5/1/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Α. Ντάουνερ

05/01/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.


Μετά τη συνάντηση ο κ. Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχα μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, με τον οποίον μιλήσαμε για το πού βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις. Δεν έμεινε πολύς χρόνος μέχρι τη συνάντηση στο Green Tree έτσι εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να κάνουμε κάποια πρόοδο από τώρα μέχρι τότε και θα δούμε πώς πάμε.

Ήταν μια δύσκολη περίοδος στις διαπραγματεύσεις πρόσφατα και χρειάζεται να επιδείξουμε αποφασιστικότητα για να υπερπηδηθούν κάποιες από τις δυσκολίες και τα εμπόδια».

Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν στις πλευρές κάποια έγγραφα, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «αυτοί έδωσαν έγγραφα σε εμάς. Παρουσίασαν το πλαίσιο για το πώς βλέπουν μια συμφωνία και κάποια στιγμή θα τα ανταλλάξουν μεταξύ τους. Δεν αποφάσισαν πότε θα το κάνουν αυτό, διότι απλώς παρουσίασαν προσχέδια και εργάζονται σε αυτά, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί».

Ερωτηθείς αν η δεύτερη συνάντηση στη Νέα Υόρκη γίνεται πιο σύντομα από ό,τι θα έπρεπε, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Δεν είναι θέμα χρόνου, αλλά πολιτικό θέμα. Τα εμπόδια που προς το παρόν προβάλλονται ενώπιον μιας συμφωνίας στις κύριες πτυχές μπορούν να επιλυθούν. Το θέμα όμως είναι αν θα επιλυθούν. Δεν είναι ότι θα πάρουν χρόνο για να επιλυθούν, αλλά ότι χρειάζεται κάποιος πολιτικός συμβιβασμός για να επιλυθούν».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια πως χωρίς πρόοδο στις διαπραγματεύσεις δεν βλέπει να υπάρχει νόημα για συνάντηση στο Green Tree, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Ας δούμε πόση πρόοδο μπορούμε να επιτύχουμε από τώρα μέχρι τη συνάντηση στο Green Tree. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο, το ότι πρέπει να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος από τώρα μέχρι τη συνάντηση στο Green Tree, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η συνάντηση αυτή θα είναι επιτυχής. Προφανώς αυτό είναι μια πρόκληση».

Ερωτηθείς τι θα αποτελούσε επιτυχία για τα Ηνωμένα Έθνη ο κ. Ντάουνερ είπε: «Χρειάζεται να έχουν περισσότερη επιτυχία στην επίλυση των εκκρεμουσών κύριων πτυχών. Αυτό χρειαζόμαστε. Το να κάνουν περισσότερη πρόοδο στην επίλυση αυτών. Αυτό είναι δυνατόν». Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση αυτών των θεμάτων, απάντησε ότι «αυτό είναι υποθετικό, διότι δεν έχει συμβεί ως τώρα». Πρόσθεσε ότι «θα δούμε όταν το Green Tree 2 θα πραγματοποιηθεί. Πιστεύω μέχρι το τέλος του Green Tree 2 θα χρειαστούμε αυτή τη συμφωνία να είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι τώρα. Προφανώς το χρειαζόμαστε αυτό».

Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη είναι διατεθειμένα να κάνουν οποιεσδήποτε προτάσεις για να γεφυρώσουν τις θέσεις των δυο πλευρών, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Στο τέλος της ημέρας αυτή η διαδικασία ανήκει στους Κυπρίους και το μέλλον αυτής της χώρας βρίσκεται στα χέρια των Κυπρίων, όχι των ξένων. Γνωρίζω ότι πολλοί Κύπριοι αισθάνονται ότι οι ξένοι τους λένε πώς να ζήσουν τη ζωή τους, για χιλιετίες κατ' ακρίβειαν. Αυτή είναι μια ευκαιρία για τους Κύπριους να εξεύρουν μια λύση στο καταστροφικό πρόβλημα της Κύπρου, με την οποία οι ίδιοι να νιώθουν λίγο-πολύ άνετα. Χρειάζεται να υπάρξει, από τη φύση των πραγμάτων, ένας συμβιβασμός, αλλά όχι κάποιος που θα επιβληθεί έξωθεν. Κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργήσει. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα το αποδεχθεί αυτό. Υπήρξα πολιτικός για πολλά χρόνια και αυτή είναι η πολιτική μου εκτίμηση. Και στη βάση της περιορισμένης γνώσης που έχω για την Κύπρο θεωρώ ότι οι Κύπριοι δεν θα το δουν ‘με καλό μάτι’ εάν οι ξένοι τους πουν πώς να ζήσουν τη ζωή τους. Νομίζω και οι Αυστραλοί θα ένιωθαν έτσι εάν έρχονταν κάποιοι στην Αυστραλία και μας έλεγαν πώς πρέπει να λειτουργήσει το Σύνταγμά μας».

Αρχή

Αποστολή σελίδας