3/2/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σχετικά με την Ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

03/02/2012





Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη Συνεδρία του ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου 2012 ενέκρινε το Νομοσχέδιο για τροποποίηση των περί Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμων του 1989 έως 2011 που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας:
· Διασφαλίζει την οργάνωση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου βάσει διεθνών προτύπων.
· Διασφαλίζει την προσέλκυση υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκού προσωπικού.
· Αποσκοπεί στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή διεθνούς επιπέδου έρευνας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
· Έχει στηριχθεί σε διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα άλλων Ιατρικών Σχολών καθώς επίσης και σε εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό.
· Υλοποιεί τον στόχο της κυβερνητικής πολιτικής για λειτουργία Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η ίδρυση της οποία έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2088 (Κ.Δ.Π 394/2008).

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προώθησε το εν λόγω Νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρία του αποφάσισε να χορηγήσει άδεια λειτουργίας στα ακόλουθα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια:
1. Frederick University
2. Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
3. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Η εν λόγω Απόφαση λήφθηκε στη βάση των εκθέσεων των ίδιων των Πανεπιστημίων και των ετήσιων εκθέσεων της Επιτροπής Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων μέσα από τις οποίες καταγράφεται η πορεία ανάπτυξης και η πρόοδος των τριών Ιδιωτικών Πανεπιστημίων από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2011, περίοδο κατά την οποία τα υπό αναφορά Ιδιωτικά Πανεπιστήμια λειτουργούσαν με αρχική άδεια λειτουργίας.

Αναφορικά με το θέμα του ύψους των διδάκτρων των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εξέδωσε στις 24 Νοεμβρίου 2011 σχετική Ανακοίνωση η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους συναντήθηκε την Τρίτη, 22/11/2011 με τους Προέδρους των τριών Ιδιωτικών Πανεπιστημίων που έλαβαν άδεια λειτουργίας το 2007 για τη συζήτηση του θέματος των διδάκτρων για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.
(…)
Μετά από διεξοδική συζήτηση όλων των πτυχών του θέματος, η συνάντηση κατέληξε στο εξής αποτέλεσμα:
· Μέχρι το τέλος του φετινού ακαδημαϊκού έτους 2011-2012, κανένας φοιτητής των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων δε θα καταβάλει για τις σπουδές του περισσότερα δίδακτρα από τα εγκεκριμένα κατά το παρελθόν ακαδημαϊκό έτος.
· Νοείται ότι σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο έχουν προσφύγει τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, λάβει απόφαση σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει τις αυξήσεις των διδάκτρων που να επιβεβαιώνει ή να διαφοροποιεί τα δεδομένα, αυτή θα γίνει σεβαστή από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Σε συνέχεια της πιο πάνω συνάντησης, οι Πρόεδροι των τριών υπό αναφορά Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Frederick University, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) σε επιστολές τους με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2012 επιβεβαίωσαν τα συμφωνηθέντα κατά τη συνάντηση.

Ως εκ τούτου το ύψος των διδάκτρων των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων που θα κληθεί να καταβάλει κάθε φοιτητής για την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012, το οποίο θα υπολογιστεί στη βάση της χρέωσης ανά πιστωτική μονάδα, θα είναι εκείνο που αναγράφεται στους σχετικούς Οδηγούς Σπουδών των Πανεπιστημίων για τη χρονιά 2010-2011.