και Πολιτισμού, τους κοινωνικούς εταίρους, τους επαγγελματικούς συνδέσμους των επαγγελμάτων που λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς, αλλά και αριθμό εθελοντών-επαγγελματιών οι οποίοι στελεχώνουν τις επιτροπές του διαγωνισμού. Σε όλους απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες.

Συνοδοιπόρους, επίσης, ευελπιστούμε να έχουμε και πολλές επιχειρήσεις που θα χορηγήσουν τον διαγωνισμό με εξοπλισμό, εργαλεία και πρώτες ύλες, συνδράμοντας έτσι μαζί με το κράτος στην πολύπλευρη επιτυχία του διαγωνισμού.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους εσάς, και ιδιαίτερα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, και να σας καλέσω να δώσετε την καλύτερη δυνατή προβολή σε αυτή την προσπάθεια για το καλό των παιδιών, των νέων μας, αλλά και της οικονομίας του τόπου μας.

Καλές επιτυχίες και σας ευχαριστώ!