15/2/12

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών
15/02/2012





Η παρουσίαση και η συζήτηση των αποτελεσμάτων της έρευνας με θέμα «Η θέση της γυναίκας στην ύπαιθρο: Προβλήματα – Προοπτικές» που διεξήγαγε η Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) ήταν το αντικείμενο σημερινής συνάντησης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους με αντιπροσωπεία της Ένωσης.

Η κα Υπουργός χαρακτήρισε σημαντικά τα ευρήματα της έρευνας και τόνισε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα αξιοποιήσει τα ευρήματα που προέκυψαν για περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών αναφορικά με τη γυναίκα και δη τη γυναίκα της υπαίθρου. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα ευρήματα της έρευνας είναι σημαντικά προς την κατεύθυνση των δράσεων που υλοποιεί το Υπουργείο αναφορικά με τα ζητήματα της απασχόλησης των γυναικών αλλά και με τα ζητήματα των πολιτικών συμφιλίωσης μεταξύ της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης.

Η κα Χαραλάμπους πρόσθεσε: «Είναι θέση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται από το κράτος αναφορικά με τη στήριξη της υπαίθρου πρέπει να οδηγούν και σε αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες της υπαίθρου. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε αναγκαίο να αναπτυχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η συνεργασία μεταξύ του δικού μας Υπουργείου και του Υπουργείου Γεωργίας με στόχο τα κίνητρα που δίνονται για ανάπτυξη του αγροτουρισμού καθώς και μικρών βιοτεχνιών για τα μεταποιητικά προϊόντα του αγροτικού τομέα να οδηγούν και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τον πληθυσμό ο οποίος κατοικεί στην ύπαιθρο».

Αναφερόμενη στις δράσεις που προωθούνται προς συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, η κα Υπουργός υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή ποσόν €4 εκατομμυρίων αξιοποιείται για την ανέγερση και βελτίωση υποδομών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων στα κέντρα της υπαίθρου. Συγκεκριμένα η κα Υπουργός είπε: «Το δεύτερο κεφάλαιο που αναδεικνύεται μέσα από τα ευρήματα της έρευνας αφορά στη βελτίωση των υποδομών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων που κατοικούν στην ύπαιθρο. Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ήδη συνεργαστεί με τα Υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών και στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα από τα κονδύλια που αξιοποιούνται από την ΕΕ, ποσόν €4 εκατομμυρίων αξιοποιείται αυτή τη στιγμή για να στηρίξουμε πάνω σε παγκύπρια βάση την ανέγερση ή βελτίωση υποδομών σε κέντρα της υπαίθρου με στόχο ακριβώς να δοθούν καλύτερες διευκολύνσεις για τους ηλικιωμένους και για τα παιδιά.

Έντεκα έργα έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος που υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Πέρα από αυτό μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών ενισχύουμε δεκάδες κοινότητες της υπαίθρου για να λειτουργούν προγράμματα φροντίδας ηλικιωμένων και προγράμματα φροντίδας βρεφών και νηπίων. Δίνουμε προτεραιότητα στη χρηματοδότηση αυτών των κοινοτήτων γιατί αναγνωρίζουμε ότι αυτά τα έργα δημιουργούν θέσεις εργασίας αλλά ταυτόχρονα βοηθούν και τις γυναίκες να συνδυάσουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ. Πανίκος Χάμπας, αφού ευχαρίστησε την Υπουργό Εργασίας για τη θετική ανταπόκριση της στο αίτημα της ΕΚΑ, αναφέρθηκε στους σκοπούς της έρευνας που στόχο έχουν την παραγωγή στοχευμένης πολιτικής, ώστε να μπορέσει η ύπαιθρος να αναδείξει τον μεγάλο δυναμισμό που έχει. «Οι δυνατότητες που υπάρχουν στην ύπαιθρο είναι τέτοιες που η αξιοποίηση τους μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο», σημείωσε.