29/1/12

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

29/01/2012

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει την εκτίμηση της για τις ξεκάθαρες θέσεις αρχών που για ακόμη μια φορά διατυπώνει η Ρωσική Ομοσπονδία στο Κυπριακό, εν όψει των αποτελεσμάτων της πρόσφατης συνάντησης στη Νέα Υόρκη.



Στην ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών με σαφήνεια διατυπώνονται οι ακόλουθες θέσεις:

· Η συνολική λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
· Η λύση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών, να είναι αμοιβαία αποδεκτή και όχι αποτέλεσμα επιδιαιτησίας.
· Συνακόλουθα, απορρίπτονται οι απέξω προσπάθειες για επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων ή για επιτάχυνση της διαδικασίας. Σε σχέση με τούτο, η Ρωσική Ομοσπονδία απορρίπτει τις προσπάθειες που ορισμένοι κύκλοι καταβάλλουν για επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, διασυνδέοντας την ευρωπαϊκή προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.
· Διεθνής διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί μόνο με την επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
· Αν δεν εξευρεθεί λύση στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να συνεχίσει την παροχή των «καλών του υπηρεσιών», αφού παρά την έλλειψη εμφανών συγκλίσεων σε μια σειρά πτυχών του Κυπριακού, οι δυνατότητες της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν έχουν εξαντληθεί.


Οι σαφείς θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελούν επιβεβαίωση της διαχρονικής θέσης αρχών της Μόσχας στο Κυπριακό. Η θέση της Ρωσίας είναι πολύ σημαντική γιατί προέρχεται από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπογραμμίζει την ανάγκη όπως τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού γίνονται σεβαστά και εφαρμόζονται απ’ όλους ανεξαίρετα.

Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι παρόμοιες θέσεις με αυτές τις Ρωσίας διατυπώνουν η Γαλλία και η Κίνα που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και άλλα μη μόνιμα μέλη του Σώματος. Προς όλα αυτά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουμε την εκτίμηση μας.

Μόνο με την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ μπορεί να επιτευχθεί δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τη χώρα και τον λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την ερμηνεύουν τα Ηνωμένα Έθνη. Λύση που να προνοεί για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Αυτές τις θέσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα από την πρώτη μέρα της επανέναρξης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Με συνέπεια και αποφασιστικότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπίστηκε αυτές τις θέσεις και στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, λειτουργώντας πλήρως στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, τους οποίους σήμερα επανέλαβε ο κ. Ομήρου. Η υποστήριξη άλλωστε του διεθνούς παράγοντα για τήρηση της διαδικασίας, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν προέκυψε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της συνεπούς και σταθερής πολιτικής που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολουθεί στο Κυπριακό.