16/2/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ

16/02/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη κ. Πέτρο Ευθυμίου.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων μετέχει ενεργά και δραστήρια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ που έχει ως στόχο ένα νέο διεθνές σύστημα ασφάλειας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στη βάση των αρχών της καθολικής και αδιαίρετης ασφάλειας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε, η οποία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του Καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στις Αρχές του διεθνούς δικαίου εργάζεται από της εγκαθίδρυσής της για την προαγωγή των αρχών της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή και στον κόσμο, και μέσα στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Οργανισμού προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της διεθνούς ασφάλειας, στη βάση των αρχών δικαιοσύνης στον κόσμο.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Πρόσθεσε ότι έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις αρχές, τους στόχους και τις επιδιώξεις τόσο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης όσο και ευρύτερα του Οργανισμού.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο είναι βαθιά συμβολική, από μια ορισμένη σκοπιά, γιατί κατ’ ουσίαν η Κύπρος συμβολίζει το νόημα της ύπαρξης του ΟΑΣΕ που είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και συνεργασίας μέσα από τον σεβασμό και εμπέδωση του διεθνούς δικαίου. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, ανέφερε, είναι ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια του Οργανισμού και, όπως είπε, τόνισε στον κ. Ομήρου ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία είναι πάντα από τις πιο δραστήριες, τις πιο ενεργές στους κόλπους της Συνέλευσης. Πρόσθεσε ότι συζητηθήκαν τρόποι προαγωγής της συμμετοχής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη δράση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ έχει αποδειχθεί πρωτοπόρα στη Μεσογειακή διάσταση των δράσεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη έξι Μεσογειακοί εταίροι και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη με δική του απόφαση έστειλε τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία εκλογικής παρατήρησης στις πρόσφατες εκλογές στην Τυνησία. Όπως είπε, στάληκαν 80 Κοινοβουλευτικοί από τις 56 χώρες του ΟΑΣΕ στην Τυνησία και έχουν αποκαταστήσει ήδη δεσμούς εμπιστοσύνης με τους νέους εκπροσώπους του τυνησιακού λαού, καθώς και με τις νέες θεσμικές πραγματικότητες στην Τυνησία. «Άρα λοιπόν», πρόσθεσε, «ένα άλλο κομμάτι της Μεσογειακής συνεργασίας».

Όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμίου ο κ. Ομήρου τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Δεν υπάρχει αμφιβολία, είπε, ότι το Κυπριακό είναι η κλασική περίπτωση όπου ζητά κανείς την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για μια δίκαιη λύση, τονίζοντας ότι μόνο αν η λύση είναι δίκαιη, θα είναι και βιώσιμη. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η έκβαση, η μόνη έκβαση και του Κυπριακού προβλήματος», είπε.

Ο κ. Ευθυμίου τόνισε, επίσης, ότι οι λεγόμενες μικρές χώρες στους μεγάλους Οργανισμούς αποδεικνύονται εντελώς αποτελεσματικές και αξιόπιστες όταν ασκούν καθήκοντα Προεδρίας. Η Ελλάδα το 2009, είπε, άσκησε την Προεδρία του ΟΑΣΕ με ιδιαίτερα επιτυχή τρόπο και μάλιστα με διαδοχή δυο κυβερνήσεων. Είμαι βέβαιος, κατέληξε, ότι και η Κύπρος όπως ακριβώς συμβάλλει τόσο αποτελεσματικά στον ΟΑΣΕ και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, θα αποδείξει αυτό τον νόμο και στην άσκηση της Ευρωπαϊκής Προεδρίας που έρχεται μπροστά μας. Γι’ αυτό, κατέληξε, εγώ δεν διαχωρίζω ποτέ τις 56 χώρες του ΟΑΣΕ σε μικρές ή μεγάλες, είναι ισότιμες χώρες, και η καθεμιά μπορεί να παράγει μέγιστο αποτέλεσμα.