6/2/12

Ομιλία του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά στην Παιδιατρική Ημερίδα για Παιδιά με Γαστρεντερολογικά και Ηπατολογικά Προβλήματα, χθες
06/02/2012





Είναι με ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ και να καλωσορίσω τους εκλεκτούς μας καλεσμένους από το King’s College Hospital δρα Alastair Baker, δρα Babu Vadamalayan και κ. Richard Miller που ήρθαν στην Κύπρο για την εκδήλωση αυτή.

Είναι από τις σπάνιες φορές που διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις που είναι αποτέλεσμα αγαστής και παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Μακαρείου Νοσοκομείου, της Παιδιατρικής Εταιρείας, της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας και των συνδέσμων ασθενών, αλλά ιδιαίτερα και του διεθνούς φήμης Νοσοκομείου King’s College Hospital. Αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να παραστούμε στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του King’s College Hospital και του Μακαρείου Νοσοκομείου.

Το Μνημόνιο αυτό θα επιτρέψει τη διεύρυνση της τόσο παραγωγικής συνεργασίας που υπάρχει με το King’s College Hospital, και ειδικότερα με τον δρα Alastair Baker, για τις ηπατικές παθήσεις, και στους τομείς της γαστρεντερολογίας.

Το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει τη διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν οι γιατροί, τα νοσοκομεία αλλά κυρίως και οι ίδιοι οι ασθενείς με τους συνδέσμους τους και στις οποίες γίνονται αναφορές για την έρευνα και τις νέες θεραπείες για περίπλοκα γαστρεντερολογικά και ηπατολογικά περιστατικά.

Όπως είναι γνωστό, στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια με τη συνεχή δραστηριότητα της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου, και ειδικότερα της νεοϊδρυθείσας παιδιατρικής κλινικής ήπατος, έχει βελτιωθεί κατά πολύ η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με περίπλοκα ηπατολογικά προβλήματα.

Με τις ετήσιες επισκέψεις του δρος Alastair Baker στην Κύπρο κάθε Μάϊο τα τελευταία πέντε χρόνια, οι οποίες πραγματοποιούνται κατόπιν ενθάρρυνσης και του ιδίου του Υπουργείου Υγείας, δεν είναι πλέον αναγκαία η τακτική μετάβαση των ασθενών στο εξωτερικό όπως γινόταν τα άλλα χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο αφενός βελτιώθηκε κατά πολύ η ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους και αφετέρου έχουν εξοικονομηθεί σημαντικοί δημόσιοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό που ήταν αναγκαίοι για την κάλυψη των εξόδων της μετάβασης των ασθενών.

Αποτελεί κοινό μας στόχο η συνεργασία που υφίσταται σήμερα μεταξύ του Μακάρειου Νοσοκομείου και του King’s College Hospital, αλλά και η άριστη συνεργασία μεταξύ των γιατρών των δύο νοσοκομείων, να καταστεί σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη παρόμοιων συνεργασιών μεταξύ των κυπριακών Νοσοκομείων και φημισμένων Νοσοκομείων του εξωτερικού, οι οποίες θα εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον και ειδικότερα τους Κύπριους ασθενείς.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για μια ακόμα φορά και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στη σημερινή ημερίδα. Θα ήθελα επίσης να σας καλέσω όλους αύριο στις 11 π.μ. εδώ στον ίδιο χώρο όταν θα ανακοινώσουμε την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Μακαρείου Νοσοκομείου και του King’s College Hospital.